Cum se manifestă infecția cu Herpes Simplex?
Infecția cu HSV se poate manifesta în multiple feluri, în funcție de tulpina virală implicată, regiunea anatomică, statusul imun și tipul de infecție (primară sau reactivare a infecției latente). Infecția poate fi complet asimptomatică în aproximativ 20-25% din cazuri.
Infecția primară cu HSV tip 1 se manifestă în general în copilărie, prin gingivostomatită herpetică, adică prin multiple leziuni ulcerate la nivelul buzelor. În cazul copiilor, leziunile pot apărea și la nivelul mucoasei bucale (limbă, obraji) și pot fi însoțite de febră și de stare generală alterată. La adulți, infecția se manifestă mai des prin faringită severă, asociată cu disfagie (durere la înghițit).
De asemenea, infecția primară cu HSV-1 și HSV-2 se poate manifesta prin ulcerații genitale dureroase, durere la urinat, febră, dureri musculare și adenopatie (umflarea ganglionilor).
Reapariția infecțiilor genitale este destul de frecventă, însă are o durată mai scurtă, este mai puțin dureroasă și asociază în general ulcerații mici sau vezicule unilaterale.
Herpesul bucal este mai frecvent asociat cu infecția cu HSV-1, iar cel genital cu HSV-2.
Alte manifestări cutanate mai rare ale infecției cu HSV-1 sau HVS-2 sunt degetul herpetic, herpesul gladiatorului (vezicule herpetice pe gât sau la nivelul feței, la persoane care practica sporturi de contact), eritemul multiform sau eczema herpetică.
Manifestările oculare includ keratita, necroza acută de retină, conjunctivita și blefarita.
Afecțiuni mai severe provocate de infecția cu virus herpetic apar la persoanele imunodeprimate (persoane cu HIV/SIDA, boli autoimune, tratament imunosupresor, cu transplant de organe sau gravide). Formele severe de infecție includ o varietate de sindroame neurologice (encefalita, paralizia lui Bell, meningita aseptică) și hepatita acută.
Ambele tulpini virale pot provoca, mai frecvent la copii decât la adulți, afectarea tractului respirator, cu epiglotită sau chiar pneumonie virală.
La gravide, virusurile herpetice produc infecții fulminante diseminate, uneori amenințătoare de viață, atât pentru mamă cât și pentru făt.