Infecția cu Yersinia enterocolitica

Ce este infecția cu Yersinia enterocolitica?

Infecția cu Yersinia enterocolitica este o infecție bacteriană gastrointestinală, care se poate asocia și cu diferite complicații extraintestinale. Vino la SANADOR pentru investigații amănunțite și tratament eficace!

Yersinia enterocolitica este o specie de bacterie din ordinul Enterobacterales,care cauzează enterocolită (inflamație intestinală), diaree acută și pseudoapendicită (simptome similare cu cele ale apendicitei). De cele mai multe ori, infecția este cauzată de consumul cărnii de porc crude sau insuficient preparate termic. În general, dispare de la sine, fără tratament. Totuși, în cazuri severe, medicul poate prescrie o schemă de tratament cu antibiotice.

O igienă personală riguroasă și adoptarea unor măsuri de siguranță alimentară în bucătărie sunt principalele metode de prevenire a yersiniozei. Cele mai multe cazuri se vindecă de la sine, cu tratament conservator, însă uneori poate fi necesară antibioterapia.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc pentru yersinioză

Yersinia enterocolitica a fost idenificată în rândul mai multor specii de animale, însă afectează cel mai adesea porcul. Odată infectat, un porc poate răspândi infecția și la ceilalți porci din același perimetru. De asemenea, în timpul sacrificării, bacteria poate contamina diferite bucăți de carne. Alte animale care pot fi infectate cu acest agent patogen sunt iepurii, oile, vacile, caii, rozătoarele. Mai rar, infecția poate fi prezentă la câini și pisici.

Infecția se poate transmite prin:

  • Consum de carne de porc infectată, crudă sau insuficient preparată termic;
  • Contact cu obiecte contaminate cu Yersinia enterocolitica sau cu urme de fecale ale unei persoane infectate, urmat de atingerea alimentelor sau gurii cu mâinile neigienizate (transmitere pe cale fecal-orală);
  • Manipularea cărnii crude infectate, fără spălarea adecvată pe mâini după aceea, urmată de atingerea gurii sau alimentelor – riscul este mai mare în cazul folosirii intestinelor porcului pentru a pregăti un preparat culinar. Dacă igienizarea mâinilor nu se face corespunzător, infecția poate fi transmisă la copii și bebeluși prin contaminarea obiectelor care vin în contact cu aceștia (suzetă, biberon);
  • Consum de lapte nepasteurizat și apă netratată, contaminate cu bacteria sau cu urme de materii fecale ale animalelor infectate;
  • Contactul cu scutecele unui bebeluș cu yersinioză, fără spălarea riguroasă pe mâini după schimbarea acestora;
  • Contactul cu animale infectate sau cu fecalele acestora, fără spălarea corespunzătoare pe mâini după aceea;
  • Transfuzie de sânge infectat (rar).

Copiii mici sunt mai susceptibili la această infecție, comparativ cu adulții.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de infecție cu Y. enterocolitica

Infecția cu Yersinia enterocolitica produce simptome similare cu cele ale altor boli infecțioase la nivelul tractului digestiv. Manifestările apar după 4-7 zile de la contactul cu agentul patogen și pot dura 1-3 săptămâni sau chiar mai mult.

Yersinioza se manifestă prin:

Uneori, pacienții dezvoltă simptome extradigestive, cum ar fi eritem nodos. Această afecțiune cutanată este caracterizată de apariția unor leziuni dureroase și reliefate, de culoare roșie-violet, în special pe picioare și trunchi.

Afecțiunea rămâne contagioasă până la 3 luni după ce diareea dispare, astfel încât se recomandă măsuri de igienă sporită pentru a preveni răspândirea infecției – cum ar fi spălatul riguros pe mâini după utilizarea toaletei.

Complicațiile în yersinioză

În general, yersinioza are un prognostic bun. Cu toate acestea, sunt posibile unele complicații, atât intestinale, cât și extraintestinale (în afara tractului digestiv), în special în rândul pacienților imunocompromiși.

Bacteria poate penetra mucoasa intestinală, colonizând apoi țesutul limfoid. Pornind de la acest nivel, agentul patogen se poate răspândi în restul organismului, afectând astfel alte organe.

Printre complicațiile posibile se numără:

  • Perforația gastrointestinală – apariția unui orificiu în tractul digestiv;
  • Peritonită – inflamația peritoneului, membrana care acoperă organele interne;
  • Megacolon toxic – dilatarea colonului, o complicație amenințătoare de viață;
  • Dermatită și infecții cutanate;
  • Limfadenită supurativă – infecția și inflamația ganglionilor limfatici;
  • Ileus paralitic – mușchii responsabili de tranzitul intestinal paralizează temporar;
  • Faringită – inflamația faringelui;
  • Artrită reactivă – durerea articulară la nivelul genunchilor, încheieturilor și gleznelor poate apărea la o lună de la infectare și poate persista 1-6 luni;
  • Miocardită și endocardită – infecția și inflamația inimii;
  • Glomerulonefrită – un tip de afecțiune renală, caracterizată de distrugerea glomerulilor renali, unitățile cu rol de filtrare a sângelui;
  • Insuficiență hepatică – pierderea funcției ficatului;
  • Osteomielită – infecția osului;
  • Abces renal, splenic, pulmonar sau hepatic – depozite de lichid purulent în diferite organe;
  • Ulcerații (răni deschise) la nivelul ileonului și colonului;
  • Colangită – inflamația canalelor biliare;
  • Necroza intestinului subțire – moartea țesutului intestinal;
  • Invaginația intestinală – afecțiune gravă, definită de pătrunderea unei porțiuni de intestin în alt segment intestinal;
  • Tromboză venoasă mezenterică – formarea unui cheag de sânge într-o venă care transportă sângele venos din intestin;
  • Sepsis – infecție răspândită în întregul organism, potențial fatală.

Stabilirea diagnosticului de yersinioză

Medicul îți va adresa întrebări cu privire la simptome și istoricul medical. De asemenea, poate efectua un examen clinic. În cazul suspiciunii de infecție gastrointestinală, agentul patogen poate fi identificat cu precizie printr-o coprocultură. Acest test presupune analiza unei probe de materii fecale în laborator, fiind cea mai eficientă investigație pentru diagnosticul yersiniozei.

Testele imagistice (cum ar fi ecografie sau tomografie computerizată) pot fi recomandate pentru a diferenția yersinioza de apendicită. În caz de deshidratare severă, medicul poate recomanda analize de sânge pentru a determina nivelul de electroliți din organism.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru infecția cu Yersinia enterocolitica 

De cele mai multe ori, agentul patogen este eliminat în mod natural, fără a fi nevoie de medicamente. În cazurile complicate însă, medicul poate prescrie antibiotice pentru a distruge bacteria, alături de probiotice, care protejează flora intestinală.

Cu toate acestea, se recomandă o nutriție adecvată și un consum crescut de lichide, pentru a preveni deshidratarea și deficiențele nutriționale în contextul diareei și vărsăturilor. Specialistul poate prescrie soluții orale de rehidratare cu electroliți. În cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea pentru administrare intravenoasă de fluide. 

Măsuri de prevenție pentru yersinioză

Pentru a reduce riscul de a dezvolta yersinioză sau alte tipuri de infecții gastrointestinale, se recomandă următoarele măsuri:

  • Spălarea riguroasă a mâinilor și zonei de sub unghii cu apă și săpun după manipularea cărnii crude sau intestinelor de porc, înainte de prepararea meselor, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după contactul cu animalele sau cu fecalele acestora, înainte de a atinge obiectele bebelușului;
  • Spălarea și dezinfectarea mâinilor după schimbarea scutecelor persoanelor infectate;
  • Consumul exclusiv de apă potabilă, tratată – atunci când nu cunoști sursa de proveniență a acesteia, optează pentru apă îmbuteliată;
  • Folosește o placă de tocat separată pentru carne și curăț-o bine după fiecare utilizare, folosind apă fierbinte și detergent de vase cu dezinfectant;
  • Gătește carnea suficient – evită consumul de carne crudă sau cea gătită „în sânge” (rare sau medium-rare). Poți folosi un termometru alimentar, pentru a te asigura că temperatura internă a cărnii de porc este destul de ridicată (minim 63 de grade Celsius);
  • Folosește o soluție dezinfectantă pentru bucătărie, astfel încât să cureți eficient toate ustensilele și suprafețele care au luat contact cu bucățile de carne crudă;
  • Consumă doar lapte pasteurizat sau fierbe bine laptele proaspăt (crud) înainte de consum;
  • Nu atinge copilul sau obiectele acestuia, cum ar fi biberonul, cu mâinile neigienizate în timp ce prepari mâncare.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de boli digestive găsesc medici pregătiți să diagnosticheze și trateze bolile infecțioase. Experiența vastă a echipei medicale, alături de tehnologia performantă, permit un diagnostic diferențial precis și alegerea celui mai potrivit tratament pentru fiecare caz clinic. În Secția de Gastroenterologie de la SANADOR sunt depistate și tratate cu profesionalism numeroase patologii gastrointestinale și complicațiile lor, de la gastroenterite acute până la afecțiuni cronice, cum ar fi rectocolita ulcero-hemoragică.

În cazul în care infecția cu Yersinia enterocolitica a produs complicații severe sau deshidratare puternică, pacienții pot apela la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, care este disponibil 24/24, 7 zile din 7. CPU SANADOR are inclusiv o linie de gardă de pediatrie, astfel că pacienții cu vârstă mică, inclusiv bebelușii, beneficiază de tratament specializat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR