Ce este hormonul anti-Mullerian și când este indicată testarea

Hormonul anti-Mullerian (AMH) este o substanță cu rol în dezvoltarea organelor sexuale ale bebelușului în timpul vieții intrauterine. Atât la bărbați, cât și la femei, nivelurile normale de hormon anti Mullerian variază în funcție de sex și de vârstă. Măsurarea nivelurilor de hormon anti-Mullerian oferă informații esențiale pentru sănătatea sistemului reproducător. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de analize hormonale realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu tehnologie de ultimă generație.

În primele săptămâni de sarcină, bebelușii de sex masculin produc niveluri ridicate de AMH în țesutul testicular, care ajută organele genitale masculine să se dezvolte. Hormonul anti-Mullerian crescut se menține la copiii de sex masculin până la pubertate, când începe să scadă.

La SANADOR, pacienții au acces la analize hormonale realizate cu echipamente performante.

În cazul copiilor de sex feminin, AMH este la un nivel foarte scăzut și permite dezvoltarea organelor genitale feminine, până la momentul pubertății. La pubertate, foliculii din interiorul ovarelor încep să producă mai mult hormon antimullerian. Nivelurile mai mari de AMH înseamnă prezența unui număr mai mare de ovule.

Odată cu înaintarea în vârstă, numărul ovulelor scade, ceea ce determină și un hormon anti-Mullerian scăzut. De aceea, un test AMH care măsoară cantitatea de hormon anti Mullerian din sânge este indicat în multe situații, dar în principal pentru a aprecia sănătatea reproductivă a unei femei.

Ce informații oferă testarea hormonului anti-Mullerian

O analiză AMH oferă diverse informații, în funcție de situația în care este realizată. Când se face analiza AMH la femei cu probleme de fertilitate (care nu pot rămâne însărcinate), testul are următoarele avantaje:

  • apreciază numărul de ovule rămase la nivel ovarian, așa numita „rezervă ovariană”, dar nu prezice fertilitatea sau momentil când femeia va intra la menopauză;
  • determină răspunsul la medicamentele injectabile pentru fertilitate, care stimulează ovarele să maturizeze mai multe ovule în pregătirea pentru fertilizare in vitro (FIV);
  • ajută la calcularea dozei de medicament pentru fertilitate de care este nevoie pentru a obține cel mai bun răspuns.

De asemenea, la femei, o testare AMH poate fi folosită și pentru:

  • a determina dacă femeia este aproape de menopauză sau a început deja menopauza;
  • a verifica existența menopauzei premature (înainte de 40 de ani) și a menopauzei precoce (înainte de 45 de ani);
  • a diagnostica și monitoriza afecțiuni care cauzează niveluri ridicate de AMH, precum sindromul de ovar polichistic sau anumite tipuri de cancer ovarian.

Pentru bebeluși și copii, testarea hormonului anti-Mullerian poate oferi informații despre:

  • prezența unor testiculele sănătoase la un bebeluș sau la un copil de sex masculin care ar putea avea testicule necoborâte (o afecțiune în care testiculele nu reușesc să se deplaseze din abdomen, unde se dezvoltă, în scrot);
  • organele reproducătoare interne în cazul copiilor născuți cu organe genitale externe care nu sunt în mod clar masculine sau feminine, numite genitale atipice.

Când se face analiza AMH

În cazul femeilor, o analiză AMH este indicată în următoarele situații:

  • dacă există probleme de infertilitate, pentru a afla dacă rezerva ovariană este normală pentru vârsta femeii;
  • în planificarea unui tratament de fertilizare in vitro;
  • sunt prezente simptome ale sindromului de ovare polichistice, precum: menstruații neregulate sau absența menstruației, acnee, hirsutism (prea mult păr pe față, piept, stomac sau coapse), alopecie (căderea părului de pe cap) sau creștere în greutate;
  • pentru a determina dacă o masă ovariană este o tumoră cu celule ovariene;
  • pentru a determina dacă tratamentul pentru un cancer ovarian funcționează;
  • pentru a verifica dacă a reapărut cancerul ovarian după terminarea tratamentului.

Testarea pentru hormon anti Mullerian poate fi indicată și în cazul unui bebeluș sau copil de sex masculin care nu are testiculele coborâte la nivelul scrotului, pentru a afla dacă există testicule sănătoase în interiorul abdomenului. De asemenea, pentru un copil cu organe genitale care nu sunt în mod clar de sex masculin sau feminin se poate efectua un test AMH, pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei și pentru a confirma sexul acestuia.

Cum se efectuează testarea AMH

Testare AMH se efectuează dintr-o probă de sânge. Un asistent medical folosește un ac subțire pentru a preleva o probă de sânge dintr-o venă de la nivelul brațului. După ce acul este introdus în venă, o cantitate mică de sânge este colectată într-o eprubetă sau flacon, care este ulterior trimis la laborator.

Procesul de recoltare durează doar câteva minute și prezintă un risc foarte mic de a prezenta o ușoară durere sau senzație de înțepătură la recoltare, și se pot forma mici echimoze în locul în care a fost introdus acul. Testul pentru măsurarea hormonului anti-Mullerian se poate efectua la femei în orice moment al ciclului menstrual, pentru că nivelul AMH nu fluctuează prea mult pe parcursul lunii și nu este necesară o pregătire specială înainte de recoltare.

Valorile normale ale hormonului anti-Mullerian

Valorile normale de hormon anti-Mullerian variază în funcție de sex și de vârstă. Este important de reținut faptul că rezultatele pot varia ușor de la un laborator la altul, în funcție echipamentele folosite.

Nivelul de AMH se măsoară în nanograme pe mililitru (ng/mL). La femei, nivelurile de AMH încep să crească în timpul adolescenței, ajung la un vârf în jurul vârstei de 25 de ani, apoi scad în mod natural. În funcție de vârstă, valorile considerate normale pentru femei se încadrează în următoarele intervale:

  • sub 3 ani - între 0,11 și 4,2 ng/mL
  • în intervalul 3 și 6 ani - între 0,21 și 4,9 ng/mL
  • în intervalul 7 și 11 ani - între 0,36 și 5,9 ng/mL
  • în intervalul 12 și 14 ani - între 0,49 și 6,9 ng/mL
  • în intervalul 15 și 19 ani - între 0,62 și 7,8 ​​ng/mL
  • în intervalul 20 și 24 ani - între 1,2 și 12 ng/mL
  • în intervalul 25 și 29 ani - între 0,89 și 9,9 ng/mL
  • în intervalul 30 și 34 ani - între 0,58 și 8,1 ng/mL
  • în intervalul 35 și 39 ani - între 0,15 și 7,5 ng/mL
  • în intervalul 40 și 44 ani - între 0,03 și 5,5 ng/mL
  • în intervalul 45 și 50 ani - mai puțin de 2,6 ng/mL
  • în intervalul 51 și 55 ani - mai puțin de 0,88 ng/mL
  • peste 55 ani - mai puțin de 0,03 ng/mL.

În cazul bărbaților, cantitatea de hormon antimullerian este crescută în copilărie, până la perioada de pubertate, când scade semnificativ. Astfel, intervalele normale de referință sunt:

  • sub 2 ani - între 18 și 283 ng/mL
  • în intervalul 2 și 12 ani - între 8,9 și 109 ng/mL
  • peste 12 ani - mai puțin de 13 ng/mL
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce înseamnă un nivel modificat al hormonului anti-Mullerian

Un nivel modificat de hormon anti Mullerian trebuie interpretat în funcție de motivul pentru care a fost efectuat testul. Astfel, în cazul unei femei sănătoase care încearcă să rămână însărcinată, un hormon anti-Mullerian scăzut poate indica un număr și o calitate scăzută a ovulelor, cu scăderea fertilității. Dacă femeia a fost testată pentru sindromul ovarelor polichistice, un nivel ridicat de AMH crește probabilitatea prezenței bolii, dar nu poate pune diagnosticul singur.

În cazul femeilor testate pentru menopauză, un hormon anti-Mullerian scăzut poate însemna apropierea de menopauză, dar nu poate prezice exact intervalul de timp până la instalarea acesteia. Dacă o analiză AMH nu decelează acest hormon în sânge, înseamnă că femeia se află deja la menopauză.

În situația unui cancer ovarian, o scădere a AMH înseamnă de obicei că tratamentul funcționează. Dacă după tratament se decelează un hormon anti-Mullerian crescut poate însemna că acesta nu este eficient sau că neoplazia ovariană a recidivat.

În cazul unui bebeluș sau copil de sex masculin cu testiculele necoborâte în scrot, o analiză AMH decelează dacă testiculele sunt funcționale sau lipsesc complet. Nivelurile normale de hormon antimullerian înseamnă că bebelușul are testicule funcționale, dar nu sunt în locul potrivit, și necesită intervenție chirurgicală și/sau terapie de substituție hormonală. Un nivel scăzut sau absența de AMH poate însemna că testiculele nu funcționează sau lipsesc complet. În această situație, copilul poate avea organe reproducătoare interne feminine atipice, cu organe genitale externe masculine normale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Alte investigații indicate în cazul unor valori anormale ale AMH

În cazul unor valori anormale de hormon anti-Mullerian, este indicată efectuarea mai multor investigații. De exemplu, în cazul femeilor cu probleme de fertilitate, cu suspiciune de sindrom de ovare polichistice sau care se apropie de menopauză, medicul poate efectua o ecografie abdominală sau o ecografie transvaginală, pentru a aprecia aspectul ovarelor. De asemenea, se pot doza și alți hormoni, precum FSH (hormonul de stimulare foliculara), LH (hormonul luteinizant), TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), progesteronul și estradiolul.

În cazul bebelușilor și copiilor de sex masculin cu testicule necoborâte în scrot, medicul poate recomanda o ecografie abdominală, pentru a depista poziția organelor genitale. În situația unui copil cu organe genitale atipice, este indicată dozare hormonală, ecografie abdomino-pelvină și testare cromozomială, pentru a identifica cauza.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Testare AMH la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentu evaluarea sănătății reproductive. Pentru teste hormonale, cum este testarea AMH, pacienții de pot adresa pentru recoltare la orice clinică sau punct de lucru SANADOR. Probele de sânge sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru rezultate rapide și corecte.

Pacientele cu valori anormale ale AMH au acces la consultații de ginecologie și de endocrinologie, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat. În funcție de indicație, pacientele beneficiază de abordări multidisciplinare, având acces la soluții personalizate, în funcție de complexitatea cazului. În cazul unor probleme de fertilitate, pacientele se pot adresa Centrului FIV SANADOR, care asigură acces la proceduri de fertilizare in vitro, în funcție de recomandarea stabilită de medicul specialist.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR