Ce este infecția cu citomegalovirus?
Infecția cu citomegalovirus poate produce simptome similare unei gripe, iar în unele cazuri poate fi complet asimptomatică. Odată contractată infecția, virusul rămâne în organism pentru tot restul vieții, iar în cazul femeilor însărcinate și al persoanelor cu sistemul imunitar compromis, poate poate duce la complicații. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de analize performante pentru diagnosticul infecției și de tratamentul potrivit.
Nu există tratament pentru vindecarea infecției, însă simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul unor medicamente. Citomegalovirusul face parte din aceeași familie cu virusurile Herpes simplex, și anume Herpesviridae, fiind denumit herpesvirus uman 5 sau HHV-5. Virusul infectează 60-70% dintre adulții din țările industrializate și aproape 100% dintre cei din statele în curs de dezvoltare. Aproximativ 59% dintre persoanele cu vârsta peste 6 ani au luat contact cu citomegalovirusul, iar prevalența crește odată cu vârsta.
La persoanele cu sistem imunitar sănătos, infecția este, în general, asimptomatică sau produce manifestări ușoare. După vindecarea infecției, virusul rămâne în stare latentă în organism pe tot parcursul vieții și se poate reactiva oricând dacă sistemul imun este afectat.
Infecția cu citomegalovirus se poate răspândi de la o persoană la alta prin fluidele corpului, cum ar fi urină, salivă, lapte matern, sânge, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau la naștere. HHV-5 este virusul cel mai frecvent transmis la făt și afectează sănătatea copilului pe termen lung.
În cazul pacienților imunocompromiși, infecția se instalează adesea după reactivarea virusului prezent în stare latentă în organism. La acești pacienți, pot apărea complicații serioase la nivelul organelor interne, ochilor și creierului.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!