Ce este infecția cu virusul West Nile?

Infecția cu virusul West Nile este cauzată de înțepătura de țânțar infectat, afecțiunea fiind depistată anual și în țara noastră. Cazurile de boală West Nile sunt diagnosticate în sezonul cald, vara și la începutul toamnei. Majoritatea pacienților sunt asimptomatici, iar unii prezintă forme ușoare ale infecției, similare cu cele ale unei răceli. În unele cazuri însă, virusul produce complicații neurologice amenințătoare de viață, care pot produce leziuni permanente la nivelul sistemului nervos central. Tratamentul bolii este conservator, deoarece nu există medicamente specifice care să elimine virusul din organism. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Virusul West Nile este un arbovirus de tip ARN monocatenar, încapsulat, care aparține familiei Flaviviridae. Arbovirusurile sunt agenți patogeni care se transmit de la artropode, cum ar fi țânțarii sau căpușele.

Infecția cu virusul West Nile apare în urma mușcăturii de țânțar purtător al virusului. În general, afecțiunea este asimptomatică. Manifestările, care sunt similare cu cele ale unei răceli, apar la 1 din 5 pacienți.

Rar, boala provocată de West Nile afectează sistemul nervos central și cauzează complicații amenințătoare de viață, cum ar fi encefalită sau meningită. Acestea apar la 1 din 150 de cazuri. Decesul survine la 1 din 10 pacienți care prezintă complicații ale sistemului nervos, adică la 1 din 1500 de persoane infectate. 

Primele cazuri de infecție cu West Nile au fost raportate în anul 1937 în Uganda. În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningoencefalită West Nile, la acea vreme fiind unul dintre cele mai mari focare din Europa.

În prezent, infecția cu virusul West Nile are o răspândire largă pe Glob, fiind identificat în diferite țări din America de Nord, Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Australia și Asia.

În sezonul cald, virusul este prezent în țara noastră în numeroase județe, în special în regiunea de Sud-Est. Au fost raportate în fiecare an cazuri de infecție West Nile în România, în perioada vară-toamnă, câteva dintre acestea soldându-se cu deces.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru infecția cu virusul West Nile

Principalul vector este țânțarul comun, care aparține genului Culex, în mod particular Culex pipiens. Insecta intră în contact cu agentul patogen după ce înțeapă o pasăre infectată, însă păsările nu transmit virusul la oameni.

Perioada de incubație a virusului după mușcătura de țânțar cu West Nile este, în general, de 2-6 zile, însă poate fi de până la 14 zile. Infecția cu virusul West Nile nu este contagioasă, deci nu se transmite de la o persoană la alta. Totuși, rar, se poate întâmpla ca agentul patogen să se transmită de la mamă la făt în timpul sarcinii sau alăptării, dar și prin transfuzii de sânge sau transplant de organ, dacă donatorul prezintă infecția.

Oricine poate fi înțepat de țânțarii cu West Nile. Totuși, doar unele persoane dezvoltă manifestări severe. Există un risc mai ridicat de complicații neurologice, dacă o persoană:

  • Suferă de patologii care afectează sistemul imunitar, cum ar fi cancer sau HIV/SIDA;
  • A beneficiat recent de tratamente care produc imunosupresie, cum ar fi corticosteroizi sau transplant de organ;
  • Este diagnosticată cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, tulburări hematologice, boală de rinichi sau alte afecțiuni cronice;
  • Are vârsta peste 50 de ani.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de infecție cu virusul West Nile

La majoritatea pacienților (70-80% dintre aceștia), infecția cu West Nile este asimptomatică.

Atunci când manifestările apar, acestea includ:

Aproximativ 20% dintre pacienți dezvoltă aceste simptome, care definesc o formă a bolii cunoscută sub denumirea de febră West Nile.

1 din 150 de pacienți se confruntă cu forma severă a bolii, neuroinvazivă, cum ar fi meningita sau encefalita West Nile. În aceste cazuri, simptomele pot include:

  • Febră ridicată, peste 39,5 grade Celsius;
  • Gât rigid;
  • Durere de cap intensă;
  • Slăbiciune musculară severă;
  • Confuzie sau dezorientare;
  • Tulburări de mișcare sau tremor;
  • Convulsii;
  • Paralizie;
  • Comă.

Complicațiile infecției cu virusul West Nile

Cele mai frecvente complicații ale infecției cu virusul West Nile sunt encefalita și meningita, caracterizate de inflamația creierului și a meningelui (membranele care protejează creierul și măduva spinării). Acestea pot cauza simptome severe, inclusiv paralizie. Imobilizarea la pat favorizează malnutriția, escarele de presiune, tromboza venoasă profundă și aspirația.

Tratați la timp, cei mai mulți pacienți cu boală West Nile neuroinvazivă se recuperează complet. Totuși, oboseala, slăbiciunea și starea de rău pot persista timp de mai multe luni. De asemenea, unii pacienți pot rămâne cu deficite neurologice permanente sau persistente timp de mai mulți ani, cum ar fi pierderi de memorie, pierderea auzului, dificultăți de mers, reflexe neurologice anormale.

Forma severă a infecției poate cauza, uneori, decesul.

Alte complicații posibile ale infecției cu West Nile sunt insuficiența respiratorie, pancreatita, rabdomioliza, diabetul insipid, miocardita, aritmiile cardiace, hepatita, orhita, afecțiunile oculare (hemoragii retiniene, uveita, nevrita optică, corioretinita).

Diagnosticul infecției cu virusul West Nile

Specialiștii vor recomanda o serie de investigații pentru diferențierea infecției West Nile de alte tipuri de boli infecțioase ce produc manifestări similare. Diagnosticul este stabilit prin detectarea anticorpilor IgM specifici virusului în sânge sau în lichidul cefalorahidian, prin metoda ELISA.

În cazul formei neuroinvazive a bolii provocate de West Nile, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a evalua leziunile de la nivelul creierului și măduvei spinării, cum ar fi examen RMN (imagistică prin rezonanță magnetică).

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru infecția cu virusul West Nile

Nu există medicamente specifice pentru infecția cu virusul West Nile. Tratamentul este simptomatic. Pentru simptomele ușoare, se recomandă analgezicele pentru durere, antiemeticele pentru greață și hidratarea în caz de vărsături. Cazurile ușoare se vindecă complet în câteva săptămâni.

Pacienții cu meningită sau encefalită West Nile necesită spitalizare și o monitorizare atentă a bolii. Aceștia trebuie să beneficieze de administrare intravenoasă de fluide pentru rehidratare, suport respirator (ventilație mecanică) pentru insuficiența respiratorie, corticosteroizi pentru reducerea inflamației, anticonvulsivante pentru tratarea convulsiilor. În cazurile grave, pacienții pot necesita nutriție enterală (pe tub nazogastric) sau parenterală (intravenoasă).

Este important ca pacientul cu boală West Nile neuroinvazivă să adere la un program de reabilitare fizică pe termen lung (kinetoterapie și fizioterapie), care facilitează recuperarea după infecție și minimizează deficitele neurologice.

Măsuri de prevenție

În prezent, nu este disponibil un vaccin împotriva virusului West Nile. Poți reduce riscul de a fi înțepat de țânțari cu West Nile și de a dezvolta această boală prin următoarele măsuri:

  • În sezonul cald, folosește întotdeauna o soluție repelentă împotriva insectelor atunci când petreci timp în aer liber;
  • Montează plase pentru țânțari la geamuri sau folosește soluții pentru casă împotriva acestor insecte;
  • Poartă haine deschise la culoare, care să acopere complet membrele;
  • Evită activitățile în aer liber la orele în care insectele sunt active (cum ar fi de la apus până dimineața);
  • Elimină mediile propice de reproducere a țânțarilor din jurul casei, cum ar fi bălțile de apă;
  • Pentru a preveni răspândirea bolii, este contraindicată donarea de sânge în primele 4 luni după infecția cu virusul West Nile.

Prevenția infecției cu virusul West Nile depinde, de asemenea, de măsurile comunitare pentru combaterea invaziei de țânțari din localități.

Tratament la SANADOR

Medicii infecționiști ai SANADOR au experiență în diagnosticul și tratamentul infecțiilor virale și bacteriene transmise de artropode, inclusiv în tratamentul infecției cu West Nile. Laboratorul de analize SANADOR furnizează analize precise  și rapide pentru detectarea infecției. În cazurile în care apar semne de iritație meningiană, persoanele afectate pot solicita sprijinul Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, care este disponibil 24/24, în orice zi. Dotat cu dispecerat propriu, flotă de ambulanță echipată complet și o echipă medicală foarte bine pregătită, CPU SANADOR intervine prompt și asigură servicii medicale de cea mai bună calitate.

Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții cu complicații provocate de infecția cu virusul West Nile au acces la tratament asigurat de medici de diferite specializări, care colaborează pentru alegerea celei mai bune abordări terapeutice. Neurologii SANADOR, de exemplu, au pregătire vastă, inclusiv în tratamentul meningoencefalitei provocate de West Nile.

În cazurile în care este nevoie de recuperare după afectare neurologică, Departamentul de medicină Fizică și Reabilitare SANADOR sigură pacienților programe individualizate, sub îndrumarea unor terapeuți experimentați.

  • SANADOR asigură tratament adecvat pentru bolile infecțioase. Vino la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR