Instabilitatea coloanei vertebrale

Ce este instabilitatea coloanei vertebrale

Instabilitatea coloanei vertebrale reprezintă o deplasare excesivă a coloanei vertebrale, apărută din cauza degenerării unui disc intervertebral care devine incapabil să susțină greutatea corpului, ducând la deficit neurologic, deformare sau durere de spate. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Coloana vertebrală este responsabilă de stabilitatea, funcționalitatea și mișcarea corpului. Orice leziune a coloanei vertebrale poate avea consecințe grave, putând cauza instabilitate spinală.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie de ultimă generație pentru intervențiile de neurochirurgie.

Afecțiunile coloanei vertebrale, precum traumatismele, tumorile, boala degenerativă și infecțiile, alterează structura normală, determinând apariția de mișcări patologice, făcând coloana vertebrală instabilă.

Cel mai frecvent este întâlnită instabilitatea coloanei lombare, urmată de instabilitate cranio-cervicală, însă poate afecta orice nivel al coloanei vertebrale. O persoană cu instabilitate vertebrală poate acuza durere severă și spasme musculare, care pot interfera cu desfășurarea activităților zilnice obișnuite.

Instabilitatea coloanei vertebrale poate crește riscul de artrită la nivelul coloanei vertebrale și de pinteni osoși. Tratamentul pentru coloana vertebrală instabilă depinde de gradul de afectare și de afecțiunile asociate ale fiecărei persoane.

Tipuri de instabilitate spinală

Instabilitatea spinală poate fi clasificată din mai multe multe puncte de vedere. Din punct de vedere al perioadei de instalare, aceasta poate fi:

  • acută - în cazul fracturilor și luxațiilor coloanei vertebrale, subîmpărțită în vizibilă și limitată,
  • cronică - de exemplu în spondilolistezis.

În caz de instabilitate lombară, se descriu:

  • instabilitate spinală funcțională - poate provoca apariția durerii în ciuda absenței oricărei anomalii radiologice,
  • instabilitate spinală structurală sau mecanică - definită ca afectarea stabilizatorilor coloanei vertebrale decelabile radiologic.

De ce apare instabilitatea vertebrală

Stabilitatea coloanei vertebrale este asigurată de trei componente, și anume coloana vertebrală împreună cu ligamentele sale, sistemul nervos și aparatul muscular. Când oricare dintre aceste componente este deteriorat, celelalte două componente trebuie să compenseze și se poate dezvolta instabilitatea coloanei vertebrale.

Practic, fiecare categorie de boli care afectează oasele, discurile intervertebrale, articulațiile sau structurile de susținere ale ligamentelor coloanei vertebrale poate produce instabilitate spinală. Acestea includ:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă instabilitatea coloanei vertebrale

Manifestările clinice în caz de instabilitate vertebrală cuprind:

  • durere severă de spate la ridicarea de obiecte, la îndoirea și îndreptarea coloanei vertebrale,
  • durere care radiază în jos pe fese și pe picioare,
  • spasme musculare,
  • amorțeală la nivelul brațelor sau/și la nivelul membrelor inferioare,
  • rigiditate în efectuarea unor mișcări obișnuite,
  • scăderea controlului postural.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicații provocate de o coloană vertebrală instabilă

Cele mai importante complicații provocate de instabilitatea spinală apar din cauza compresiei neuronale și cuprind:

  • restricție de mișcare a coloanei,
  • paralizii ale diverșilor nervi,
  • insuficiență respiratorie,
  • paraplegie (incapacitatea de a mișca voluntar membrele inferioare și regiunea pelvină) sau tetraplegie (pierderea completă a mișcărilor celor patru membre),
  • deces.

De asemenea, instabilitatea coloanei vertebrale poate crește riscul de artrită spinală și de dezvoltare a pintenilor osoși la nivel spinal.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul de instabilitate vertebrală

Diagnosticul de instabilitate vertebrală se bazează pe semnele și simptomele clinice observate de un medic în timpul unui consult și pe rezultatele unor investigații paraclinice. În timpul unui consult, medicul trebuie de asemenea să fie informat și despre istoricul medical și chirurgical al pacientului și despre tratamentul urmat la domiciliu. În ceea ce privește investigațiile paraclinice, acestea se pot efectua atât pentru diagnostic, dar și pentru a putea fi identificată cauza instabilității spinale.

Analizele de laborator nu ajută la diagnosticare, însă pot fi utile la determinarea cauzei, de exemplu în cazul infecțiilor coloanei vertebrale se pot observa modificări ale hemogramei și markeri ai inflamației crescuți.

Investigații de imagistică medicală:

  • radiografia simplă, efectuată în flexie și extensie, permite evaluarea instabilității coloanei vertebrale, putând aprecia deplasarea și deformarea vertebrală,
  • imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a coloanei vertebrale decelează compresia neuronală, procesele neoplazice și infecțioase și tulburările ligamentare,
  • tomografia computerizată (CT) de coloană vertebrală este utilă pentru evaluarea anatomiei osoase în contextul fracturilor vertebrale, spondilolizei, intervențiilor chirurgicale anterioare ale coloanei vertebrale și anomaliilor congenitale ale coloanei vertebrale,
  • mielografia prin tomografie computerizată este utilizată atunci când examenul RMN nu se poate efectua, pentru a evalua amploarea compresiei neurale.

Alte investigații:

  • electromiografia (EMG) poate fi utilizată pentru a confirma compresia nervoasă,
  • biopsia ghidată de CT este utilizată atunci când se suspectează o tumoră sau o infecție și când este luată în considerare posibilitatea unui tratament nechirurgical.

Tratamentul pentru instabilitatea coloanei vertebrale

Tratamentul recomandat pentru instabilitatea coloanei vertebrale depinde de severitatea afectării și poate cuprinde măsuri conservatoare sau invazive.

Tratamentul conservator poate include:

  • modificarea activităților zilnice,
  • administrarea de medicamente,
  • kinetoterapie - pentru întărirea mușchilor spatelui, abdomenului și picioarelor pentru a oferi un sprijin și o stabilitate sporite,
  • renunțarea la fumat,
  • pierderea în greutate,
  • tratamente alternative - de exemplu acupunctura,
  • terapia prin injecție - injectarea corticosteroizilor direct în coloana vertebrală poate reduce temporar inflamația și iritația.

Dacă niciuna dintre opțiunile de mai sus nu poate să amelioreze simptomatologia, pot fi necesare procedurile chirurgicale. Acest lucru este valabil mai ales când există o compresie a nervilor.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de neurochirurgie sunt realizate de o echipă medicală experimentată.

Medicul poate realiza o discectomie, o procedură chirurgicală care îndepărtează discul intervertebral care afectează nervul spinal, sau fuziune a coloanei vertebrale care presupune fuzionarea a două sau mai multe vertebre pentru a preveni mișcarea între ele și pentru a îmbunătăți stabilitatea coloanei vertebrale. În funcție de cauza instabilității spinale, se pot efectua și alte operații, de exemplu îndepărtarea unei formațiuni tumorale care afectează stabilitatea vertebrală.

Cum poate fi prevenită instabilitatea spinală?

Instabilitatea vertebrală poate fi prevenită prin efectuarea unor activități de întărire a coloanei vertebrale și prin evitarea celor care pot provoca deteriorarea discurilor intervertebrale. Aceste măsuri de prevenție cuprind:

  • o alimentație sănătoasă,
  • exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor care susțin coloana vertebrală,
  • evitarea fumatului, care poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni degenerative,
  • menținerea unei posturi corporale bune poate ajuta la reducerea tensiunii asupra coloanei vertebrale,
  • reglarea unei greutăți corporale în limite normale, pentru a evita solicitarea coloanei vertebrale.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de neurochirurgie realizate de medici foarte experimentați și la investigații avansate, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla, pentru diagnosticul afecțiunilor coloanei vertebrale. Tratamentul este stabilit individualizat, pentru ameliorarea simptomelor și asigurarea unei bune calități a vieții.

În funcție de indicație, pacienții cu instabilitate vertebrală beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, conceput de un medic, sau de tratament printr-o intervenție de chirurgie spinală.

Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR are o vastă experiență în efectuarea diferitelor tipuri de operații, prin tehnici cât mai puțin invazive, care asigură o recuperare optimă și risc redus de complicații.

Intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator bine dotat, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, care include microscoape operatorii Zeiss Kinevo 900. Pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR