Tratamentul în hipoparatiroidism
Tratamentul de primă intenție al hipoparatiroidismului presupune administrarea, de obicei pe viață, a unor suplimente de carbonat de calciu sau citrat de calciu, dar și vitamina D (calcitriol), care ajută organismul să absoarbă calciul și să elimine fosforul. Normalizarea nivelurilor de calciu și a altor minerale din sânge va duce la ameliorarea simptomelor.
În prezent, se poate administra un tratament de substituție, de linia a doua, a hormonului paratiroidian (PTH). Conform ultimelor studii, administrarea zilnică subcutanată de PTH uman recombinat corectează deficiențele de calciu și scade semnificativ riscul de apariție a complicațiilor.
-
Vino la SANADOR pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor endocrine!
Solicită o programare și te vom contacta în cel mai scurt timp!
Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul va recomanda o dietă bogată în calciu și săracă în fosfor. Consumul a șase până la opt pahare de apă pe zi poate ajuta, de asemenea, corpul să nu piardă nutrienții necesari.
Sursele bune de calciu includ:
- lapte, brânză și alte produse lactate;
- legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, varză și bame;
- boabe de soia;
- fasole;
- migdale;
- tofu;
- nuci;
- pește cu oase, cum ar fi sardinele;
- prune uscate;
- caise.
Fosforul, care trebuie evitat, se găsește în:
- carne roșie;
- carne de pasăre;
- ouă;
- pâine albă și paste;
- cartofi;
- usturoi.
De asemenea, va fi recomandată efectuarea periodică de teste de sânge, la un interval regulat, pentru a monitoriza nivelul hormonului paratiroidian, al calciului și al fosforului. Dacă nivelul calciului din sânge scade la un nivel periculos, care pune viața în pericol, sau dacă simptomele nu dispar, poate fi necesară inițierea de urgență a unui tratament de corecție a echilibrului acido-bazic și a nivelurilor serice de calciu, fosfor, magneziu etc.