Ingrijirea orala in perioada sarcinii

Draga viitoare mamica, felicitari pentru aceasta perioada extraordinara dar destul de ocupata a vietii tale! Ai asa de multe lucruri la care sa te gandesti in timpul sarcinii incat este foarte usor sa uiti de sanatatea gurii tale. Din pacate sarcina poate face ca anumite probleme dentare preexistente sa se inrautateasca. A mentine sanatatea gurii acum te va ajuta pe tine si pe copil pe termen lung.

In timpul sarcinii, corpul tau sufera modificari fiziologice normale (hormonale si imune) ce pot influenta sanatatea dintilor si gingiilor. Printre cele mai comune afectiuni stomatologice in sarcina cu care se confrunta femeile insarcinate se regasesc gingivita, granulomul de sarcina, cariile sau eroziunile dentare.

Ce este gingivita?

Gingivita apare cel mai des intre luna a doua si a opta de sarcina si este caracterizata de o predispozitie accentuata de sangerare a gingiilor. Se estimeaza ca 30-50% dintre femeile insarcinate prezinta probleme gingivale. Tendinta la sangerare nu se datoreaza sarcinii in sine, ci unei placi bacteriene preexistente, precum si unei igiene bucale deficitare.

Cum tratam?

Trebuie sa faci 2 lucruri:

  • Sa te programezi la cabinetul stomatologic pentru detartraj si periaj profesional. Sedinta dureaza maxim o ora,nu se face anestezie pentru ca nu este dureroasa,dar este nevoie de timp pentru a afla obiceiurile de igiena dentara, pentru a le corecta la nevoie si a avea toate informatiile necesare pentru a alege tehnicile si mijloacele cele mai potrivite pentru tine.
  • Sa te periezi la domiciliu de 2 ori pe zi,dimineata si seara si sa folosesti pentru curatarea spatiilor interdentare ata dentara, periutele interdentare si dusul interdentar.

Recomandarea generala este de 2 profilaxii in timpul sarcinii, una la inceput si una inainte de nastere. In studiile recent derulate de Oral Healthcare, a reiesit faptul ca o aparenta afectiune banala, gingivita poate fi asociata cu un curs nefavorabil al sarcinii, cu posibilitatea nasterii premature sau cu riscul ca fatul sa aiba greutate scazuta la nastere.

In termeni medicali (epulis gravidarum), apare la aproximativ 5% din femeile insarcinate, pe fondul unei gingivite deja existente. Apare ca o formatiune tumorala unica, de culoare violet-albastruie, localizata cel mai des in zona maxilara frontala, la nivelul papilelor interdentare. De aceasta data, singurul risc este cel al unei tendinte crescute de sangerare, dar care va involua de la sine dupa nastere. In caz de sangerare abundenta se poate inciza chirugical.

Femeile insarcinate prezinta un risc de carie crescut datorita mai multor motive: consumul crescut de carbohidrati, zaharuri din cauza asa ziselor "pofte", starea de greata matinala, varsaturile, refluxul gastric pot creste cantitatea de acid la care este expusa cavitatea bucala, acid care va ataca smaltul dintilor, favorizand evolutia procesului carios.

Recomandarea este sa reducem cantitatea de gustari dulci in afara meselor principale, inlocuindu-le pe cat posibil cu fructe sau legume proaspete, branzeturi, crackers. Mestecatul unei gume de mestecat cu xylitol. Spalatul pe dinti la minim 30 minute dupa consumul de bauturi acide. In caz de voma, se va clati gura cu apa si bicarbonat.

De ce trebuie sa luam masuri de precautie?

Cu cat sunt mai extinse si mai numeoase cariile materne, cu atat creste posibilitatea de transmitere a bacteriilor resposabile de producerea cariei la copilul nou nascut!

Membrii familiei, utilizand aceeasi lingurita sau punand gura pe tetina pot transmite, prin intermediul salivei, bacteriile care determina caria. Deci preventia inseamna igiena orala a parintilor si a celor care stau in preajma copilului. A avea grija de dinti in timpul sarcinii inseamna a avea grija de sanatatea bebelusului tau!

SANADOR