Ce este infarctul lacunar?

Infarctul lacunar sau lacunarismul cerebral este un tip de accident vascular cerebral cauzat de obstrucția vaselor mici de sânge de la nivelul creierului. La Spitalul Clinic SANADOR, singurul spital privat din țară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, pacienții cu semne și simptome de AVC lacunar sever primesc asistență medicală promptă pentru diagnostic și tratament.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) pot afecta creierul în diferite moduri. Uneori, ele provoacă probleme în partea exterioară a creierului, iar alteori pot afecta structurile mai adânci. Când un AVC afectează zonele profunde ale creierului, cum ar fi talamusul, ganglionii bazali sau puntea, este numit un AVC lacunar.

Datorită faptului că regiunile adânci ale creierului primesc sângele prin arteriole, care sunt artere mai mici, ce se ramifică din arterele principale, accidentele vasculare lacunare sunt puțin diferite.„Lacunele” sunt mici „pete” observate la examenul CT sau RMN cerebral, expresia unor zone de țesut cerebral distrus.

Semnele și simptomele lacunarismului cerebral variază în funcție de localizarea infarctului. Cele mai frecvente simptome sunt slăbiciunea musculară sau pierderea sensibilității tactile și motorii pe o parte a corpului. Infarctul lacunar este frecvent asociat cu hipertensiune arterială și cu diabet zaharat.

Cauze și factori de risc pentru lacunarismul cerebral

Infarctul lacunar este cauzat de reducerea fluxului de sânge în arterele mici, localizate în structurile profunde ale creierului. Cel mai important factor de risc implicat în producerea lacunarismului cerebral este hipertensiunea arterială. Aceasta produce îngustarea lumenului arterial, ceea ce favorizează acumularea de plăci de colesterol sau formarea cheagurilor de sânge, care pot obstrua fluxul sanguin.

Înaintarea în vârstă slăbește rezistența vaselor de sânge și astfel crește riscul de infarct lacunar. Hipertensiunea arterială, afecțiunile cardiovasculare și diabetul zaharat cresc de asemenea riscul de a dezvolta infarct lacunar. Ateroscleroza este un alt factor de risc, pentru că plăcile de colesterol se depun la nivelul pereților arteriali și produc îngustarea lumenului arterial. Boala arterială periferică produce același efect.

Un risc crescut de a dezvolta lacunarism cerebral îl prezintă și pacienții cu un nivel ridicat de homocisteină în sânge. Aceasta este un aminoacid și nivelurile crescute pot indica un deficit de vitamina B12 sau de acid folic. De asemenea, istoricul medical și familial de lacunarism cerebral crește riscul de a dezvolta un nou episod.

Alți factori de risc implicați sunt: fumatul, consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri, tratamentul cu anticoncepționale orale, sarcina, un stil de viață sedentar, nivelul de colesterol ridicat din sânge (hipercolesterolemia) și sindromul de apnee în somn.

De aceea, sunt importante analizele de rutină, care pot diagnostica din timp hipercolesterolemia, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.

Semne și simptome de infarct lacunar

Infarctul lacunar prezintă o varietate de semne și simptome. Acestea depind de localizarea infarctului și de severitatea lui. În anumite situații, pacientul nu prezintă semne și simptome, iar infarctul lacunar este descoperit întâmplător, în urma unei investigații imagistice.

În cazurile mai severe, pot să apară anumite manifestări clinice. O slăbiciune musculară bruscă pe o jumătate a corpului, inclusiv la nivelul feței, membrului superior și inferior, este un simptom frecvent al infarctului lacunar. Dificultățile în coordonarea mișcărilor pot afecta mersul, capacitatea pacienților de a se ridica din pat și activitățile motorii generale. În cazurile severe, acest lucru poate duce la paralizie.

De asemenea, reducerea sensibilității pe o jumătate a corpului este un alt simptom specific al infarctului lacunar. Pacienții pot să perceapă mai puțin sau chiar deloc senzațiile de durere, căldură sau frig, precum și senzațiile tactile pe partea afectată.

În plus, în infarctul lacunar, pacientul poate avea și dificultăți de vorbire sau de înțelegere a limbajului. Pacienții pot vorbi greu și neclar sau le poate fi dificil să găsească cuvintele potrivite. În cazurile severe, pot apărea confuzia sau chiar coma. Acești pacienți necesită adesea îngrijire pe o secție de terapie intensivă, pentru menținerea suportului vital.

Complicațiile lacunarismului cerebral

Complicațiile infarctului lacunar variază de la un pacient la altul și depind și de severitatea infarctului. Unii pacienți pot prezenta dizabilități pe tot parcursul vieții, cum ar fi paralizia, pierderea sensibilității tactile, termice și dureroase, sau pierderea controlului muscular.

De asemenea, aceștia pot suferi și de probleme de memorie, dificultăți în gândire și dificultăți în controlul emoțiilor. Demența vasculară poate apărea în cazul pacienților care au experimentat episoade repetate de infarct lacunar, deoarece acestea pot duce la scăderea fluxului de sânge la nivelul creierului.

Depresia este o altă complicație care poate să apară după infarctul lacunar. Dificultățile în mestecarea și înghițirea alimentelor cresc riscul de aspirație și de complicații pulmonare.

De asemenea, infarctul lacunar crește riscul declanșării unui accident vascular cerebral ischemic acut.

Diagnosticul de lacunarism cerebral

Este necesară prezentarea pentru tratament de urgență la spital, în cazul în care apar semne și simptome specifice lacunarismului cerebral. Sunt indicate teste de imagistică cerebrală, precum CT cerebral sau RMN cerebral, pentru a vizualiza eventualele modificări specifice.

Examenul RMN oferă o imagine mai detaliată a leziunilor. Angiografia CT este o altă explorare paraclinică utilă în diagnosticul lacunarismului cerebral, pentru că evidențiază vasele de sânge și eventualele blocaje care apar la nivelul arterelor mici.

Medicul neurolog va efectua un examen clinic și va nota eventualele modificări în coordonare și motricitate. Uneori, specialistul poate recomandă efectuarea unei electrocardiograme (EKG), pentru a exclude eventuale afecțiuni cardiace.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru infarct lacunar

Administrarea tratamentului în primele 4 ore și jumătate de la apariția manifestărilor clinice poate salva viața pacientului și poate reduce eventualele sechele post infarct lacunar.

Scopul tratamentului în cazul lacunarismului cerebral este de a restabili fluxul de sânge în zona afectată și de a preveni un al doilea episod și, de asemenea, pentru a preveni apariția unui AVC ischemic. În regim de urgență, pacientului i se poate administra aspirină sau alte medicamente, care să prevină coagularea sângelui. De asemenea, pot fi administrate intravenos medicamente care să dizolve cheagurile de sânge. În cazuri mai rare, neurochirurgul poate interveni pentru eliminarea trombilor prin trombectomie mecanică.

Infarctul lacunar poate produce modificări neurologice semnificative, care pot avea un impact major asupra calității vieții pacientului. Aceste modificări pot include incapacitatea de a se alimenta sau de a-și efectua igiena personală, necesitând ajutorul unei alte persoane. Evoluția lacunarismului cerebral variază de la o persoană la alta și depinde și de severitatea AVC-ului ischemic lacunar.

Acești pacienți necesită reabilitare medicală, pentru a-și recăpăta forța și mișcările. În plus față de reabilitarea fizică, poate fi indicată și terapie ocupațională și reabilitare verbală pentru pacienții cu funcții afectate. Terapia ocupațională contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Durata reabilitării medicale poate varia câteva săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de fiecare caz în parte.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poate fi prevenit infarctul lacunar?

Prevenirea infarctului lacunar constă în reducerea și controlarea factorilor de risc. Astfel, adoptarea unui stil de viață sănătos reduce riscul de lacunarism cerebral. Renunțarea la fumat, adoptarea unei alimentații sănătoase și efectuarea de exerciții fizice regulate pot contribui la reducerea riscului.

Controlul tensiunii arteriale este una dintre cele mai importante măsuri preventive. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și consultarea unui medic cardiolog sunt deosebit de importante. De asemenea, nivelul glicemiei trebuie menținut în limite normale prin schimbarea stilului de viață, utilizarea medicamentelor și adoptarea unei diete sănătoase, la recomandarea unui nutriționist.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament de urgență la Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu semne și simptome de infarct lacunar se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară. Aici, ei beneficiază de o evaluare medicală promptă, completă, prin consultații asigurate de medici urgentiști și prin investigații imagistice performante, disponibile nonstop, inclusiv RMN 3 Tesla și CT 128 slice.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv neurologie, neurochirurgie și radiologie, astfel încât pacienții au acces și la consultații de specialitate. După stabilirea diagnosticului, echipa medicală administrează tratamentul necesar, pentru stabilizarea pacientului și prevenirea complicațiilor.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu AVC ischemic, în lipsa contraindicațiilor, dacă pacientul ajunge la Compartimentul de Primiri Urgențe în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR