Infecția cu virusul Epstein-Barr

Ce este infecția cu virusul Epstein-Barr

Infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV) este o infecție virală frecventă și ușor de transmis, care se răspândește prin salivă, dar și prin alte fluide ale corpului, cum ar fi sângele sau sperma. La SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și de tratament adecvat pentru bolile infecțioase.

Virusul Epstein-Barr face parte din familia virusurilor herpetice și este cunoscut ca herpesvirusul uman de tip 4. În cele mai multe cazuri, infecția cu acest virus nu provoacă simptome, însă la copii și la adolescenți poate cauza mononucleoza infecțioasă.

După infectarea cu EBV, virusul rămâne în organism pentru toată viața, de obicei într-o stare latentă (inactivă) și poate deveni în anumite condiții activ și simptomatic, indiferent de momentul în care a avut loc infecția inițială. Studiile sugerează posibile legături între EBV și alte probleme de sănătate, inclusiv cancerul și bolile autoimune.

Infecția cu EBV poate fi diagnosticată prin analize specifice de laborator.

Cum se transmite infecția cu EBV

Infecția cu virus herpetic de tip 4 se poate transmite prin tuse, strănut, sărut, relații sexuale sau utilizarea la comun a obiectelor personale (pahare, tacâmuri, periuțe de dinți). De asemenea, virusul poate fi transmis prin contactul cu obiecte contaminate sau cu obiectele pe care a rămas salivă după ce copilul le-a băgat în gură.

Virusul Epstein-Barr se poate transmite chiar înainte de apariția simptomelor, în perioada de incubație, care durează 4-6 săptămâni. Chiar în absența simptomelor, persoanele infectate pot transmite virusul, întrucât este înalt contagios.

După infectare, virusul rămâne în organism într-o stare inactivă și se poate activa pe fond de anxietateimunodeficiență (sistem imunitar compromis) sau modificări hormonale. De asemenea, virusul poate fi transmis prin transfuzie de sânge sau prin transplant de organe (de exemplu, transplant hepatic).

Semne și simptome de infecție cu Epstein-Barr

Virusul EBV se leagă de globulele albe din sânge (leucocite), care sunt responsabile pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor. Atunci când virusul se atașează de aceste celule, ele nu mai pot combate eficient infecția, ceea ce duce la apariția simptomelor. Semnele și simptomele de infecție cu Epstein-Barr pot fi diferite în intensitate de la o persoană la alta și pot include:

De obicei, reactivarea virusului nu cauzează simptome, dar uneori poate provoca infecții persistente sau recidivante.

Virusul Epstein-Barr la copii fie nu determină manifestări clinice, fie produce simptome asemănătoare cu răceala sau gripa. În schimb, adolescenții și adulții infectați pot începe să aibă simptome la aproximativ o lună de la infectare, iar acestea pot dura câteva luni (în special senzația de oboseală extremă).

Complicațiile provocate de infecția cu EBV

Complicațiile provocate de infecția cu EBV includ, în cazuri rare, ruptura de splină din cauza extinderii acesteia, amigdalita (blocaj al căilor respiratorii provocat de amigdale inflamate), pancreatita acută, miocardita, encefalita, colecistita acută și anemia hemolitică. De asemenea, este important de menționat că virusul Epstein-Barr poate contribui la dezvoltarea unor tipuri rare de cancer, precum limfomul Burkitt (care intra în categoria limfomul non-Hodgkin), dar și cancerul nazofaringian, prin alterarea funcționării normale a celulelor infectate.

În plus, deși rar, virusul Epstein-Barr poate deveni activ pentru o perioadă lungă dacă sistemul imunitar nu reușește să-l controleze. Persoanele afectate de EBV cronic activ pot avea simptome de mononucleoză care nu se ameliorează și pot experimenta simptome recurente, cum ar fi febră, ganglioni limfatici măriți, splină și ficat mărite, erupții cutanate, anemie și diaree.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de infecție cu virusul Epstein-Barr

Diagnosticul virusului Epstein-Barr poate fi complicat, din cauza asemănării simptomelor cu cele ale altor boli frecvente. Medicul va realiza examenul medical general, în cadrul căruia va întreba pacientul despre simptomele din prezent, durata lor și dacă a existat contact cu persoane infectate. Diagnosticul se confirmă printr-un test de sânge care depistează anticorpii specifici pentru EBV. Uneori, testul trebuie repetat după 10 – 14 zile, deoarece anticorpii nu sunt întotdeauna detectabili imediat.

Analizele pentru Epstein-Barr includ teste de sânge care detectează anticorpi specifici, precum antigenul nuclear EBV (EBNA), antigenul timpuriu (EA) și antigenul capsidic viral (VCA). Testul IgG pozitiv VCA pentru infecția cu Epstein-Barr este semnificativ pentru confirmarea unei infecții anterioare, deoarece anticorpii anti-VCA IgG rămân în organism pentru tot restul vieții.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru infecția cu virusul Epstein-Barr

Tratamentul pentru infecția cu virusul Epstein-Barr se concentrează pe ameliorarea simptomelor asociate. Este importantă hidratarea adecvată prin consumului unei cantități mari de lichide, precum și  odihnă corespunzătoare. Infecția cu virusul Epstein-Barr nu poate fi tratată cu antibiotice, însă pot fi utilizate medicamente antialgice pentru a reduce febra și durerea.

Pacienții trebuie să evite efortul fizic intens, pentru a preveni agravarea simptomelor și riscurile asociate, cum ar fi ruperea splinei, care poate apărea dacă virusul provoacă mărirea acesteia. Recuperarea se produce, de obicei, în aproximativ patru săptămâni. Totuși, unele persoane pot continua să se confrunte cu o stare de oboseală persistentă timp de câteva săptămâni sau luni de la infecția inițială.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Prevenirea infecției cu virusul Epstein-Barr

Deoarece nu există un vaccin pentru infecția cu virusul Epstein-Barr, prevenția implică o serie de măsuri de precauție. Este important să nu fie împărțite alimente, băuturi sau obiecte personale cu persoane infectate și să fie evitat sărutul. În plus, este recomandată protecția la contact sexual. Trebuie evitate locurilor aglomerate, pentru a preveni răspândirea virusului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații amănunțite, realizate de medici infecționiști experimentați. Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente medicale performante, pentru a diagnostica rapid infecțiile, cu un nivel ridicat de acuratețe. Pacienții beneficiază atât de hemoleucogramă și alte analize care evaluează anumite funcții și parametri, cât și de teste pentru detectarea anticorpilor specifici unor infecții, inclusiv infecției cu virusul Epstein-Barr.

Tratamentul este personalizat în funcție de severitatea manifestărilor clinice și este axat în principal pe ameliorarea simptomatologiei și pe prevenirea complicațiilor. În cazul unei infecții cu EBV la copii, SANADOR asigură acces la consultații de pediatrie oferite de empatici și dedicați, pentru administrarea unui tratament adecvat vârstei micilor pacienți.

Urgențele medicale provocate de complicațiile infectării cu virusul Epstein-Barr sunt gestionate cu promptitudine în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România, care funcționează nonstop.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR