Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultatea de a adormi, de a menține somnul sau de a avea un somn odihnitor. Oricine poate experimenta ocazional o insomnie, din diferite cauze, precum stres, anumite evenimente din viață, probleme de sănătate fizică sau psihică. SANADOR asigură pacienților consultații de specialitate și investigații avansate necesare pentru a depista și trata problemele de somn.

Somnul are o importanță crucială pentru buna funcționare a creierului și a întregului organism. De aceea, episoadele de insomnie cauzează afectează capacitatea de a realiza activități de zi cu zi. Mai mult decât atât, atunci când persistă pe termen lung, insomnia poate afecta serios calitatea vieții și poate avea unele complicații severe. Necesarul orelor de somn variază de la o persoană la alta și în funcție de vârstă. Odihna optimă pentru adulți este de 7-9 ore pe noapte.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

La SANADOR, pacienții cu insomnie sau cu alte tulburări de somn au acces la investigații avansate, cum este polisomnografia.

Tipuri de insomnie

În funcție de durata și frecvența episoadelor de insomnie, aceasta este clasificată în:

  • Insomnie acută (tranzitorie) – apare ocazional, pe termen scurt. Poate dura de la 1 zi până la câteva săptămâni și mai puțin de 3 luni.
  • Insomnie cronică – persistă pe termen lung, cel puțin 3 nopți pe săptămână, pentru minimum 3 luni.

În funcție de etiologie, afecțiunea poate fi de două tipuri:

  • Insomnie primară – tulburarea apare de la sine, fără a fi asociată cu alte afecțiuni;
  • Insomnie secundară (comorbidă) – tulburarea este cauzată de alte afecțiuni, cum ar fi probleme respiratorii (de exemplu, astm bronșic), depresie, anxietate, afecțiuni care provoacă dureri, de anumite medicamente sau substanțe (alcool, cafeină).

Alte tipuri de insomnii:

  • Insomnia de adormire – face referire la dificultatea de a adormi;
  • Insomnie de trezire sau de menținere – pacientul adoarme, dar apar treziri frecvente pe timpul nopții sau se trezește complet mult prea devreme și nu mai poate adormi la loc;
  • Insomnie mixtă – adormire cu dificultate și treziri frecvente pe timpul nopții;
  • Insomnia comportamentală din copilărie – apare la 25% dintre copii, fie din cauza unei rutine necorespunzătoare de somn, fie din cauza refuzului de a dormi;
  • Insomnie paradoxală – percepția asupra somnului este afectată și pacientul subestimează durata de somn, deoarece rămâne conștient cu privire la stimulii din jur pe timpul nopții. Astfel, are impresia că nu s-a odihnit sau că a dormit mult mai puțin decât în mod real;
  • Insomnie idiopatică – este o formă de insomnie cronică ce debutează încă din copilărie, fără o cauză identificabilă, iar pacientul are predispoziție și spre alte tulburări de somn;
  • Insomnie psihofiziologică – apare ca urmare a îngrijorărilor excesive cu privire la incapacitatea de a adormi. Simptomele anxietății legate de insomnie devin tot mai puternice odată ce se apropie ora somnului și starea de neliniște se agravează.  

Tot în funcție de cauze, tulburarea poate fi inclusă în două categorii:

  • Insomnie neorganică – include insomnia tranzitorie și insomnia primară. Insomnia tranzitorie apare temporar ca urmare a unui factor de stres și dispare odată cu eliminarea factorului. Insomnia primară persistă mai mult de 1 lună și nu este cauzată de alte afecțiuni, medicamente sau substanțe;
  • Insomnie organică – este cauzată de tulburări psihiatrice,de afecțiuni medicale, substanțe sau medicamente.

Insomnia poate fi clasificată și în funcție de severitate:

  • Insomnie ușoară – lipsa odihnei suficiente produce simptome de oboseală pe parcursul zilei;
  • Insomnie moderată – simptomele interferă cu activitățile de zi cu zi;
  • Insomnie severă – tulburarea are un impact puternic asupra activităților zilnice și calității vieții.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele insomniei și factori de risc

Insomnia este adesea cauzată de stres, îngrijorări, emoții puternice și anumite evenimente din cursul vieții (divorț, pierderea unui job sau unei persoane dragi, apropierea unui examen important).

Uneori, ceasul biologic poate fi afectat de tulburările ritmului circadian, precum călătoria în alte regiuni de pe Glob (sindrom de decalaj orar) sau de expunerea excesivă la lumina albastră (telefon, tabletă, jocuri video, laptop, televizor).

Alți factori asociați cu insomnia sunt:

De obicei, problema dispare odată cu eliminarea cauzei. Totuși, există situații în care nu sunt identificate cauze, iar simptomele persistă timp de mai mulți ani.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semne și simptome de insomnie

Insomnia poate fi cu ușurință recunoscută pe baza următoarelor simptome:

  • Dificultatea de a adormi noaptea;
  • Treziri frecvente pe timpul nopții;
  • Trezirea prea devreme;
  • Stare de oboseală sau de odihnă insuficientă imediat după trezire;
  • Cearcăne;
  • Stare de agitație pe timpul nopții;
  • Conștientizarea stimulilor din jur în timpul somnului;
  • Oboseală și somnolență pe timpul zilei;
  • Iritabilitate, schimbări de dispoziție, tulburări de concentrare, memorie și de atenție, confuzie, procesarea dificilă a informațiilor, agitație sau anxietate, în zilele de după episoadele de insomnie;
  • Îngrijorări cu privire la dificultatea de a adormi;
  • Reacții întârziate pe timpul zilei, cum ar fi neatenție în timpul conducerii unui autovehicul;
  • Modificarea programului zilnic din cauza episoadelor de insomnie.

Complicațiile insomniei

În timpul somnului, corpul își recapătă energia, pregătindu-se pentru activitățile ce urmează. Lipsa somnului odihnitor afectează nivelul de energie următoarea zi, cauzând oboseală marcată, scăderea productivității, probleme de concentrare și iritabilitate, reducerea performanței academice, atletice și la locul de muncă. Astfel, insomnia poate afecta semnificativ calitatea vieții, viața profesională și socială, mai ales atunci când devine cronică.

Lipsa odihnei poate favoriza, de asemenea, scăderea apetitului sexual și tulburări în controlul emoțiilor. Acest lucru poate cauza probleme în viața de cuplu. Mai mult decât atât, reacțiile întârziate și dificultățile de concentrare pot genera evenimente amenințătoare de viață, cum ar fi accidente rutiere sau de muncă (dacă meseria implică operarea unor mașinării sau echipamente periculoase).

În plus, somnul insuficient pe termen lung scade imunitatea, crește nivelul de stres și se asociază cu un risc mai ridicat de a dezvolta o serie de afecțiuni:

Diagnosticul de insomnie

Medicii specializați în psihiatrie și somnologie pot diagnostica insomnia printr-o simplă anamneză, pe baza simptomelor acuzate de pacient. Examenul clinic și investigațiile suplimentare sunt necesare pentru a depista eventuale afecțiuni ce pot fi asociate cu insomniile.

În centrele de somnologie sunt efectuate analize pentru insomnie și investigații performante, precum polisomnografie. Acesata presupune ca pacientul să fie monitorizat cu ajutorul unor senzori în timp ce doarme, într-o clinică de specialitate. Astfel, sunt evaluate stadiile somnului și modificările ce apar pe parcursul nopții.

Cum se tratează insomnia

În stabilirea tratamentului pentru insomnie pot fi implicați mai mulți specialiști, în funcție de cauzele identificate și de intensitatea simptomelor.

În timp ce insomnia ușoară sau tranzitorie poate fi gestionată cu ajutorul unor modificări ale obiceiurilor zilnice și remedii, tratamentul pentru insomnie severă implică administrarea de medicamente cu prescripție, implicarea psihoterapeutului sau a unor specialiști cu expertiză în somnologie.  

Medicul psihiatru este cel care prescrie medicamente pentru insomnie, anxietate, depresie și alte tulburări psihiatrice ce pot cauza insomnie. Printre pastilele pentru insomnie ce pot fi recomandate se numără hipnoticele și sedativele (cum ar fi benzodiazepinele utilizate și în tratamentul anxietății).

Uneori, pot fi necesare și antidepresive pentru tratarea depresiei sau analogi GABA pentru controlul sindromului picioarelor neliniștite.

Bineînțeles, tratamentul implică inclusiv eliminarea factorilor răspunzători identificați și gestionarea afecțiunilor ce cauzează insomnie secundară.

În urma diagnosticului, medicul psihiatru poate direcționa pacientul spre un psihoterapeut, care poate oferi terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie. Aceasta implică diferite strategii personalizate pentru echilibrarea ritmului circadian, cum ar fi restricția temporară a somnului, tehnici de relaxare și de control al stresului. O metodă alternativă poate fi și tratamentul prin neurofeedback.

Remedii pentru insomnie:

  • Îmbunătățirea igienei somnului – alegerea unei perne și a unei saltele potrivite, eliminarea surselor de zgomot și lumină, respectarea unui program stabil de somn, reglarea temperaturii camerei sunt esențiale pentru a crea un mediu confortabil de somn.
  • Tratamente naturiste și suplimente alimentare pentru somn – melatonina, hormonul responsabil pentru inducerea stării de somnolență, și unele plante, precum rădăcina de valeriană, ceaiul de tei, passiflora, ajută la îmbunătățirea calității somnului. Acestea pot interacționa cu medicamentele, astfel încât nu trebuie administrate fără consultul medicului;
  • Aromaterapia – folosirea anumitor uleiuri esențiale naturale, precum lavanda, în difuzorul de aromaterapie ajută la efectul de relaxare și facilitează somnul.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Prevenirea insomniei

Pentru a reduce riscul de a experimenta un episod de insomnie, putem respecta următoarele recomandări:

  • Realizarea de mișcare în fiecare zi, evitând sportul intens înainte de culcare;
  • Crearea unui mediu confortabil pentru dormit (saltea și perne potrivite, mediu întunecat și liniștit);
  • Evitarea utilizării telefonului, tabletei, laptopului, televizorului cu minim 2 ore înainte de culcare;
  • Respectarea unui orar stabil de culcare și trezire;
  • Limitarea sau evitarea somnul pe timpul zilei;
  • Evitarea cafeinei, alcoolului și nicotinei în a doua parte a zilei;
  • Evitarea consumului de mese bogate înainte de culcare;
  • Evitarea poziției culcat în pat pe timpul zilei;
  • Crearea unui ritual de relaxare înainte de culcare – o baie caldă, meditație, citit, rugăciune sau orice activitate care ajută;
  • În cazul în care nu ne este somn, indicat ar fi să nu ne forțăm să adormim. În schimb, am putea să ne relaxăm cu o carte sau altă activitate până apare starea de somnolență;
  • Controlarea simptomelor altor patologii care pot împiedica să adormi (cum ar fi durerile).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu tulburări de somn beneficiază de o abordare multidisciplinară, prin condultații de psihologie și psihiatrie. Medicii recomandă un plan de tratament personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Pe lângă consultațiile de specialitate, la SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate, precum polisomnografia, pentru monitorizarea și analizarea calității somnului pe parcursul nopții,astfel încât să fie identificate cauzele insomniei.

Psihoterapeuții indică terapii personalizate, precum terapia cognitiv-comportamentală, adaptate nevoilor fiecărui pacient, pentru a îmbunătăți igiena somnului și pentru a gestiona corect stresul.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR