Cum se tratează insomnia
În stabilirea tratamentului pentru insomnie pot fi implicați mai mulți specialiști, în funcție de cauzele identificate și de intensitatea simptomelor.
În timp ce insomnia ușoară sau tranzitorie poate fi gestionată cu ajutorul unor modificări ale obiceiurilor zilnice și remedii, tratamentul pentru insomnie severă implică administrarea de medicamente cu prescripție, implicarea psihoterapeutului sau a unor specialiști cu expertiză în somnologie.
Medicul psihiatru este cel care prescrie medicamente pentru insomnie, anxietate, depresie și alte tulburări psihiatrice ce pot cauza insomnie. Printre pastilele pentru insomnie ce pot fi recomandate se numără hipnoticele și sedativele (cum ar fi benzodiazepinele utilizate și în tratamentul anxietății).
Uneori, pot fi necesare și antidepresive pentru tratarea depresiei sau analogi GABA pentru controlul sindromului picioarelor neliniștite.
Bineînțeles, tratamentul implică inclusiv eliminarea factorilor răspunzători identificați și gestionarea afecțiunilor ce cauzează insomnie secundară.
În urma diagnosticului, medicul psihiatru poate direcționa pacientul spre un psihoterapeut, care poate oferi terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie. Aceasta implică diferite strategii personalizate pentru echilibrarea ritmului circadian, cum ar fi restricția temporară a somnului, tehnici de relaxare și de control al stresului. O metodă alternativă poate fi și tratamentul prin neurofeedback.
Remedii pentru insomnie:
- Îmbunătățirea igienei somnului – alegerea unei perne și a unei saltele potrivite, eliminarea surselor de zgomot și lumină, respectarea unui program stabil de somn, reglarea temperaturii camerei sunt esențiale pentru a crea un mediu confortabil de somn.
- Tratamente naturiste și suplimente alimentare pentru somn – melatonina, hormonul responsabil pentru inducerea stării de somnolență, și unele plante, precum rădăcina de valeriană, ceaiul de tei, passiflora, ajută la îmbunătățirea calității somnului. Acestea pot interacționa cu medicamentele, astfel încât nu trebuie administrate fără consultul medicului;
- Aromaterapia – folosirea anumitor uleiuri esențiale naturale, precum lavanda, în difuzorul de aromaterapie ajută la efectul de relaxare și facilitează somnul.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!