Tratamentul pentru infecții respiratorii
În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că jumătate din antibioticele prescrise sunt administrate în cazul infecțiilor virale, însă acestea nu au vreun efect asupra evoluției bolii, ba dimpotrivă, pot exercita o presiune pozitivă asupra apariției mecanismelor de rezistență.
Antibioticul este preluat atât de bacteriile patogene, cât și de cele saprofite (flora microbiană normală). Prin selecție naturală și adaptare genetică, bacteriile dezvoltă mecanisme de rezistență la terapia cu antibiotice. Aceste modificări, localizate la nivelul unor structuri genetice transmisibile (plasmide) sunt păstrate de flora microbiană normală și transmise tulpinilor patogene cu care venim in contact. Tulpinile patogene care au încorporat un nou mecanism de rezistență sunt transmise la o altă persoana, de la care poate prelua un alt mecanism de rezistență.
Watch on YouTube
Astfel, a aparut conceptul de „superbug", bacterie rezistentă la majoritatea antibioticelor. Utilizarea antibioticelor este recomandată doar când se suspectează o infecție bacteriană, iar acest lucru este confirmat prin diagnosticul de laborator. Infecțiile respiratorii care nu sunt tratate corect pot provoca adenopatii.