Ce înseamnă îngrijiri paliative

Îngrijirile paliative conferă susținere bolnavilor care se confruntă cu un diagnostic de boală cronică cu evoluție severă și progresivă sau care suferă de o boală terminală. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de îngrijiri paliative performante și cu terapii de suport, pentru ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții. De asemenea, pacienții au acces la consultații de psihiatrie și psihologie, pentru gestionarea efectelor psihice asociate cu un diagnostic sever.

Watch on YouTube

Rolul unui plan de îngrijiri paliative este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Îngrijirea paliativă nu vizează vindecarea pacientului, ci diminuarea simptomelor care creează disconfort.

Îngrijirile paliative sunt acordate de echipe medicale multidisciplinare, axate pe confortul pacientului și al aparținătorilor săi. Echipa multidisciplinară ce asigură terapie paliativă este alcătuită din doctori, asistente, nutriționist, psiholog, asistent social și consilier spiritual sau preot. Aceste îngrijiri sunt disponibile în mai multe unități sanitare din România, în ambulatoriu sau la domiciliul pacienților.

Tipuri de îngrijire paliativă

Îngrijirea paliativă poate fi de mai multe tipuri. Pacienții care nu se pot deplasa beneficiază de îngrijiri paliative la domiciliu. Dacă însă pacientul este deplasabil, poate opta pentru  îngrijiri paliative în unități sanitare sau în ambulatoriu.

Îngrijirea paliativă de bază include managementul durerii și al simptomelor ce creează disconfort (greața, constipația) și susținerea psiho-socio-economică a pacientului. Îngrijirea paliativă specializată se adaptează în funcție de necesitatea pacientului și boala sa de bază și poate include kinetoterapie, tehnici de relaxare, terapie cognitivă, psihoterapie, terapie medicamentoasă etc.

În cadrul unui program îngrijiri paliative în cancer, pacienții au multiple opțiuni. În primul rând, aceștia au nevoie de terapii medicamentoase sau adjuvante pentru a controla durerea. Durerea este principalul simptom ce creează disconfort pacienților în stadii tardive ale bolii. De asemenea, din cauza tratamentului prin chimioterapie sau radioterapie, unii pacienții necesită combaterea reacțiilor adverse mai ușoare, precum greața sau vărsăturile, precum și celor mai severe, precum neuropatiile sau afectarea pulmonară. Îngrijirile paliative asigură suportul emoțional, psihologic și social de care pacienții au nevoie pentru a accepta și a înțelege boala și ceea ce presupune tratamentul.

O altă situație în care pacienții pot necesita îngrijire paliativă este cea a unui accident vascular cerebral (AVC). Un AVC ischemic se poate asocia cu dizabilitate motorie, de vorbire și cu imposibilitatea ca pacienții să se mai îngrijească singuri. În centrele de îngrijiri paliative în AVC, pe lângă tratamentul medicamentos, pacienții beneficiază de recuperare neurologică, prin stimulare neurocognitivă și motorie.

Când este necesară îngrijirea paliativă

Pacienții cu boli cronice, care sunt în stadii terminale sau pun viața în pericol beneficiază de tratament paliativ. În aceste categorii de pacienți se încadrează bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă, insuficiență hepatică sau insuficiență renală, fibroză chistică, accident vascular cerebral, demență, boala Alzheimer sau boală Parkinson.

Terapia paliativă se adresează în primul rând controlului și diminuării durerii pacienților. Alte simptome ce sunt vizate în procesul de îngrijire paliativă sunt greața, vărsături, constipația, diminuarea poftei de mâncare sau oboseala. În general, bolile cronice sunt asociate cu dezvoltarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea sau insomniile. Acestea sunt de asemenea controlate de psiholog împreună cu medicul psihiatru, în cadrul îngrijirilor paliative.

Îngrijirile paliative sunt adresate și familiei sau în general aparținătorilor pacienților cu boli cronice grave. Acestea sunt recomandate deoarece familia reprezintă un sistem de suport de care pacientul are nevoie în procesul de acceptare a bolii. Aparținătorii pot fi în aceeași măsura afectați de depresie sau de anxietate ca și pacienții, iar dacă aceste boli nu sunt tratate, pot afecta îngrijirea paliativă. 

Beneficiile îngrijirii paliative

Beneficiul major al îngrijirilor paliative este îmbunătățirea calității vieții pacienților. Acestea reduc anxietatea și depresia asociate diagnosticului și chiar cresc speranța de viață, prin reducere disconfortului pacientului. Îngrijirile paliative scad presiunea pusă pe aparținătorii pacienților, prin implicarea unei echipe specializate, formate din mai mulți specialiști ce au ca scop susținerea pacientul din punct de vedere medical și psiho-social.

Metode de îngrijire paliativă

Printre metodele de îngrijire paliativă se numără tratarea simptomelor ce determină disconfort pacientului. Se încearcă reducerea pe cât posibil a acestora prin tratament simptomatic. Tratamentul durerii se poate face cu anti-inflamatoare nesteroidiene puternice, analgezice uzuale sau medicamente opioide precum derivații de morfină autorizați pentru folosirea în cadrul îngrijirii paliative.

O altă metodă de îngrijire paliativă este susținerea activă socială și psihologică. Psihoterapia, prin discuțiile deschise și suportul pe care îl asigură pacientului, este esențială în cadrul îngrijirilor paliative. Alte metode pot fi încurajarea exercițiilor fizice ușoare, kinetoterapia, masajul terapeutic sau stabilirea unei diete împreună cu medic specializat în nutriție, precum și ajutorul pe care pacienții îl primesc pentru a realiza activitățile zilnice de îngrijire personală.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Importanța îngrijirilor paliative în gestionarea afecțiunilor incurabile

Îngrijirile paliative sunt esențiale pentru a susține pacientul în procesul de acceptare a unui diagnostic în boli cronice severe, ce pun viața în pericol. Îngrijirile paliative ocupă un rol important în viața pacienților diagnosticați cu forme avansate de cancer, fiind deosebit de utile și pentru familiile acestora. Îngrijirile paliative cresc confortul pacienților și îmbunătățesc calitatea vieții acestora.  

Îngrijiri paliative la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii performante de îngrijiri paliative, printr-o abordare integrată, multidisciplinară, care asigură ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Consultațiile de psihologie și psihiatrie sunt completate de consiliere nutrițională și proceduri de reabilitare medicală, prin masaj terapeutic, drenaj limfatic, kinetoterapie sau fizioterapie, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte. Planul de îngrijiri paliative este conceput întotdeauna personalizat, pentru asigurarea celor mai bune rezultate.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la proceduri moderne de tratament, inclusiv în scop paliativ.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu diagnostic de cancer care nu pot beneficia de tratament curativ primesc îngrijiri paliative de cea mai bună calitate, prin metode moderne, pentru controlul simptomatologiei și prevenirea complicațiilor. În acest fel, pacienții primesc tot suportul de care au nevoie, la fel și aparținătorii, care au acces la consiliere psihologică și la toate recomandările necesare pentru îngrijirea unei persoane cu o afecțiune incurabilă.

De asemenea, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, la Centrul Oncologic SANADOR sunt realizate proceduri de radioterapie sau chimioterapie în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei și încetinirea progresiei afecțiunii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR