De ce apare icterul?
Icterul apare din cauza acumulării bilirubinei atunci când aceasta se produce în exces sau nu poate fi metabolizată hepatic și excretată prin sistemul biliar.
Bilirubina cuprinde două fracțiuni: directă (conjugată) și indirectă (neconjugată). Bilirubina indirectă crește atunci când celulele roșii din sânge se distrug și eliberează bilirubina (pigmentul galben). Acest tip de icter este denumit prehepatic și are loc mai frecvent în anemiile hemolitice (distrugeri de cauză imună ale eritrocitelor).
Bilirubina indirectă este transmisă către ficat, pentru a fi metabolizată. Ficatul poate fi afectat de boli precum: hepatite virale (hepatită B, hepatită C), boală hepatică alcoolică, afecțiuni hepatice în sarcină, boli autoimune sau de consumul excesiv al unor medicamente (paracetamol, contraceptive orale). În acest caz, în icterul de cauza hepatică, bilirubina indirectă se acumulează, deoarece ficatul nu o poate procesa pentru a o transforma în bilirubina directă.
Dacă ficatul reușește să metabolizeze bilirubina, dar calea de excreție este blocată, bilirubina directă se va acumula, determinând icter de cauză post-hepatică. Acesta poate să fie cauzat de afecțiuni ale vezicii biliare, ca litiaza biliară (pietre în vezica biliară), inflamație în căile biliare, colesteroloza veziculei biliare, obstrucție biliară, cancer biliar sau de leziuni de cap pancreatic și tumori pancreatice (cancer de pancreas).
Icterul la copil poate fi fiziologic (normal) sau patologic (în cadrul unei boli). La nou-născut, ficatul este încă imatur, iar în sistemul circulator există numeroase celule roșii ce se înnoiesc rapid. Aceste două mecanisme contribuie la apariția icterului fiziologic al nou-născutului.
Icterul patologic la nou-născut apare în primele 24 de ore de la naștere și este cauzat de defecte genetice enzimatice sau ale transportorilor, precum sindromul Crigler-Najar, sindromul Rotor și sindromul Dubin-Johnson.
O cauză mai puțin frecventă, însă amenințătoare de viață, în care icterul poate fi prima manifestare, este sindromul hemolitic uremic - ochii și pielea capătă culoarea galbenă din cauza distrugerii excesive a eritrocitelor. Pe tegument apar multiple echimoze (vânătăi), ca urmare a scăderii excesive a trombocitelor. Acest sindrom poate duce la insuficiență renală și necesită prezentarea la un Compartiment de Primiri Urgențe. Întârzierea diagnosticului poate crește riscul de a pierde funcția renală și a necesita dializă. Și sindromul Gilbert produce episoade de icter, precum și beta-talasemia. Aceste afecțiuni au cauze genetice.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!