Tratamentul recomandat
Tratamentul pentru imunodeficiența primară este adesea complex și individualizat în funcție de tipul specific de imunodeficiență și de severitatea simptomelor. Unele opțiuni de tratament includ:
- Terapia de substituție imunologică: folosită pentru a furniza anticorpi sau alte componente ale sistemului imunitar care lipsesc.
- Medicamente antivirale sau antimicrobiene: pentru a preveni sau trata infecțiile.
- Tratamentul bolilor autoimune asociate: dacă imunodeficiența primară a dus la dezvoltarea unei boli autoimune, tratamentul acestei boli poate fi necesar.
- Transplant cu celule stem: reprezintă un tratament curativ pentru unele dintre formele severe de imunodeficiență primară ce pun viața pacientului în pericol. Tratamentul este riscant și constă în administrarea de celule stem normale pacientului cu sistemul imun compromis.
- Terapia genică: este un tratament nou care implică prelevarea de celule stem de la pacient, corectarea defectului genetic și introducerea lor înapoi în organism.
Persoanele cu imunodeficiență primară au nevoie de monitorizare medicală regulată pentru a detecta și trata infecțiile sau alte complicații la timp.
Tratamentul pentru imunodeficiența secundară se concentrează în principal pe gestionarea condiției subiacente care a determinat imunodeficiența. Opțiunile de tratament pot include:
- Tratamentul infecțiilor: dacă infecțiile sunt cauza imunodeficienței secundare, acestea trebuie tratate cu medicamente antivirale, antibiotice sau antifungice.
- Gestionarea bolilor autoimune: pentru persoanele cu imunodeficiență secundară cauzată de boli autoimune, tratamentul acestor boli poate fi esențial.
- Reducerea utilizării medicamentelor imunosupresoare: în cazul imunodeficienței secundare cauzate de medicamente imunosupresoare, reducerea sau întreruperea acestor medicamente poate ajuta la restabilirea funcției imunitare.
- Transplantul de măduvă sau de celule stem: aceste celule pot corecta defectele imunologice existente.
Monitorizare medicală regulată: Persoanele cu imunodeficiență secundară trebuie să fie supravegheate de către medici pentru a evalua evoluția condiției lor.
La SANADOR, pacienții cu imunodeficiență beneficiază de tratament modern pentru imunodeficiență și afecțiunile subiacente, precum și de monitorizare regulată, realizată de o echipă medicală experimentată și foarte bine pregătită. Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții au acces la medici de diferite specializări, ca imunologi, geneticieni și radiologi, care colaborează pentru stabilirea diagnosticului și alegerea celui mai potrivit tratament.