Îngrijirea postpartum după o naștere naturală
Nașterea pe cale vaginală este urmată de numeroase schimbări care au loc în corpul mamei, în primele săptămâni. Prin vagin este eliminată o secreție ce își modifică nuanța – de la roșu deschis către roșu-închis și apoi galben și alb. Secreția este formată din mucus, sânge și țesut de la nivelul uterului. Aceste schimbări au loc în 4-6 săptămâni de la naștere, fiind urmate în final de o secreție albicioasă, mai puțin vâscoasă.
În timpul nașterii pe cale vaginală, medicul obstetrician poate realiza o mică tăietură la nivelul perineului – epiziotomie. Rolul acesteia este de a ușura trecerea copilului prin canalul vaginal, în timpul nașterii. Zona de epiziotomie poate rămâne dureroasă până la câteva săptămâni postpartum, în funcție de mărimea tăieturii realizate. Durerea se poate ameliora prin aplicarea unor comprese reci și prin medicație antiinflamatoare.
Pierderile de urină postpartum sunt cauzate de întinderea mușchilor din podeaua pelvină. Acestea au loc când femeia strănută, râde sau tușește – situații în care crește presiunea abdominală. După prima săptămână de la naștere, aceste probleme ar trebui să dispară, însă în anumite situații persistă și atunci este necesar un consult medical. Exercițiile Kegel întăresc musculatura pelvină și pot fi făcute acasă, pentru a diminua incontinența urinară.
Durerile abdominale pot persista timp de câteva zile postpartum. Acestea se aseamănă cu crampe menstruale. Oxitocina eliberată cauzează contracții ale uterului, ce pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice și antiinflamatorii.
Hemoroizii pot apărea încă din sarcină și pot persista după naștere. În farmacii există preparate eliberate fără prescripție medicală, sub formă de creme sau supozitoare intrarectale, ce hidratează zona, reduc inflamația și durerea. Dacă durerea persistă sau apar sângerări, este recomandat un consult medical.
În perioada de după naștere, la nivelul glandei mamare apar cele mai multe modificări. Secreția lactată poate cauza sensibilitate la nivel mamar. Disconfortul mamei poate fi ameliorat prin utilizarea unor comprese calde înainte de alăptare, alternând cu cele reci, după ce copilul este hrănit. Eliberarea sânilor angorjați este cel mai bine realizată prin mișcările de supt ale nou-născutului. O alternativă la alăptare este mulgerea cu pompe manuale sau automate.
Balanța hormonilor prezenți în corpul mamei se modifică după naștere. Mama poate experimenta căderea excesivă a părului, proces ce poate dura până la cinci luni. Zonele care s-au hiperpigmentat în sarcină, precum linia albă de la nivelul abdomenului, își vor recăpăta nuanța normală. Vergeturile se vor estompa în timp, însă nu vor dispărea. Perioada postnatală este caracterizată prin scădere în greutate și schimbări ale dispoziției (anxietate, depresie).
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!