Ce este incontinența fecală

Incontinența fecală este inabilitatea de a controla defecația, asociată cu pierderi involuntare de materii fecale. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie și la analize și investigații performante, pentru diagnostic corect și tratament adecvat.

În termeni simpli, eliminarea involuntară a fecalelor cauzează scurgeri de fecale solide sau lichide, care pot avea loc în mod spontan sau odată cu eliminarea gazelor intestinale. Severitatea incontinenței diferă de la un caz la altul, astfel că, în timp ce unele persoane prezintă doar pierderi ușoare de fecale, altele se confruntă cu o lipsă completă a controlului.

Tipuri de incontinență fecală

Incontinența fecală poate fi de două tipuri:

  • Incontinență de urgență – senzația de defecație apare, însă este atât de urgentă încât persoana afectată nu ajunge la toaletă la timp;
  • Incontinență pasivă – pierderile de fecale au loc în mod involuntar, în lipsa nevoii de defecație, din cauza unei probleme de comunicare între nervi și mușchi.

Cauze și factori de risc pentru incontinența anală

Severitatea tulburării de incontinență fecală variază de la un pacient la altul, afectând semnificativ calitatea vieții. Incontinența de tranzit poate avea numeroase cauze, însă câțiva factori de risc mai des întâlniți sunt vârsta înaintată, traumatizarea țesuturilor anorectale și diareea.

În mod normal, atât nervii, cât și mușchii planșeului pelvin, rectului și anusului, conlucrează pentru a ține sub control defecația. Slăbirea acestor mușchi, cum ar fi sfincterul anal sau disfuncția nervilor de la acest nivel sunt factori răspunzători pentru incontinența fecală.

Printre cele mai frecvente cauze ale incontinenței de tranzit sunt:

  • Episoade diareice – materiile fecale solide pot fi ținute mai ușor sub control. În schimb, în cazul scaunelor moi, riscul de a le elimina involuntar este mai mare;
  • Constipație – materiile fecale dure care se acumulează la nivel rectal provoacă supraîntinderea și slăbirea mușchilor rectului. Țesuturile pot fi afectate sever, în special atunci când problema devine cronică. Uneori, scaunele moi se pot scurge involuntar pe lângă cele dure formate în rect.

Incontinența fecală după naștere este o problemă frecventă, mai ales în caz de lacerații perineale severe sau de epiziotomie pentru a facilita o naștere naturală complicată, care pot avea drept complicații deteriorarea musculaturii și a nervilor din vecinătate.

Afecțiunile la nivelul anusului și rectului pot fi alte cauze de incontinență rectală, precum proctită, rectocel, prolaps rectal, hemoroizi. Aceste afecțiuni fac referire la dilatația venelor din zona anusului, ceea ce poate împiedica închiderea completă a orificiului anal.

Leziunile cicatriciale la nivelul rectului, cum ar fi cele provocate de terapia cu radiații, bolile inflamatorii intestinale, intervențiile chirurgicale, scad spațiul de stocare în rect și elasticitatea acestuia. Mușchii din această regiune devin rigizi, ceea ce duce la scurgerea involuntară de fecale, cum ar fi operația pentru hemoroizi.

Alți factori de risc pentru această tulburare sunt:

Alte manifestări clinice care pot însoți eliminarea involuntară a fecalelor

Incontinența anală poate fi însoțită și de alte tulburări, cum ar fi:

Diagnosticul de incontinență fecală

Medicul gastroenterolog sau proctolog va adresa întrebări pacienților cu privire la simptomatologie și istoric medical, iar apoi va efectua un examen clinic, care presupune examinarea vizuală a rectului și utilizarea unei sonde, pentru verificarea senzațiilor nervoase.

Tușeul rectal poate fi necesar pentru a verifica rezistența musculaturii rectului și pentru a decela eventuale defecte structurale. De asemenea, medicul poate recomanda diferite investigații pentru a identifica tulburările la acest nivel, cum ar fi:

  • Manometria anorectală – este o procedură care testează sensibilitatea și reflexele la nivel rectal, precum și continența, evaluând astfel funcția de evacuare. Presupune inserarea unui tub flexibil în rect, prevăzut cu un balon mic;
  • Ecografia anorectală – o sondă ecografică sub forma unei baghete este introdusă în rect pentru a vizualiza țesuturile;
  • Proctografie – un tip de radiografie a rectului și anusului;
  • Colonoscopie – un tub subțire și flexibil, prevăzut cu o cameră video, este introdus în rect pentru a vizualiza colonul;
  • RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) – captează imagini detaliate cu ajutorul câmpului magnetic.

Complicații provocate de incontinența anală

Scurgerile involuntare repetate de fecale pot avea ca rezultat iritarea pielii din jurul anusului, care se poate manifesta prin mâncărimi, senzația de arsură, durere pulsatilă. Mai mult decât atât, leziunile pot evolua la forma de ulcerații (răni deschise), care necesită tratament.

O altă complicație cu adevărat neplăcută constă în tulburările de ordin emoțional. Incontinența anală provoacă stres și anxietate, iar sentimentul de jenă poate duce la izolare socială, evitarea evenimentelor importante și absentarea de la locul de muncă sau de la școală.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru incontinența fecală

Tratamentul pentru incontinența de tranzit diferă în funcție de cauză și poate implica modificări ale stilului de viață, administrarea unor medicamente sau intervențiile chirurgicale.

Medicul poate recomanda:

  • Medicamente antidiareice;
  • Produse cu efect laxativ, cum ar fi tărâțele de psyllium;
  • Exerciții Kegel – exerciții speciale pentru întărirea mușchilor planșeului pelvin și îmbunătățirea controlului;
  • Intervenții chirurgicale – pentru corectarea prolapsului rectal, rectocelului, hemoroizilor sau sfincteroplastie pentru repararea sfincterului anal slăbit postpartum. În cazurile severe, singura opțiune de tratament rămâne intervenția chirurgicală de colostomie, care presupune crearea unui orificiu abdominal pentru a colecta materiile fecale într-o pungă atașată.

Este indicat ca fiecare pacient să acorde o atenție deosebită în ceea ce privește îngrijirea pielii din jurul anusului, printr-o igienă corectă. După spălare, este recomandată uscarea completă a zonei, precum și aplicarea unei pudre pentru absorbția umidității sau o cremă care să protejeze tegumentele de contactul cu fecalele. În acest caz, absorbantele pentru incontinență fecală pot fi de ajutor.

De asemenea, medicul poate recomanda strategii pentru antrenarea tranzitului intestinal și crearea unei rutine de defecație, pentru a reduce episoadele de incontinență.

Este importantă menținerea unei alimentații echilibrate și variate, bogată în fibre pentru asigurarea unui tranzit intestinal optim, precum și consumul de alimente de origine vegetală, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale. Uneori, anumite alimente și băuturi pot provoca flatulență și diaree, cum ar fi cele procesate sau cele care determină intoleranță.

Cum poate fi prevenită incontinența fecală

Afecțiunile care cauzează eliminarea involuntară a fecalelor nu pot fi prevenite. Totuși, pentru a reduce riscul de a dezvolta incontinență de tranzit sau pentru a o ameliora, se pot lua în considerare următoarele măsuri:

  • Tratarea episoadelor diareice – adresarea către medicul specialist pentru tratament în caz de gastroenterită sau diaree cronică;
  • Măsuri de prevenire a constipației – mișcare zilnic, hidratare suficientă și menținerea unei alimentații variate, bogată în legume, fructe și cereale integrale;
  • Ținerea sub control a afecțiunilor cronice care pot cauza incontinență fecală, respectând tratamentul și recomandările medicului. În cazul unor afecțiuni neurologice, neuroreabilitarea poate fi o soluție pentru îmbunătățirea controlului musculaturii;
  • Menținerea un stil de viață echilibrat.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu probleme de tranzit intestinal au acces la consultații de gastroenterologie asigurate de medici experimentați și la analize și investigații performante, pentru identificarea rapidă și corectă a cauzei de incontinență fecală.

În funcție de recomandarea stabilită de specialist, pacienții beneficiază de investigații avansate, cum este colonoscopia, efectuate în condiții de confort și siguranță, cu echipamente performante, la Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

Tratamentul este personalizat în funcție de severitatea simptomatologiei și de cauza incontinenței de tranzit, pentru prevenirea complicațiilor. De asemenea, la SANADOR pacienții au acces la un program de recuperare medicală și la consiliere nutrițională asigurată de medici specializați în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, pentru o calitate a vieții mai bună și urmarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR