Ce este hipertensiunea arterială rezistentă la tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) rezistentă la tratament este definită ca tensiunea arterială care se menține peste valorile țintă în ciuda tratamentului în doze maxime cu trei medicamente antihipertensive din clase diferite ce includ un diuretic. SANADOR asigură acces la servicii medicale personalizate de cardiologie și la tehnologii moderne, pentru diagnosticarea și tratamentul hipertensiunii arteriale refractare.

Cazurile în care tensiunea arterială este menținută sub control, însă pentru aceasta este necesar tratamentul cu patru sau mai multe tipuri de medicamente, definesc hipertensiunea arterială rezistentă controlată.

Echipamente moderne pentru monitorizarea tensiunii arteriale la SANADOR.
La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații avansate și de o echipă medicală cu vastă experiență în cardiologie.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru HTA refractară la tratament

Hipertensiunea arterială, este clasificată, după cauze, în hipertensiune arterială primară (esențială) – cel mai întâlnit tip de hipertensiune la nivelul populației, și hipertensiune arterială secundară.

Hipertensiunea arterială refractară la tratament este frecvent cauzată de hipertensiunea secundară, provocată de afecțiuni sistemice ce împiedică controlul tensiunii arteriale.

Cele mai frecvente afecțiuni ce duc la hipertensiune secundară sunt stenoza de arteră renală, coarctația de aortă și insuficiența renală. Dezechilibrele hormonale precum cele din cadrul hiperaldosteronismului primar, feocromocitomul, disfuncția tiroidiană și boala Cushing pot fi și ele cauze de hipertensiune secundară.

O altă cauză de hipertensiune arterială secundară des întalnită este dată de sindromul de apnee în somn.

Printre factorii de risc pentru HTA refractară la tratament sunt incluși:

De asemenea, anumite medicamente precum cele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, decongestionantele nazale, contraceptivele orale și anumite suplimente pe bază de plante (lemn dulce, ginseng, sunătoare) pot crește tensiunea arterială sau pot interacționa cu medicația antihipertensivă, diminuându-i efectele.

Hipertensiunea primară (majoritatea cazurilor de HTA) ce poate evolua către hipertensiune arterială rezistentă la tratament are ca factori de risc:

Cum se manifestă hipertensiunea arterială rezistentă la tratament

HTA rezistentă la tratament nu are simptome particulare, motiv pentru care măsurarea frecventă a tensiunii arteriale de către un cadru medical este esențială în diagnosticarea acestei afecțiuni.

În anumite situații, pot apărea simptome în timpul unor salturi tensionale sau la apariția crizelor hipertensive și pot include cefalee intensă, dificultăți în respirație, dureri toracice și epistaxis (sângerări nazale).

Datorită simptomatologiei sărace, pentru identificarea și gestionarea eficientă sunt recomandate, atât în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială simplă, cât și pentru cei cu HTA refractară, monitorizarea regulată a tensiunii arteriale în cabinetul medicului și la domiciliu, cu un dispozitiv electronic automat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de HTA refractară la tratament

Diagnosticul hipertensiunii refractare la tratament necesită în primul rând excluderea hipertensiunii arteriale pseudo-rezistente – cauzate de măsurarea incorectă a tensiunii arteriale, de lipsa de aderență la tratament sau de efectul de halat alb.

Efectul de halat alb este reprezentat de valori crescute ale tensiunii arteriale cu peste 10-20mmHg ce apar la contactul cu sistemul de sănătate (în cabinetul medicului de familie, spital). Poate fi exclus prin monitorizarea tensiunii arteriale pe 24 de ore la domiciliu cu un aparat numit Holter de tensiune arterială. Acesta va identifica valori ale tensiunii arteriale în limitele țintă la domiciliu și crescute la plecarea și revenirea în cabinetul medical. 

Diagnosticul hipertensiunii arteriale rezistente necesită o anamneză cuprinzătoare, care conține informații despre medicamentele și suplimentele utilizate, aderența reală la tratament, factorii de risc și stilul de viață. Măsurarea corectă a tensiunii arteriale, folosind instrumente bine calibrate este esențială.

Testele pentru identificarea cauzelor secundare de hipertensiune refractară pot implica analize de sânge, teste urinare și investigații imagistice precum tomografia computerizată sau ecografia. Aceste teste urmăresc în primul rând diagnosticarea unor posibile boli ale glandelor suprarenale sau ale rinichilor.

Ecocardiografia poate fi relevantă pentru a identifica creșterea în dimensiuni a cordului, lucru ce denotă un control slab al tensiunii arteriale în timp.

Examenul de fund de ochi poate fi utilizat pentru screeningul retinopatiei hipertensive.

Studiile de somnografie sunt, de asemenea, utilizate în cazul în care medicul suspicionează un sindrom de apnee în somn ca fiind motivul HTA refractare.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicații provocate de HTA rezistentă la tratament

Persoanele care suferă de HTA rezistentă la tratament au un risc mai crescut de complicații, în special dacă aceasta nu este controlată.

Valorile tensionale mari pot deteriora în timp arterele, determinând rigidizarea și îngustarea acestora, ceea ce duce la necesitatea unui efort suplimentar din partea cordului pentru a pompa sângele prin organism. Astfel, HTA rezistentă crește riscul de apariție a insuficienței cardiace, a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

Boala cronică renală este o altă complicație de temut a hipertensiunii arteriale rezistente, deoarece valorile tensionale ridicate vor afecta în timp funcția vaselor sanguine din rinichi.

HTA refractară nu este asociată numai cu afectarea organelor țintă (creierul, ochii, inima) ci și cu declinul cognitiv, prin afectarea vaselor cerebrale mici, proces cunoscut sub denumirea de demență vasculară

Uneori, datorită tensiunii arteriale oscilante necontrolată, poate apărea și disfuncția erectilă.

În plus, există studii ce arată că persoanele cu hipertensiune arterială rezistentă la tratament au risc mare de a suferi evenimente cardiovasculare și renale comparativ cu persoanele cu hipertensiune arterială controlată. Acest risc rămâne mai ridicat la cei cu HTA refractară și în prezența controlului optim al tensiunii arteriale.

Tratamentul pentru hipertensiune arterială refractară la tratament

Tratamentul HTA refractare la tratament implică o combinație de modificări de stil de viață și ajustări ale regimului medicamentos.

În ceea ce privește modificările de stil de viață, cele mai importante sunt:

  • Pierderea în greutate,
  • Adoptarea unei diete sărace în sodiu (sub 2.4 grame/zi),
  • Exerciții aerobice regulate, minim 30 de minute pe zi,
  • Limitarea consumului de alcool și de antiinflamatoare nesteroidiene,
  • Adoptarea dietei DASH este recomandată pentru majoritatea persoanelor cu excepția celor cu boală renală avansată (poate predispune la hiperpotasemie și complicații cardiace).

Ajustarea tratamentului medicamentos presupune identificarea celor mai eficiente medicamente, administrate în cele mai mici doze ce produc un efect terapeutic susținut.

Clase de medicamente frecvent folosite sunt diureticele, blocanți ale canalelor de calciu, inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei (ACE) sau blocanți ai receptorilor de angiotensină (ARB) și antagoniști ai aldosteronului. Dacă aceste medicamente nu controlează eficient tensiunea arterială, pot fi prescrise mai multe combinații sau medicamente, uneori fiind necesare câte 4 sau 5 medicamente din clase diferite.

Aderența strictă la schema terapeutică este un pas central, fiind cel mai frecvent implicată în cauzele de eșec ale tratamentului.

Watch on YouTube

Tratamente mai avansate pentru cazuri special selectate pot include antagoniști ai receptorilor mineralocorticoizi sau terapii precum ablația nervilor renali și activarea baroreceptorilor carotidieni.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale integrate și de înaltă calitate pentru diagnosticul și gestionarea afecțiunilor cardiovasculare. Pacienții beneficiază de consultații de specialitate în cardiologie, iar medicii cu experiență evaluează starea de sănătate și elaborează planuri terapeutice individualizate.

Pentru diagnosticarea precisă a cauzelor de HTA refractară, SANADOR pune la dispoziție o gamă largă de investigații avansate, precum ECG de efort, ecocardiografie de stres, monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale (Holter EKG), analize de sânge, dar și investigații imagistice avansate, precum RMN de cord și scintigrafie miocardică, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură acces la proceduri moderne pentru tratamentul afecțiunilor care provoacă hipertensiune arterială rezistentă, prin intervenții de cardiologie intervenționala sau de chirurgie cardiovasculară.

Echipa multidisciplinară de la Spitalul Clinic SANADOR colaborează pentru a asigura un management integrat al afecțiunilor cardiovasculare, având ca obiectiv reducerea riscului de complicații cardiovasculare și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR