Ce este infecția cu citomegalovirus?

Infecția cu citomegalovirus poate produce simptome similare unei gripe, iar în unele cazuri poate fi complet asimptomatică. Odată contractată infecția, virusul rămâne în organism pentru tot restul vieții, iar în cazul femeilor însărcinate și al persoanelor cu sistemul imunitar compromis, poate poate duce la complicații. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de analize performante pentru diagnosticul infecției și de tratamentul potrivit.

Nu există tratament pentru vindecarea infecției, însă simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul unor medicamente. Citomegalovirusul face parte din aceeași familie cu virusurile Herpes simplex, și anume Herpesviridae, fiind denumit herpesvirus uman 5 sau HHV-5. Virusul infectează 60-70% dintre adulții din țările industrializate și aproape 100% dintre cei din statele în curs de dezvoltare. Aproximativ 59% dintre persoanele cu vârsta peste 6 ani au luat contact cu citomegalovirusul, iar prevalența crește odată cu vârsta.

La persoanele cu sistem imunitar sănătos, infecția este, în general, asimptomatică sau produce manifestări ușoare. După vindecarea infecției, virusul rămâne în stare latentă în organism pe tot parcursul vieții și se poate reactiva oricând dacă sistemul imun este afectat.

Infecția cu citomegalovirus se poate răspândi de la o persoană la alta prin fluidele corpului, cum ar fi urină, salivă, lapte matern, sânge, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau la naștere. HHV-5 este virusul cel mai frecvent transmis la făt și afectează sănătatea copilului pe termen lung.

În cazul pacienților imunocompromiși, infecția se instalează adesea după reactivarea virusului prezent în stare latentă în organism. La acești pacienți, pot apărea complicații serioase la nivelul organelor interne, ochilor și creierului.

Tipuri de infecție cu citomegalovirus

În funcție de modul în care apare infecția cu citomegalovirus, aceasta este clasificată în trei tipuri:

  • Infecție cu citomegalovirus dobândită (primară): Apare la primul contact cu virusul în cursul vieții;
  • Infecție cu citomegalovirus congenitală: Agentul patogen este transmis de la mamă la făt, atunci când mama prezintă o infecție activă cu citomegalovirus în sarcină;
  • Infecție cu citomegalovirus recurentă: Apare atunci când virusul este prezent în stare latentă în organism și se reactivează pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Recurența este frecventă la pacienții care au beneficiat de transplant de organ.

Cauze și factori de risc pentru infecția cu citomegalovirus

Virusul se transmite atunci când infecția este activă, prin fluidele corporale, cum ar fi saliva, secreția vaginală, sângele, urina, laptele matern, lacrimile, lichidul seminal.

Transmiterea citomegalovirusului poate avea loc prin:

  • Contact direct cu salivă sau alte fluide, cum ar fi prin sărut;
  • Atingerea suprafețelor contaminate cu fluide corporale infectate, apoi atingerea nasului, ochilor sau gurii cu mâinile neigienizate;
  • Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată;
  • Consumul de lapte matern contaminat, în cazul bebelușilor;
  • Transplant de organ, măduvă, celule stem și transfuzii de sânge – probe contaminate de la donator;
  • Sarcină și naștere, de la mamă la bebeluș – în cazul infecției active cu citomegalovirus în sarcină.

De cele mai multe ori, virusul este contactat în copilărie, deoarece viața în colectivități, cum ar fi grădinița sau școala, crește predispoziția la infecții. În orice caz, infecția cu citomegalovirus la copiii mai mari nu se asociază cu simptome severe, deoarece sistemul imun este adesea destul de fortificat pentru a combate agentul patogen.

Semne și simptome de infecție cu citomegalovirus

În rândul adulților sănătoși clinic, infecția este adesea asimptomatică. Rareori, produce manifestări minore. Atunci când simptomele sunt prezente, acestea sunt similare cu cele date de gripă:

Manifestările severe apar în cazul bebelușilor cu infecție congenitală și a persoanelor imunocompromise (cum ar fi pacienții cu HIV/SIDA, cei care au beneficiat de transplant de organ/măduvă osoasă/celule stem, cei aflați sub chimioterapie sau sub tratament cu corticosteroizi).

În cazul bebelușilor, semnele și simptomele de infecție cu citomegalovirus congenitală sunt:

Mulți dintre bebelușii cu CMV sunt sănătoși la naștere. Totuși, unii dintre ei pot dezvolta simptome după câteva luni sau după câțiva ani, precum tulburări de auz, de vedere și întârzieri de dezvoltare.

Infecția cu citomegalovirus este mai agresivă la pacienții imunocompromiși, care pot dezvolta simptome oftalmologice (vedere încețoșată, percepția unor pete plutitoare sau pete oarbe), digestive (diaree, sângerări gastrointestinale), la nivelul creierului și plămânilor (cum ar fi dificultăți de respirație, pneumonie și hipoxie).  

Complicațiile infecției cu citomegalovirus

În general, în cazul persoanelor sănătoase, infecția cu citomegalovirus nu produce complicații. Rar, poate provoca mononucleoză sau tulburări la nivelul sistemului digestiv sau nervos.

La pacienții imunocompromiși, complicațiile infecției cu CMV sunt amenințătoare de viață și includ:

  • Retinită – inflamația retinei, care poate duce la pierderea vederii;
  • Hepatită – inflamația ficatului, care se poate asocia cu disfuncție hepatică;
  • Esofagită – inflamația mucoasei esofagului;
  • Colită – inflamația colonului;
  • Pneumonie – la pacienții cu transplant de măduvă osoasă, pneumonia se asociază cu o rată ridicată de mortalitate, în cazul în care tratamentul este întârziat;
  • Encefalită – inflamația creierului, care poate cauza tulburări de comportament, convulsii și comă;
  • Poliradiculopatie – deteriorarea rădăcinilor nervoase, ceea ce produce dureri, slăbiciune și pierderea simțurilor;
  • Mielită transversă – inflamația măduvei spinării, care afectează semnalele nervoase și poate produce dizabilitate.

Bebelușii cu infecție congenitală pot prezenta complicații pe temen lung, cum ar fi întârzieri de creștere și de dezvoltare, anomalii ale organelor interne, dizabilitate intelectuală și dificultăți de învățare, convulsii, pierderea auzului, tulburări de vedere, tulburări de mers și de coordonare, slăbiciune musculară. Unele complicații pot fi depistate imediat după naștere, iar altele apar mai târziu în copilărie.

Uneori, infecția cu citomegalovirus în sarcină poate duce la avort spontan, nașterea unui făt mort sau decesul nou-născutului.

Diagnosticul de infecție cu citomegalovirus

Infecția cu citomegalovirus poate fi diagnosticată pe baza analizei de laborator RT-PCR a fluidelor corporale, cum ar fi o probă de sânge sau de urină.

Determinarea anticorpilor anti citomegalovirus printr-o analiză de sânge poate stabili dacă infecția esye activă sau dacă virusul este prezent în organism în stare latentă.

Dacă este depistată o infecție în timpul sarcinii, medicul poate recomanda amniocenteza (analiza unei probe de lichid amniotic), pentru a afla dacă virusul a fost transmis la făt.

În cazul nou-născuților și al pacienților imunocompromiși infectați, poate fi nevoie de mai multe consultații și investigații pentru evaluarea complicațiilor, cum ar fi consultația oftalmologică. De asemenea, este recomandată monitorizarea regulată a stării de sănătate.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru infecția cu citomegalovirus

În general, copiii și adulții sănătoși nu necesită tratament. De asemenea, adulții sănătoși care dezvoltă mononucleoză se vindecă adesea fără medicație.

Medicamentele antivirale sunt recomandate pacienților cu infecție recurentă și celor cu risc de complicații, cum ar fi nou-născuții și pacienții imunocompromiși. Tratamentul nu elimină infecția, ci doar încetinește replicarea virusului.

Dacă sunt prezente complicații la nivelul organelor interne, pot fi necesare spitalizarea și tratamentele suplimentare. De asemenea, nou-născuții cu citomegalovirus trebuie să rămână sub monitorizare în spital până când starea lor de sănătate este stabilizată. Pot fi necesare programe de recuperare medicală pe termen lung, pentru a facilita creșterea și dezvoltarea normală.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Măsuri de prevenție pentru infecția cu citomegalovirus

Deocamdată, nu este disponibil un vaccin împotriva citomegalovirusului, însă pot fi luate în considerare următoarele metode de prevenție:

  • Spălarea regulată pe mâini și folosirea unui dezinfectant;
  • Folosirea prezervativul în timpul oricărui tip de act sexual;
  • Evitarea consumului de băuturi sau de alimente din aceleași pahare sau cu tacâmuri folosite și de alte persoane.

În cazul anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei care au beneficiat de transplant,  medicul poate prescrie medicamente antivirale în scop profilactic.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul corect și tratamentul eficace al diferitelor infecții. Analizele necesare pentru identificarea agentului patogen sunt prelucrate în Laboratorul SANADOR, care dispune de aparatură medicală de ultimă generație.

În funcție de indicație, pacienții beneficiază de consultații oferite de medici specializați în boli infecțioase, pediatrie, oftalmologie sau medicină internă.

În cazul în care infecția cu citomegalovirus este descoperită la o femeie însărcinată, pacienta trebuie să discute despre opțiunile existente cu medicul care se ocupă de monitorizarea sarcinii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR