Ce este infecția cu Escherichia coli

Infecția cu Escherichia coli (E.coli) este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene. Escherichia coli sunt un grup de bacterii prezente în mod natural în tractul gastrointestinal al oamenilor și animalelor, dar anumite tulpini pot produce o gamă largă de afecțiuni. Acestea variază de la infecții urinare acute, până la boli diareice moderat-severe (diareea călătorului), toxiinfecție alimentară, colangită, bacteriemie, meningită neonatală și chiar pneumonie.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele necesare pentru diagnostic. Programează-te!

Cauze și factori de risc

O infecție cu E.coli poate avea mai mulți factori cauzali. Infecția pe cale digestivă poate fi provocată chiar și de ingerarea unei cantități mici de bacterii. Tulpinile de E.coli cel mai frecvent implicate în afecțiunile gastrointestinale la oameni sunt E.coli enterohemoragic (EHEC), E.coli enteroinvaziv (EIEC), E.coli enterotoxigen (ETEC), E.coli enteropatogen (EPEC), E.coli enteroagregativ (EAggEC) și E.coli aderent difuz (DAEC).

O parte a tulpinilor patogene de E.coli sunt responsabile de producerea toxinelor Shiga (STEC). Toxinele favorizează invazia și distrucția mucoasei intestinale și producerea de colită hemoragică, care poate duce la dezvoltarea sindromului hemolitic-uremic (SHU). Dintre tulpinile producătoare de toxină Shiga, E.coli O157:H7 este cel mai frecvent implicată în colitele hemoragice.

Printre mecanismele infecției digestive cu E.coli se numără:

  • Consumul de fructe și legume spălate cu apă contaminată,
  • Consumul de lactate nepasteurizate,
  • Consumul de carne tocată insuficient preparată termic,
  • Ingestia de apă contaminată,
  • Contactul cu oameni și animale infectate cu tulpini patogene de E. coli, prin igiena deficitară a mâinilor și transmiterea pe cale fecal-orală.

Fiecare țară sau regiune are diferite tulpini de E.coli circulante, specifice pentru o anumită zonă, de aceea unul din factorii de risc pentru a dezvolta așa-numita „diaree a călătorului” este consumul de apă și de preparate locale contaminate în timpul călătoriilor internaționale.

Infecția de tract urinar implică frecvent contactarea unei tulpini de E.coli uropatogene (UPEC), cel mai frecvent pe cale ascendentă, prin răspândire locală de la regiunea perianală. O infecție urinară cu E. coli este favorizată de următorii factori de risc: sexul feminin, istoricul de infecții de tract urinar, diabetul zaharat, obezitatea, activitatea sexuală și predispoziția genetică.   

Factorii de risc generali pentru infecția cu E.coli sunt reprezentați de: imunodepresie de orice cauză (medicamente imunosupresoare, boli autoimune, HIV), aciditate gastrică redusă, vârstele extreme (copiii și vârstnicii sunt foarte predispuși la infecții).

Cum se manifestă infecția cu Escherichia coli

Infecția cu Escherichia coli la nivelul tractului digestiv se poate manifesta prin:

  • Crampe abdominale,
  • Diaree apoasă cu debut brusc (uneori diaree sangvinolentă) - această infecție este una dintre cauzele care provoacă diaree în timpul călătoriilor,
  • Greață și vărsături.

Atunci când infecția este cantonată la nivel urinar, următoarele manifestări pot fi prezente:

  • Imperiozitate micțională,
  • Urină cu miros și culoare necaracteristice,
  • Febră/frison și dureri lombare în infecția urinară înaltă (pielonefrită).

Alte semne și simptome ale infecției cu E.coli sunt nespecifice și nu ghidează diagnosticul.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

În funcție de localizarea suspectată a infecției cu E.coli și de simptomele prezentate, diagnosticul de certitudine se poate stabili utilizând teste microbiologice. În prezența diareei apoase, se pot preleva probe de scaun ce vor fi analizate pentru prezența tulpinilor de E. coli, precum și a toxinelor produse de acestea. Ideal, probele de scaun pentru coprocultură sau coprocultură extinsă ar trebui prelevate și analizate în maxim 48 de ore de la debutul diareei apoase.

Alternativ, poate fi cerută o urocultură, atunci când o infecție de tract urinar este suspectată, pentru a identifica prezența E.coli în urină. Cultivarea bacteriei în laborator permite efectuarea unei antibiograme specifice, pentru a ajuta medicul în selectarea antibioticului potrivit pentru a trata infecția, atunci când acest lucru este necesar.

Complicațiile provocate de infecția cu Escherichia coli

Cele mai multe persoane infectate cu E.coli se vindecă în aproximativ 1 săptămână de la debutul simptomelor, deoarece boala este autolimitată și în general nu necesită decât tratament suportiv.

Cea mai de temut complicație a infecției cu E.coli este reprezentată de sindromul hemolitic-uremic (SHU). În SHU, toxinele Shiga afectează mucoasa intestinală și pătrund în sânge, unde produc distrucția celulelor roșii (hemoliză) și ulterior afectare renală severă, tulburări de coagulare, microangiopatie trombotică și uneori, tulburări neurologice. Acest sindrom reprezintă o urgență medicală amenințătoare de viață, iar tratamentul presupune întotdeauna spitalizare.

În ceea ce privește infecțiile de tract urinar, dacă o infecție activă cu E.coli nu este tratată sau este tratată incorect/incomplet, bacteriile pot ajunge la nivelul rinichilor, provocând pielonefrită și posibil insuficiență renală acută sau septicemie.

Dacă infecția se manifestă la nivel genital, poate duce la apariția chistului glandei Bartholin și a abcesului glandei Bartholin sau la alte complicații.

Tratamentul pentru infecția cu Escherichia coli

Pentru infecțiile cu E.coli non-producătoare de toxine Shiga, tratamentul este în general suportiv și implică doar rehidratare, odihnă și ocazional medicamente ce încetinesc tranzitul intestinal. În infecția cu anumite tulpini de E. coli, precum cele care provoacă diareea călătorului, pot fi recomandate antibiotice, pentru a micșora durata simptomatologiei și a grăbi vindecarea. Totuși, în prezența scaunelor cu sânge sau a febrei, dacă tabloul clinic indică mai degrabă o infecție cu o tulpină producătoare de toxină Shiga, antibioterapia va fi evitată, deoarece poate agrava boala.

În urma identificării unei tulpini de E.coli în urină, dacă aceasta este prezentă în cantități care semnifică o infecție clară (>100.000 UFC), atunci medicul poate recomanda un antibiotic, în baza rezultatelor antibiogramei.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie realizate de medici cu experiență și de toate analizele necesare pentru stabilirea diagnosticului infecției cu E.coli. Probele recoltate sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, cu reactivi marca CE, conform stadardelor internaționale, astfel încât rezultatele sunt obținute rapid și cu mare acuratețe. Pe baza acestor rezultate, medicul specialist va recomanda tratamentul potrivit.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care dezvoltă sindromul hemolitic-uremic primesc cele mai bune îngrijiri medicale în Compartimentul de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat.

Cum poate fi prevenită infecția cu E.coli

Prevenția infecției cu E.coli presupune respectarea unor măsuri de igienă generale, precum:

  • Evitarea consumului de lactate nepasteurizate,
  • Evitarea consumului de alimente și apă de proveniență incertă (în special pe durata călătoriilor internaționale),
  • Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum,
  • Utilizarea de ustensile de bucătărie curate și spălarea lor după fiecare folosire,
  • Stocarea produselor din carne separat de produsele ce nu conțin carne,
  • Practicarea igienei corecte a mâinilor, cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare a toaletei precum și înainte și după manevrarea alimentelor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR