Ce este Influvac? Un vaccin antigripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafata izolate din tipurile A si B de virus gripal. Compozitia vaccinului gripal este modificata anual pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este recomandat pentru a te proteja pe tine sau pe copilul tau impotriva gripei, in special la pacientii care prezinta un risc crescut de complicatii determinate de gripa. Administrarea Influvac trebuie sa se efectueze în urma unei recomandari oficiale.

Administrare

Cand ti se administrează Influvac, sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) va incepe sa producă factori de protecţie (anticorpi) impotriva bolii. Nici unul dintre componentele vaccinului nu poate sa producă gripa. Doza pentru adulti si copii este de 0,5 ml. Se recomanda ca pacientii cu imunodeficiente sa fie imunizati de doua ori la un interval de cel putin 4 saptamani. Pentru copiii de pana la 6 ani, care nu au mai fost vaccinati in prealabil, se recomanda doua doze de 0,5 ml la interval de 4 saptamani. Gradul de protectie la batrani si copiii mici este mai mic decat la adulti. Imunizarea trebuie facuta in fiecare toamna prin injectare intramusculara sau profund subcutanat. Influvac nu trebuie injectat intravenos. Protectia se obtine, in general, in interval de 14 zile dupa injectare. Durata imunitatii post-vaccinale variaza, dar, de obicei, se situeaza intre 6 si 12 luni.

Cand nu trebuie sa folosesti Influvac? Daca esti hipersensibil la: substantele active, la oricare component care poate fi prezent în cantitaţi foarte mici ca: ouă (ovalbumina sau proteine de pui de gaina), formaldehida, bromura de cetiltrimetilamoniu, polisorbat 80 sau gentamicină (un antibiotic folosit pentru tratamentul infecţiilor bacteriene). Dacă suferi de o boala cu temperatura mare sau de o infectie acuta, vaccinarea trebuie amanata pana cand te vindeci.

Influvac poate fi administrat simultan cu alte vaccinuri. Imunizarea trebuie facuta in membre diferite. Din motive teoretice trebuie sa ne gandim ca efectele adverse pot fi mai intense. E de preferat sa se lase un interval de 3 saptamani la persoanele cunoscute cu astfel de manifestari. Raspunsul imun poate fi diminuat daca pacientul a primit in prealabil tratament imunosupresor. Sarcina si alaptare: Din cate se cunoaste, Influvac poate fi administrat ca atare, fara nici un pericol pentru fat in sarcina sau in timpul alaptarii.

Cum se administreaza Influvac? Adultilor li se va administra o doza de 0,5 ml. Copiilor cu varsta de 36 de luni si mai mari, li se va administra o doza de 0,5 ml. Copiilor cu varsta cuprinsă intre 6 luni si 35 de luni li se va administra fie o doza de 0,25 ml fie o doza de 0,5 ml în conformitate cu recomandarile locale existente. Daca ai un copil care nu a mai fost vaccinat anterior impotriva gripei, trebuie sa i se administreze o a doua doza la un interval de cel puţin 4 saptamani.

Cum se pastreaza Influvac? Atentie! Nu-l lasa la vederea si indemana copiilor. Nu folosi Influvac dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Trebuie sa-l pastrezi la frigider (+ 2 °C pana la 8 °C), dar nu-l congela. Mentine-l in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

SANADOR