Ce înseamnă îngrijire postpartum?

Îngrijirea postpartum a femeii lăuze începe imediat după naștere și durează până la șase-opt săptămâni, până când corpul revine la stadiul dinaintea sarcinii. La Maternitatea SANADOR, pacientele beneficiază de naștere în cele mai bune condiții se siguranță și de confort și de îngrijire atentă în perioadă de lăuzie.

Orice femeie care a avut o naștere vaginală sau prin operație cezariană trebuie să fie informată de medic despre modificările ce vor avea loc în cele 40 de zile postpartum. Mama necesită îngrijire postnatală, ce poate fi realizată la domiciliu, dacă nu apar complicații. După șase săptămâni, pacienta va fi evaluată obligatoriu de către medicul ginecolog, în cadrul controlului postpartum.

Reguli generale pentru îngrijirea în perioada de lăuzie

Alăptarea este promovată încă din maternitate, când mama este învățată cum să așeze copilul la sân. Prin alăptare, mama poate să piardă mai repede în greutate. De asemenea, în acest fel este redus riscul de cancer de sân și cancer ovarian, iar nou-născutul are un risc mai mic de a dezvolta infecții digestive sau infecții respiratorii.

Îngrijirea postpartum după o naștere naturală

Nașterea pe cale vaginală este urmată de numeroase schimbări care au loc în corpul mamei, în primele săptămâni. Prin vagin este eliminată o secreție ce își modifică nuanța ­– de la roșu deschis către roșu-închis și apoi galben și alb. Secreția este formată din mucus, sânge și țesut de la nivelul uterului. Aceste schimbări au loc în 4-6 săptămâni de la naștere, fiind urmate în final de o secreție albicioasă, mai puțin vâscoasă.

În timpul nașterii pe cale vaginală, medicul obstetrician poate realiza o mică tăietură la nivelul perineului – epiziotomie. Rolul acesteia este de a ușura trecerea copilului prin canalul vaginal, în timpul nașterii. Zona de epiziotomie poate rămâne dureroasă până la câteva săptămâni postpartum, în funcție de mărimea tăieturii realizate.  Durerea se poate ameliora prin aplicarea unor comprese reci și prin medicație antiinflamatoare.

Pierderile de urină postpartum sunt cauzate de întinderea mușchilor din podeaua pelvină. Acestea au loc când femeia strănută, râde sau tușește – situații în care crește presiunea abdominală. După prima săptămână de la naștere, aceste probleme ar trebui să dispară, însă în anumite situații persistă și atunci este necesar un consult medical. Exercițiile Kegel întăresc musculatura pelvină și pot fi făcute acasă, pentru a diminua incontinența urinară.

Durerile abdominale pot persista timp de câteva zile postpartum. Acestea se aseamănă cu crampe menstruale. Oxitocina eliberată cauzează contracții ale uterului, ce pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice și antiinflamatorii.

Hemoroizii pot apărea încă din sarcină și pot persista după naștere. În farmacii există preparate eliberate fără prescripție medicală, sub formă de creme sau supozitoare intrarectale, ce hidratează zona, reduc inflamația și durerea. Dacă durerea persistă sau apar sângerări, este recomandat un consult medical.

În perioada de după naștere, la nivelul glandei mamare apar cele mai multe modificări. Secreția lactată poate cauza sensibilitate la nivel mamar. Disconfortul mamei poate fi ameliorat prin utilizarea unor comprese calde înaintea alăptării, alternând cu cele reci, după ce copilul este hrănit. Eliberarea sânilor angorjați este cel mai bine realizată prin mișcările de supt ale nou-născutului. O alternativă la alăptare este mulgerea cu pompe manuale sau automate.

Balanța hormonilor prezenți în corpul mamei se modifică după naștere. Mama poate experimenta căderea excesivă a părului, proces ce poate dura până la cinci luni. Zonele care s-au hiperpigmentat în sarcină, precum linia albă de la nivelul abdomenului, își vor recăpăta nuanța normală. Vergeturile se vor estompa în timp, însă nu vor dispărea. Perioada postnatală este caracterizată prin scădere în greutate și schimbări ale dispoziției (anxietate, depresie).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Îngrijirea postpartum după naștere prin cezariană

Mamele care nasc prin cezariană se pot confrunta, în mare parte, cu aceleași probleme ca și în cazul nașterii naturale – secreție vaginală modificată, dureri abdominale, sensibilitate la nivelul sânilor, căderea părului, modificări ale dispoziției și scădere în greutate. Acestea nu se vor confrunta cu incontinență urinară postpartum și nu vor avea dureri perineale, deoarece nu este efectuată epiziotomia.

După cezariană, mama va avea o incizie orizontală de aproximativ 10 cm. În spital, aceasta va fi acoperită de pansament. Ulterior, după 24 de ore, pansamentul poate fi îndepărtat. Rana va fi curățată în timpul dușului zilnic. Durerea postoperatorie poate fi controlată prin medicație antiinflamatorie. În decurs de maxim șase săptămâni, mama se va putea întoarce la activitățile zilnice obișnuite.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Importanța consultului medical în perioada postpartum

Consultul medical face parte din îngrijirea în perioada de lăuzie și are loc la 6 săptămâni după naștere. Dacă mama a născut prin cezariană, medicul obstetrician o va chema mai devreme, pentru a observa cum evoluează incizia către cicatrizare. În cadrul consultului, medicul va examina și stadiul de vindecare al inciziei de epiziotomie, dacă aceasta a fost făcută în timpul nașterii pe cale vaginală. Examenul clinic cuprinde măsurarea tensiunii arteriale și a greutății.

Dacă apar semne de alarmă, precum secreție vaginală în cantitate mare, dificultăți de respirație, febră sau dureri de cap importante, mama trebuie să se prezinte de urgență la spital.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Sfaturi pentru o recuperare postpartum cât mai rapidă

Pentru o recuperare postpartum cât mai rapidă, pacienta poate să utilizeze în continuare vitamine prenatale, la recomandarea medicului.

Exercițiile Kegel sunt ușor de realizat și întăresc musculatura pelvină, diminuând pierderile de urină. Alte exerciții fizice ușoare sau moderate pot fi efectuate, în special pentru a întări musculatura spatelui.

Alimentația trebuie să fie echilibrată, cuprinzând legume, fructe și proteine. Mama trebuie să doarmă cât de mult posibil, în principal când bebelușul doarme. Aceasta se va trezi la un interval de circa trei ore pentru a hrăni copilul, motiv pentru care este important să fructifice orice perioadă de timp în care se poate odihni, în vederea recuperării mai rapide. Pentru a diminua vergeturile apărute în sarcină, pielea poate fi hidratată cu produse emoliente. Sprijinul familial previne apariția depresiei postnatale. Mama este încurajată să își creeze un sistem de suport, alcătuit din membri ai familiei sau prieteni apropiați, care să îi confere ajutor în îngrijirea nou-născutului. Alăptarea va ajuta la scăderea în greutate a mamei, pentru a reveni la greutatea anterioară sarcinii.

Îngrijire postpartum la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, pacientele au parte de o naștere în siguranță și cele mai bune condiții. În cazul în care apar complicații în timpul nașterii sau postnatal, acestea sunt diagnosticate și tratate din timp.

Postnatal, pacientele beneficiază de cazare în rezerve single sau duble, cu sistem rooming-in pentru nou-născut, astfel încât se pot ocupa imediat de micuțul lor. Serviciile de îngrijire postanală asigurate în Maternitatea SANADOR includ consiliere pentru alăptare și îngrijirea nou-născutului, un program personalizat de recuperare fizică și consult de specialitate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR