Cauze și factori de risc pentru incontinența anală
Severitatea tulburării de incontinență fecală variază de la un pacient la altul, afectând semnificativ calitatea vieții. Incontinența de tranzit poate avea numeroase cauze, însă câțiva factori de risc mai des întâlniți sunt vârsta înaintată, traumatizarea țesuturilor anorectale și diareea.
În mod normal, atât nervii, cât și mușchii planșeului pelvin, rectului și anusului, conlucrează pentru a ține sub control defecația. Slăbirea acestor mușchi, cum ar fi sfincterul anal sau disfuncția nervilor de la acest nivel sunt factori răspunzători pentru incontinența fecală.
Printre cele mai frecvente cauze ale incontinenței de tranzit sunt:
- Episoade diareice – materiile fecale solide pot fi ținute mai ușor sub control. În schimb, în cazul scaunelor moi, riscul de a le elimina involuntar este mai mare;
- Constipație – materiile fecale dure care se acumulează la nivel rectal provoacă supraîntinderea și slăbirea mușchilor rectului. Țesuturile pot fi afectate sever, în special atunci când problema devine cronică. Uneori, scaunele moi se pot scurge involuntar pe lângă cele dure formate în rect.
Incontinența fecală după naștere este o problemă frecventă, mai ales în caz de lacerații perineale severe sau de epiziotomie pentru a facilita o naștere naturală complicată, care pot avea drept complicații deteriorarea musculaturii și a nervilor din vecinătate.
Afecțiunile la nivelul anusului și rectului pot fi alte cauze de incontinență rectală, precum proctită, rectocel, prolaps rectal, hemoroizi. Aceste afecțiuni fac referire la dilatația venelor din zona anusului, ceea ce poate împiedica închiderea completă a orificiului anal.
Leziunile cicatriciale la nivelul rectului, cum ar fi cele provocate de terapia cu radiații, bolile inflamatorii intestinale, intervențiile chirurgicale, scad spațiul de stocare în rect și elasticitatea acestuia. Mușchii din această regiune devin rigizi, ceea ce duce la scurgerea involuntară de fecale, cum ar fi operația pentru hemoroizi.
Alți factori de risc pentru această tulburare sunt:
- Vârsta peste 65 de ani – incontinența fecală la bătrâni este des întâlnită, deoarece toate țesuturile se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă;
- Sedentarism;
- Fumat;
- Infecții gastrointestinale;
- Prezența unor boli cronice, care afectează funcția neuromusculară, precum boala Parkinson, boala Alzheimer, complicațiile neurologice ale diabetului zaharat tip 2, scleroza multiplă, complicațiile accidentului vascular cerebral, sindromul de intestin iritabil, boli inflamatorii intestinale, dizabilități fizice;
- Traumatisme ale măduvei spinării și traumatisme craniene;
- Malformațiile congenitale – incontinența fecală la copii poate fi favorizată de diferite defecte structurale ale rectului, anusului sau măduvei spinării, prezente de la naștere;
- Sexul feminin – nașterea pe cale vaginală și terapia de substituție hormonală pentru menopauză;
- Constipația cronică.