Cauze și factori de risc pentru infecție cu stafilococul auriu meticilino-rezistent
Rezistența la antibiotice a devenit o problemă de sănătate majoră la nivel mondial, cauza principală a acesteia fiind utilizarea necorespunzătoare antibioticelor. Chiar și atunci când antibioticele sunt folosite într-un mod corespunzător, bacteriile pot dobândi anumite caracteristici structurale care le fac să devină rezistente la modul de acțiune al antibioticului respectiv, care devine, astfel, ineficient. De obicei, atunci când o bacterie devine rezistentă la un anumit antibiotic, rezistența se extinde la toate antibioticele din clasa respectivă.
Principalul motiv al dezvoltării rezistenței la antibiotice este reprezentat de utilizarea greșită sau în exces a antibioticelor. Acest lucru se mai întâmplă cel mai adesea atunci când pacienții aleg să trateze, de exemplu, o răceală comună cu un antibiotic. De cele mai multe ori, răcelile sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii, astfel că antibioticele nu vor fi eficiente în astfel de cazuri. Antibioticele sunt medicamente care pot distruge bacteriile, însă nu și virusurile. Atunci când pacientul își autoadministrează antibiotic pentru a trata o infecție de origine virală, acesta nu doar că nu va fi eficient împotriva infecției, ci va acționa prin distrugerea bacteriilor din flora comensală, stimulând creșterea celor rezistente.
O altă cauză pentru dezvoltarea rezistenței la antibiotice poate fi reprezentată de oprirea prematură a tratamentului antibiotic. Unii pacienți consideră că, dacă se simt mai bine după 1-2 administrări ale antibioticului, sunt îndreptățiți să oprească administrarea acestuia, însă acest lucru este greșit, întrucât tratamentul incomplet nu este eficient și nu poate distruge bacteriile în totalitate.
MRSA a devenit o amenințare serioasă, întrucât prezintă rezistență la peniciline (precum amoxicilină, meticilină, oxacilină), la cefalosporine (o clasă foarte des utilizată de antibiotice, înrudite cu penicilinele), dar și la carbapeneme. Stafilococul auriu meticilino-rezistent poate fi prezent în mod normal pe piele sau la nivelul cavității nazale la 2% din populație, fără a provoca nicio manifestare. Acesta se poate răspândi ușor prin contact direct cu o persoană colonizată (purtătoare sănătoasă) sau infectată, prin contact direct cu pielea, dar și prin atingerea sau utilizarea la comun a unor obiecte contaminate (lenjerii de pat, haine, lame de ras).
Oricine poate dezvolta infecție cu stafilococul rezistent la meticilină, însă anumite categorii de pacienți sunt mai predispuse. Printre adesea se numără, cel mai adesea, pacienții internați în spitale sau în alte centre de îngrijire medicală, cum sunt centrele de dializă sau căminele de bătrâni. Aceste infecții, dobândite din mediul spitalicesc, se numesc infecții nosocomiale.
Factorii de risc pentru dobândirea unei infecții cu MRSA în mediul intraspitalicesc includ:
- Intervențiile chirurgicale;
- Montarea unor dispozitive medicale interne (pacemakere, proteze ortopedice);
- Utilizarea prelungită a branulelor, a sondelor urinare, sondelor de intubație orotraheală sau nazogastrice, a cateterelor intravenoase;
- Contaminarea sistemelor de aer condiționat;
- Supraaglomerarea spitalului;
- Lipsa manevrelor de asepsie și antisepsie (utilizarea unor instrumente incorect dezinfectate și sterilizate);
- Reutilizarea acelor sau a seringilor.
O infecție MRSApoate fi dobândită și în afara spitalului, fiind considerată, în acest caz, o infecție comunitară. Factorii care cresc șansele dobândirii unei infecții cu stafilococ auriu meticilino-rezistent în comunitate sunt:
- Traiul în comunități aglomerate sau insalubre (baze militare, orfelinate, închisori etc.);
- Mușcătura de câine - gura câinilor trăiesc bacterii precum Pasteurella sau Capnocytophaga canimorsus, iar unii pot avea și Stafilococul auriu, inclusiv stafilococul rezistent la meticilină (MRSA).
- Sistemul imunitar deficitar – pacienții cu infecție HIV/SIDA, pacienți sub tratament chimioterapic, diabeticii;
- Participarea la sporturi de contact, întrucât poate crește riscul lezării pielii și a transmiterii microbului prin contact direct cu pielea;
- Administrarea intravenoasă a drogurilor.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!