Tratamentul pentru holeră
Cheia de boltă în tratamentului holerei este refacerea urgentă a fluidelor în funcție de gradul de depleție a volumului. Rehidratarea este realizată în două faze: rehidratare și menținere. Scopul rehidratării este restabilirea stării normale de hidratare, care nu trebuie să dureze mai mult de 4 ore. În cazul unor pierderi volemice între 5% și 10% din greutatea corporală, este utilizată soluția de rehidratare orală.
Scopul fazei de menținere este întreținerea stării normale de hidratare prin înlocuirea pierderilor continue. Studiile clinice au arătat că soluția de rehidratare orală pe bază de orez poate scurta durata diareei și cantitatea de materii fecale pierdute.
În caz de urgență, poate fi preparat la domiciliu o soluție formată dintr-un litru de apă, amestecată cu șase lingurițe de zahăr și o jumătate de linguriță de sare. O jumătate de cană de suc de portocale sau piure de banane pot furniza potasiu.
Pentru pacienții în șoc hipovolemic sau cu o pierdere volemică mai mare de 10% din greutatea corporală, pot fi administrate lichide intravenoase. În primele trei ore trebuie administrate aproximativ 100 ml/kg de ringer lactat. Tratamentul prompt cu fluide, în cazul holerei severe poate reduce mortalitatea de la peste 10% la mai puțin de 0,5%.
De asemenea, terapia antibiotică, ghidată de rapoartele de susceptibilitate poate reduce volumul diareei la pacienții cu holeră severă și poate scurta perioada excreției Vibrio cholerae O1. Oprirea diareii are loc de obicei în 48 de ore, scurtând astfel perioada de spitalizare.
Tratamentul antibiotic este indicat pacienților sever deshidratați, cu vârstă de peste 2 ani și este inițiat după ce pacientul a fost rehidratat (de obicei în 4-6 ore) și vărsăturile au încetat. Acest tratament este administrat de obicei timp de 3-5 zile. Rezistența este frecventă în anumite zone și, prin urmare, terapiile alternative includ macrolide.
Ghidul OMS pentru gestionarea holerei, în cazul unui pacient cu suspiciune de holeră este următorul:
- Evaluarea deshidratării,
- Rehidratarea pacientului și monitorizarea frecventă, apoi reevaluarea stării de hidratare,
- Menținerea hidratării, înlocuirea pierderilor continue de lichide până la încetarea diareii,
- Administrarea unui antibiotic oral pacientului cu deshidratare severă,
- Hrănirea pacientului - odată ce vărsăturile au încetat, alimentația pacientului infectat cu vibrionul holeric va relua hrănirea cu o dietă normală. Sugarii și copii mici vor continua alimentarea prin alăptare.
Malnutriția după infecție nu este o problemă majoră (cum se întâlnește în cazul infecțiilor cu Shigella sau rotavirus).
Anorexia nu este persistentă, iar activitatea enzimatică intestinală rămâne intactă după infecție, absorbția intestinală a nutrienților este aproape normală. Deci nu există niciun argument pentru a refuza alimentația pacienților cu holeră.
Un alt tip de tratament eficient este vaccinul CVD 103-HgR -Vaxchora, PaxVax, un vaccin împotriva holerei, compus din V cholerae O1 atenuat, preparat prin ADN recombinant. A fost testat în țările industrializate și în țările în curs de dezvoltare care au holeră endemică, epidemică, slabă sau deloc. Este foarte protector împotriva holerei moderate și severe, foarte bine tolerat și extrem de imunogen. Rata și amploarea excreției vaccinului este minimă.
Acest vaccin este indicat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 2 și 64 de ani care călătoresc în zone infectate cu holeră. Oferă protecție împotriva V. cholerae O1, reducând șansele de diaree moderată și severă cu 90%, la 10 zile după vaccinare și cu 80% la 3 luni după vaccinare. Nu este cunoscută eficacitatea acestui vaccin mai departe de 3 până la 6 luni. În decembrie 2020, vaccinul a obținut aprobarea pentru utilizarea la copii cu vârsta de până la 2 ani.
La nivel internațional sunt disponibile pentru utilizarea la copii și adulți trei vaccinuri orale cu germeni morți. Acestea asigură o protecție de 60-85 % timp de 2 până la 3 ani. Necesită două doze, iar dozele de rapel sunt recomandate după 2 ani pentru persoanele cu risc permanent de holeră. Acestea sunt:
- Un vaccin monovalent împotriva diareii și holerei călătorilor (Dukoral) - conține bacteriile V. cholera O1 și El Tor precum și o cantitate mică de subunitatea b -toxină holerică nontoxică. Înainte de administrare trebuie amestecat în lichid tampon (pachetul tampon este dizolvat în 150 ml de apă rece).
- Două vaccinuri bivalente (ShanChol și ORCVAX ) - ambele conțin serogrupuri O1 și O139 de V. cholera, nu au componente adăugate și nu necesită ingerarea de lichide în momentul vaccinării.
Conform recomandărilor Comitetul consultativ privind practicile de imunizare pentru utilizarea vaccinului împotriva holerei, adulților (cu vârsta între 18 și 64 de ani) este recomandată primirea unei doze de vaccin liofilizat împotriva holerei CVD 103-HgR (Vaxchora) înainte de a călători în zone cu transmitere activă a holerei. Administrarea unei singure doze, ideal cu 10 zile înainte de a călători într-o zonă endemică. Este esențială evitarea administrării de antibiotice orale sau parenterale în cele două săptămâni anterioare administrării vaccinului pentru holeră de către beneficiari.