Cauze și factori de risc
O infecție cu E.coli poate avea mai mulți factori cauzali. Infecția pe cale digestivă poate fi provocată chiar și de ingerarea unei cantități mici de bacterii. Tulpinile de E.coli cel mai frecvent implicate în afecțiunile gastrointestinale la oameni sunt E.coli enterohemoragic (EHEC), E.coli enteroinvaziv (EIEC), E.coli enterotoxigen (ETEC), E.coli enteropatogen (EPEC), E.coli enteroagregativ (EAggEC) și E.coli aderent difuz (DAEC).
O parte a tulpinilor patogene de E.coli sunt responsabile de producerea toxinelor Shiga (STEC). Toxinele favorizează invazia și distrucția mucoasei intestinale și producerea de colită hemoragică, care poate duce la dezvoltarea sindromului hemolitic-uremic (SHU). Dintre tulpinile producătoare de toxină Shiga, E.coli O157:H7 este cel mai frecvent implicată în colitele hemoragice.
Printre mecanismele infecției digestive cu E.coli se numără:
- Consumul de fructe și legume spălate cu apă contaminată,
- Consumul de lactate nepasteurizate,
- Consumul de carne tocată insuficient preparată termic,
- Ingestia de apă contaminată,
- Contactul cu oameni și animale infectate cu tulpini patogene de E. coli, prin igiena deficitară a mâinilor și transmiterea pe cale fecal-orală.
Fiecare țară sau regiune are diferite tulpini de E.coli circulante, specifice pentru o anumită zonă, de aceea unul din factorii de risc pentru a dezvolta așa-numita „diaree a călătorului” este consumul de apă și de preparate locale contaminate în timpul călătoriilor internaționale.
Infecția de tract urinar implică frecvent contactarea unei tulpini de E.coli uropatogene (UPEC), cel mai frecvent pe cale ascendentă, prin răspândire locală de la regiunea perianală. O infecție urinară cu E. coli este favorizată de următorii factori de risc: sexul feminin, istoricul de infecții de tract urinar, diabetul zaharat, obezitatea, activitatea sexuală și predispoziția genetică.
Factorii de risc generali pentru infecția cu E.coli sunt reprezentați de: imunodepresie de orice cauză (medicamente imunosupresoare, boli autoimune, HIV), aciditate gastrică redusă, vârstele extreme (copiii și vârstnicii sunt foarte predispuși la infecții).