Ce este infecția cu virusul herpetic?

Infecția cu virus herpetic este o infecție a pielii caracterizată de perioade de latență. Herpesvirusurile se cantonează la nivelul celulelor gazdă infectate și se pot reactiva, pentru a produce manifestări după luni sau ani de la infecția inițială. Tiparul infecției și perioada de latență este diferită pentru fiecare virus în parte.

Virusurile herpetice rezistă puțin timp în afara unui organism, astfel încât rezervorul pentru infecții este reprezentat de populația infectată. Contagiozitatea este mare, deoarece unele persoane infectate sunt asimptomatice, dar pot transmite virusul mai departe. 

Popular, denumirea de herpes face referire de obicei la infecția cu virusurile Herpes Simplex (HSV) și se referă la formele orale (herpes bucal) sau genitale (herpes genital).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de virusuri herpetice

Exista peste 100 de virusuri herpetice descoperite, însă doar 8 produc infecții la om în mod curent:

  • virusurile Herpex Simplex – tip 1 și tip 2;
  • virusul varicelo-zosterian (produce varicelă și zona zoster);
  • citomegalovirusul (infecție cu citomegalovirus);
  • virusul Epstein-Barr (produce mononucleoza infecțioasă);
  • herpesvirusul uman 6 – tip A și tip B;
  • herpesvirusul uman 7;
  • herpesvirusul uman 8 sau sarcomul Kapoși.

Au fost descrise și câteva cazuri de infecție cu un virus herpetic care tipic afectează primatele – virusul simian B.

Tulpinile virale cel mai frecvent implicate sunt virusurile Herpes Simplex 1 și 2, acestea producând afecțiuni de la herpesul oral sau genital, până la meningita sau encefalita herpetică.

Cauze și factori de risc ale infecției cu virusul herpetic

Pentru virusurile Herpes Simplex 1 și 2, principala modalitate de infectare este prin contact apropiat cu o persoană infectată, în special cu pielea sau cu saliva persoanei. Transmiterea este mai probabilă dacă persoana infectată are ulcerații bucale sau genitale la momentul contactului.

Infecția cu Herpes Simplex 1 se transmite în general prin sărut, prin atingerea pielii din jurul gurii, folosirea obiectelor personale la comun cu altă persoană (tacâmuri, cosmetice) sau prin contact sexual oral.

Infecția cu Herpes Simplex 2 este mai frecvent transmisă prin contact sexual vaginal sau anal, prin contact piele pe piele sau vertical (de la mamă la făt), în timpul nașterii, de la o mamă cu infecție herpetică activă. Totuși, localizarea leziunilor nu este întotdeauna corelată cu tulpina virală de HSV implicată.

Virusurile herpetice nu sunt transmise ușor prin aerosoli sau prin obiecte contaminate, pentru că acestea nu rezistă mult timp în afara unei gazde umane, chiar și la temperatura ambientală.

Factorii de risc pentru dobândirea HSV sunt colectivitatea (școli, grădinițe), comportamente sexuale la risc (adolescența, contacte sexuale neprotejate, parteneri multipli), sporturile de contact și nașterea naturală, în cazul unei infecții active a mamei.

Pentru personalul medical există un risc crescut doar în timpul perioadelor de epidemii nosocomiale cu HSV.

La persoanele deja infectate cu HSV, virusul poate fi reactivat de anumiți stimuli precum: 

  • Stresul emoțional/fizic;
  • Sindroamele febrile/scăderi temporare ale imunității, provocate de alte afecțiuni;
  • Expunerea la soare;
  • Ciclul menstrual.

Cum se manifestă infecția cu Herpes Simplex?

Infecția cu HSV se poate manifesta în multiple feluri, în funcție de tulpina virală implicată, regiunea anatomică, statusul imun și tipul de infecție (primară sau reactivare a infecției latente). Infecția poate fi complet asimptomatică în aproximativ 20-25% din cazuri.

Infecția primară cu HSV tip 1 se manifestă în general în copilărie, prin gingivostomatită herpetică, adică prin multiple leziuni ulcerate la nivelul buzelor. În cazul copiilor, leziunile pot apărea și la nivelul mucoasei bucale (limbă, obraji) și pot fi însoțite de febră și de stare generală alterată. La adulți, infecția se manifestă mai des prin faringită severă, asociată cu disfagie (durere la înghițit).

De asemenea, infecția primară cu HSV-1 și HSV-2 se poate manifesta prin ulcerații genitale dureroase, durere la urinat, febră, dureri musculare și adenopatie (umflarea ganglionilor).

Reapariția infecțiilor genitale este destul de frecventă, însă are o durată mai scurtă, este mai puțin dureroasă și asociază în general ulcerații mici sau vezicule unilaterale.

Herpesul bucal este mai frecvent asociat cu infecția cu HSV-1, iar cel genital cu HSV-2.

Alte manifestări cutanate mai rare ale infecției cu HSV-1 sau HVS-2 sunt degetul herpetic, herpesul gladiatorului (vezicule herpetice pe gât sau la nivelul feței, la persoane care practica sporturi de contact), eritemul multiform sau eczema herpetică.

Manifestările oculare includ keratita, necroza acută de retină, conjunctivita și blefarita.

Afecțiuni mai severe provocate de infecția cu virus herpetic apar la persoanele imunodeprimate (persoane cu HIV/SIDA, boli autoimune, tratament imunosupresor, cu transplant de organe sau gravide). Formele severe de infecție includ o varietate de sindroame neurologice (encefalita, paralizia lui Bell, meningita aseptică) și hepatita acută.

Ambele tulpini virale pot provoca, mai frecvent la copii decât la adulți, afectarea tractului respirator, cu epiglotită sau chiar pneumonie virală.

La gravide, virusurile herpetice produc infecții fulminante diseminate, uneori amenințătoare de viață, atât pentru mamă cât și pentru făt.

Stabilirea diagnosticului de infecție cu HSV

Diagnosticul infecțiilor herpetice se face utilizând mai multe metode. Evaluarea clinică realizată de medicul dermatovenerolog este printre cele mai importante, deoarece leziunile herpetice sunt caracteristice în HSV.

Prelevarea de exsudat sau de probe de lichid vezicular pentru culturi sau analiza moleculară prin PCR pot detecta ADN-ul de HSV – testul Tzanck. Testele serologice de detectare a anticorpilor din sânge sunt de asemenea utile și pot diferenția între tulpinile de HSV, însă sunt folosite mai mult în cercetare.

În afecțiunile mai severe, precum meningita sau encefalita herpetică, analiza serologică și PCR a lichidului cefalorahidian obținut prin puncție lombară poate detecta virusul.

Imagistic, pe RMN cerebral pot fi observate leziuni tipice de encefalită atunci când infecția s-a produs la acest nivel.

Cultivarea virală din probe de țesut și determinarea anticorpilor specifici prin imunofluorescență reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul infecției, rezultatul putând fi disponibil rapid.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații ale infecției cu virusul herpetic

Complicațiile frecvent apărute în urma infecțiilor herpetice sunt suprainfecțiile bacteriene sau fungice, ce afectează sexele în mod diferit: bărbații dezvoltă balanită sau uretrită, în timp ce la femei apare candidoza vaginală sau vaginita.

Infecțiile oculare, în special cu HSV tip 1, se manifestă cel mai des prin keratoconjunctivită, cu ulcerații corneene semnificative.

Eczema herpetică și degetul herpetic sunt manifestări cutanate mai severe ale infecției virale, însă apar rar.

Pot să apară și infecții viscerale cu Herpes Simplex, în general apărute la imunocompromiși sau la nou-născuți. Aceste infecții sunt foarte grave și se pot dovedi fatale.

Complicațiile de la nivelul sistemului nervos central includ meningoencefalita și meningita aseptică. De asemenea, infecția poate declanșa o boală autoimună, precum boala Castleman.

Herpesul genital apărut la gravide implică riscuri adiționale pentru sarcină, iar tratamentul antiviral ar trebui inițiat la nou-născuții infectați.

La persoanele cu coinfecție HIV-HSV, terapia antiretrovirală (ARV) poate ameliora semnele și simptomele infecției herpetice, însă nu împiedică transmiterea virusului.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul recomandat pentru infecția cu virusul herpetic

Majoritatea persoanelor cu infecție herpetică sunt asimptomatice sau fac reactivări la perioade distanțate de timp, astfel că aleg să nu trateze infecția.

Antiviralele active pe virusurile Herpes Simplex 1 și 2 pot fi administrate fie sistemic, sub formă de comprimate orale, fie topic, sub formă de unguent, și sunt în general utilizate pentru a scurta perioada simptomatică. Acestea sunt eficiente doar dacă administrarea începe la scurt timp după apariția leziunilor herpetice.

Medicația antivirală are efect asupra infecției active, însă nu poate eradica infecția latentă.

Pentru persoanele cu infecție cu HSV-2 există regimuri de tratament cronic, pentru prevenția puseurilor acute.

Aplicarea de gheață local, de creme cu lidocaină sau cu alt anestezic topic și antiinflamatoarele non-steroidiene pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor acestei boli virale eruptive.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită infecția cu virusul herpetic?

Infecția cu virusul herpetic poate fi prevenită prin:

  • Evitarea sărutului, a utilizării la comun de tacâmuri, cosmetice, a atingerii pielii din proximitatea gurii persoanelor cu herpes bucal sau manifestări de boli ale limbii sau cavității bucale.
  • Evitarea contactului sexual cu persoane cu ulcerații active.
  • Utilizarea metodelor contraceptive de barieră.
  • Testarea ambilor parteneri pentru infecții cu transmitere sexuală înaintea contactului sexual.
  • Evitarea comportamentelor sexuale la risc.
  • Igiena adecvată a mâinilor, utilizând apă și săpun după contactul apropiat cu o persoană cu leziuni herpetice active.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații dermatovenerologice asigurate de medici foarte bine pregătiți și la toate analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul pentru infecția cu virusul herpetic este indicat în funcție de severitatea manifestărilor clinice.

De asemenea, pacienții beneficiază de recomandări privind urmarea unui stil de viață sănătos și de sfaturi pentru a preveni infecțiile cutanate. Specialiștii le vor explica tot ce este necesar pentru îngrijirea leziunilor herpetice la domiciliu, astfel încât episoadele în care infecția se reactivează să fie gestionate cât mai ușor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR