Diagnosticul de HTA refractară la tratament
Diagnosticul hipertensiunii refractare la tratament necesită în primul rând excluderea hipertensiunii arteriale pseudo-rezistente – cauzate de măsurarea incorectă a tensiunii arteriale, de lipsa de aderență la tratament sau de efectul de halat alb.
Efectul de halat alb este reprezentat de valori crescute ale tensiunii arteriale cu peste 10-20mmHg ce apar la contactul cu sistemul de sănătate (în cabinetul medicului de familie, spital). Poate fi exclus prin monitorizarea tensiunii arteriale pe 24 de ore la domiciliu cu un aparat numit Holter de tensiune arterială. Acesta va identifica valori ale tensiunii arteriale în limitele țintă la domiciliu și crescute la plecarea și revenirea în cabinetul medical.
Diagnosticul hipertensiunii arteriale rezistente necesită o anamneză cuprinzătoare, care conține informații despre medicamentele și suplimentele utilizate, aderența reală la tratament, factorii de risc și stilul de viață. Măsurarea corectă a tensiunii arteriale, folosind instrumente bine calibrate este esențială.
Testele pentru identificarea cauzelor secundare de hipertensiune refractară pot implica analize de sânge, teste urinare și investigații imagistice precum tomografia computerizată sau ecografia. Aceste teste urmăresc în primul rând diagnosticarea unor posibile boli ale glandelor suprarenale sau ale rinichilor.
Ecocardiografia poate fi relevantă pentru a identifica creșterea în dimensiuni a cordului, lucru ce denotă un control slab al tensiunii arteriale în timp.
Examenul de fund de ochi poate fi utilizat pentru screeningul retinopatiei hipertensive.
Studiile de somnografie sunt, de asemenea, utilizate în cazul în care medicul suspicionează un sindrom de apnee în somn ca fiind motivul HTA refractare.
-
SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient.
Programează-te!