Cauze și factori de risc pentru scăderea acuității auditive
Scăderea acuității auditive poate fi cauzată de mai mulți factori care afectează diferite părți ale urechii. Deteriorarea urechii interne, de obicei din cauza îmbătrânirii sau a expunerii la sunete puternice, poate afecta celulele nervoase din cohlee, care transmit sunetele către creier. Când aceste celule sunt deteriorate, eficiența transmiterii sunetelor scade. Astfel, sunetele de frecvență înaltă pot părea neclare, iar înțelegerea cuvintelor devine mai dificilă în prezența zgomotelor de fundal.
Alte cauze ale reducerii auzului includ acumularea de dopuri de ceară în canalul auditiv, care poate bloca sunetele și reduce auzul. Îndepărtarea cerumenului poate ajuta la îmbunătățirea auzului. Infecțiile urechii, excrescențele osoase anormale și formațiunile tumorale din urechea externă sau medie (neurinomul de acustic) pot de asemenea cauza probleme cu auzul.
În plus, perforarea timpanului, care poate fi provocată de zgomote puternice, de schimbări rapide de presiune sau de introducerea unui corp străin în ureche, poate afecta auzul.
Factorii de risc pentru deteriorarea urechii interne includ:
- îmbătrânirea,
- expunerea constantă sau bruscă la zgomote puternice,
- predispoziția genetică - surditate non-sindromică,
- activitatea într-un mediu cu zgomot intens și expunerea la zgomote explozive, cum ar fi cele produse de arme de foc, pot cauza pierderi permanente ale auzului,
- activitățile recreative care generează sunete puternice, cum ar fi utilizarea motocicletelor și ascultarea muzicii la volum mare.
Anumite medicamente pot afecta auzul sau echilibrul. Printre acestea se numără gentamicina, Viagra și unele medicamente utilizate în tratamentul cancerului. De asemenea, dozele mari de aspirină și diuretice de ansă pot cauza efecte temporare, cum ar fi tinitusul sau slăbirea auzului.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!