Ce este hipertensiunea renovasculară?

Hipertensiunea renovasculară sau hipertensiunea renală apare atunci când presiunea sângelui în arterele care alimentează rinichii crește foarte mult. La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații complete, pentru diagnosticul corect al tensiunii renale crescute, și de tratamente de ultimă generație.

Această formă de hipertensiune arterială este de obicei efectul unei stenoze de arteră renală, adică a îngustării arterelor renale, care blochează circulația sângelui și determină rinichii să secrete anumiți hormoni.

În timp, hipertensiunea renală poate deteriora vasele de sânge și unitățile de filtrare ale rinichilor, contribuind la o funcționare deficitară a acestora și crescând riscul de insuficiență renală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru hipertensiunea renală

Arterele care aduc sânge cu oxigen și substanțe nutritive de la inimă către rinichi sunt obstruate parțial sau total, provocând stenoză arterială renală, care duce la hipertensiunea renală.

Ateroscleroza, o afecțiune caracterizată prin acumularea de plăci grase în interiorul arterelor, este cauza principală a îngustării arterelor renale, reprezentând 90% din aceste cazuri. Aceste plăci se formează din grăsimi, calciu și din alte substanțe și pot bloca parțial sau complet fluxul de sânge prin diverse artere.

Displazia fibromusculară reprezintă o altă cauză a îngustării arterei renale, prin subțierea pereților arteriali, fără prezența plăcilor de aterom. Această afecțiune afectează în special femeile.

Alte cauze includ inflamațiile arteriale, fibroza cauzată de expunerea la radiații, disecția arterei renale cauzată de traumatisme și blocarea arterelor din cauza intervențiilor chirurgicale pe artere.

Factorii de risc ai hipertensiunii renale sunt în mare parte similari cu factorii de risc ai hipertensiunii arteriale în general. Printre aceștia se numără obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta bogată în sare și lipsa activității fizice regulate. Aceste obiceiuri pot contribui la creșterea tensiunii arteriale și la afectarea funcției renale.

De asemenea, persoanele cu antecedente familiale de hipertensiune arterială sau cu boală cronică de rinichi prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune renală, deoarece predispoziția genetică poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestor afecțiuni. Un alt factori de risc îl reprezintă malformațiile congenitale, precum rinichiul în potcoavă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de hipertensiune renovasculară

De obicei, persoanele cu hipertensiune arterială nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, uneori, pot apărea dureri de cap inexplicabile. Totodată, în fazele incipiente ale bolii, simptomele pot fi absente. Pe măsură ce afecțiunea renală evoluează, edemele pot deveni mai vizibile, manifestându-se prin umflarea picioarelor și a mâinilor.

În cazul în care boala renală avansează, pot să apară semne și simptome cum ar fi contracturile musculare, pierderea în greutate inexplicabilă, dispnee, probleme de somn sau oboseală excesivă, lipsa apetitului, dificultăți în concentrare, cefalee, modificări ale volumului de urină și probleme dermatologice, precum senzația de furnicături sau prurit.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile hipertensiunii renale

Hipertensiunea renovasculară poate provoca o serie de complicații serioase, printre care se numără accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic și insuficiența cardiacă. Această afecțiune poate, de asemenea, duce la alte probleme precum anevrismul, hipertrofia ventriculară stângă și edemul pulmonar. În plus, există riscul de a dezvolta retinopatie, o afecțiune care afectează retina, și demență vasculară, o formă de pierdere cognitivă asociată cu scăderea fluxului de sânge către creier.

Este important să înțelegem că presiunea arterială crescută, indiferent de cauză, poate deteriora rinichii și poate duce la boală sau la insuficiență renală. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială ridicată pune o presiune adițională asupra rinichilor, perturbându-le funcționarea normală și determinându-i să lucreze ineficient.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de hipertensiune renovasculară

Vizitele regulate la medicul cardiolog sunt esențiale pentru a monitoriza tensiunea arterială și pentru a recomanda teste adecvate. Examinarea istoricului medical și a simptomelor poate oferi indicii despre posibilele probleme vasculare. Examinarea cu stetoscopul a gâtului sau abdomenului poate detecta semne de îngustare arterială, precum și zgomote anormale asociate cu fluxul sanguin.

Pentru diagnosticul stenozelor arteriale renale, medicul poate recomanda diferite teste de imagistică.

Ecografia duplex furnizează imagini care pot indica posibile blocări sau fluxuri sanguine accelerate. Această metodă este non-invazivă și nu expune pacientul la radiații, dar nu este foarte precisă.

Tomografia computerizată cu angiografie (angio-CT) furnizează imagini detaliate ale arterelor, prin utilizarea unui agent de contrast injectat într-o venă. Deși este rapidă, această procedură implică expunerea la radiații și poate fi contraindicată pentru persoanele cu probleme renale din cauza substanței de contrast.

Angiografia prin rezonanță magnetică evidențiază fluxul sanguin și funcția organelor. Uneori, se utilizează un agent de contrast, pentru o mai bună vizualizare.

Arteriografia renală este o examinare care necesită inserarea unui cateter în artera renală, pentru a obține imagini precise. Un colorant special este utilizat pentru a evidenția artera în timpul procedurii. Această examinare este considerată mai exactă decât alte teste, dar este mai invazivă și este efectuată doar pacienților care au obținut rezultate anormale la alte teste.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru hipertensiune renală

Pacienții cu hipertensiune renovasculară pot necesita o combinație de medicamente pentru tratament. Există două categorii principale de medicamente care pot ajuta la încetinirea progresului bolii renale: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocanții receptorilor de angiotensină (BRA). În plus, medicii pot prescrie diuretice, pentru a ajuta rinichii să elimine mai multe lichide.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical pentru boala care a provocat hipertensiune renală, există două opțiuni principale: angioplastia și bypass renal.

Angioplastia renală este un procedeu care folosește un balon introdus prin artera inghinală, pentru a dilata artera renală înguste. Pe de altă parte, bypassul arterial înseamnă realizarea chirurgicală a unui nou traseu arterial, prin plasarea unor proteze vasculare în artera renală, pentru a devia circulația sângelui în jurul zonei stenozate. Aceste proceduri sunt considerate relativ sigure și pot fi efectuate fie în regim ambulatoriu, fie cu internare pe o perioadă scurtă de timp.

Tratamentul medicamentos asociat cu modificările stilului de viață sunt preferate ca primă linie de tratament. Totuși, în unele cazuri, chirurgia vasculară sau procedurile de cardiologie intervențională pot fi necesare, dacă simptomele persistă sau se agravează. De asemenea, chirurgia poate fi luată în considerare în situații de complicații grave, cum ar fi insuficiența renală progresivă, insuficiența cardiacă acută sau edemul pulmonar acut.

Măsuri de prevenție pentru hipertensiunea renovasculară

Adoptarea unui stil de viață sănătos joacă un rol esențial în gestionarea hipertensiunii. Alegerea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, este recomandată.

De asemenea, sunt indicate exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, timp de cel puțin 30 de minute pe zi. Menținerea greutății sub control este, de asemenea, un aspect crucial, iar renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt recomandări importante.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie asigurate de medici foarte experimentați și la toate analizele de laborator și investigațiile recomandate pentru diagnosticul hipertensiunii renale. În funcție de indicație, la SANADOR sunt disponibile teste imagistice de ultimă generație, precum angio-CT sau angio-RM, efectuate cu echipamente performante, și proceduri minim invazive, precum arteriografia renală, care poate fi urmată de tratament prin angioplastie, în același timp operator.

Procedurile intervenționale sunt efectuate cu angiografe moderne, Philips Azurion 7, în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR. Atunci când este indicată o intervenție complexă de chirurgie vasculară pentru tratamentul stenozei care a produs hipertensiune renovasculară, operația se desfășoară într-un bloc operator echipat cu tehnologie ultraperformantă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR