Ce este hipertensiunea portală

Hipertensiunea portală reprezintă creșterea presiunii sanguine într-un sistem de vene numit sistemul venos portal. Venele care vin dinspre stomac, intestine, splină și pancreas se întâlnesc și se varsă în vena portă, care ulterior se ramifică în vase mai mici, care traversează ficatul. Dacă există obstrucții la nivelul ficatului sau fibroză hepatică, sângele nu poate circula normal și astfel apare, ca o consecință, hipertensiunea în sistemul portal. Presiunea crescută în vena portă duce la apariția unor vene lărgite, deformate (varice) la nivelul esofagului, stomacului, rectului sau în zona ombilicului. Aceste varice se pot rupe, iar sângerarea poate duce la complicații amenințătoare de viață.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele tensiunii crescute în vena portă

Cauza cea mai frecventă a tensiunii crescute în vena portă o constituie ciroza hepatică, adică fibrozarea țesutului hepatic până la apariția cicatricilor, cu pierderea funcțiilor normale ale țesutului și îngreunarea circulației sângelui în interiorul ficatului. Ciroza hepatică apare ca o consecință a consumului cronic de alcool, a infecțiilor cu virusuri hepatitice, a steatohepatita non-alcoolică (definită drept inflamația acută a țesutului hepatic și încărcarea cu grăsime a acestuia, o complicație a bolii ficatului gras), a unor boli genetice, cum ar fi boala Wilson, tulburările de depozitare a glicogenului, hemocromatoza sau boli autoimune precum hepatita autoimună. Alte cauze de hipertensiune portală implică formarea de cheaguri de sânge în vena portă, blocarea venelor care conduc sângele de la ficat spre inimă, infecția parazitară numită schistosomiază sau infecția cu o bacterie din clasa spirochetelor, numită Treponema Pallidum sau Spirocheta pallida, care produce sifilisul.

Hiperplazia nodulară focală apare la pacienții infectați cu virusul HIV și este o tumoră benignă care periclitează arhitectura hepatică. În general, se vorbește despre hipertensiunea portală prehepatică atunci când avem de-a face cu tromboza venei porte sau splenice. Tromboza intrahepatică este determinată de ciroză, iar hipertensiunea portală posthepatică de sindromul Budd-Chiari, carcaterizat de obstruarea venelor hepatice și stagnarea sângelui în ficat. Uneori însă, cauzele tensiunii crescute în vena portă sunt necunoscute.

Semne și simptome în hipertensiunea portală

Hipertensiunea portală poate fi asimptomatică multă vreme, chiar până la apariția complicațiilor. 90% dintre pacienții cu ciroză suferă deja de hipertensiune portală fără să știe aceste lucru, pentru că nu au simptome.

Printre simptomele și semnele tensiunii crescute în vena portă se numără:

  • anorexie,
  • greață,
  • prurit cutanat,
  • gingivoragii (sângerarea gingiilor),
  • epistaxis (sângerare nazală),
  • fatigabilitate,
  • peteșii (pete pe piele),
  • echimoze,
  • splenomegalie de gradul I-IV,
  • pierdere neintenționată în greutate,
  • prezența lichidului în cavitatea abdominală (ascită),
  • hernie ombilicală,
  • apariția venelor dilatate în jurul ombilicului, sub forma unei plase – „în cap de meduză”,
  • sângerări gastrointestinale cu scaun de culoare neagră (melenă),
  • ascită sau creșterea în volum a abdomenului prin acumulare lichidiană,
  • valori scăzute ale trombocitelor sau ale leucocitelor,
  • hemoroizi,
  • vene varicoase în esofag și stomac,
  • edeme (picioare umflate).

Alte semne ale suferinței hepatice sunt: icterul, angioamele stelate, eritem palmar, ginecomastie, emacierea musculaturii, contractura Dupuytren la nivel palmar sau plantar, care poate face ca unul sau mai multe degete să se flecteze, adică să se strângă.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicațiile hipertensiunii portale

Una dintre cele mai serioase complicații o reprezintă sângerarea internă. Varicele apărute prin tensiunea crescută în vena portă se pot rupe, provocând astfel de hemoragii interne. Deseori, ruptura varicelor se produce la joncțiunea stomacului cu esofagul. Din cauza sângerărilor interne, pacientul va dezvolta anemie și apare pericolul peritonitei bacteriene spontane sau al trombozei venoase, când se formează cheaguri de sânge (trombi) în vene. Pierderea masivă de sânge poate duce la șoc hemoragic și hipovolemie.

Splina mărită și congestionată se poate rupe spontan, cu sângerări masive și coagulopatii (tulburări de coagulare a sângelui). Cel mai frecvent, sângerările rapide sunt fatale. Pe termen lung, apare insuficiența hepatică cronică și formarea vaselor noi de sânge numite colaterale porto-cave.

Complicațiile duc la infecții cu diverse localizări în corp și disbacterioză intestinală. Ascita devine refractară la tratamentul medicamentos, iar pe fondul afecțiunii hepatice severe, rinichii încep să sufere și ei, ajungându-se la sindrom hepato-renal. Tulburările neuropsihice caracteristice, care însoțesc hipertensiunea portală avansată, culminează cu encefalopatia hepatică și comă.

Diagnosticarea tensiunii crescute în vena portă

Diagnosticarea hipertensiunii portale cuprinde câteva etape. Din punct de vedere clinic, pacienții cu ciroză pot fi diagnosticați în prezența ascitei, a varicelor sau a hipersplenismului. Imagistica – examinarea Doppler a venei porte și a venei splenice, examenul CT abdominal, ecografia ficatului și a sistemului venos portal sau RMN-ul ajută în conturarea diagnosticului și la explorarea caracteristicilor anatomice ale venei porte.

Elastografia hepatică este investigația prin care se obțin date despre gradul de fibroză hepatică. Sugestive pentru hipertensiunea portală sunt splenomegalia, dilatarea venei porte, ocluzia venoasă, formarea vaselor colaterale, scăderea numărului de trombocite și ascita cu un gradient de albumină ser-ascitic mai mare sau egal cu 1,1g|dl.

Albumina serică, timpul de protrombină și bilirubina serică sunt indicatorii biologici examinați pentru aprecierea funcției hepatice. Raportul dintre enzimele hepatice ASAT|ALAT este mai mare decât 1, dar mai mic decât 2.

Endoscopia digestivă superioară sau inferioară și ecoendoscopia intervențională îi permit medicului să evalueze, să depisteze și să trateze varicele gastroesofagiene sau gastrice. De asemenea, se urmărește și gradientul de presiune venos hepatic (HVPG), care este indicatorul prin excelență al tensiunii crescute în vena portă și care se realizează prin cateterizarea unei vene hepatice prin abord transjugular. Tensiunea normală este între 3-5 mmHg și devine relevantă atunci când depășește valoarea de 10mmHg. Uneori, medicul poate recomanda și o biopsie hepatică.

Tratamentul în hipertensiunea portală

Hipertensiunea portală este tratată în funcție de gravitatea ei, care are câteva stadii. În cazurile severe, pacientul poate avea nevoie de transplant hepatic, iar cazurile ușoare se tratează cu medicație și alimentație adecvată pentru pacienții cu boli hepatice. Uneori, este nevoie de o intervenție chirurgicală numită „shunting”, prin care se plasează stenturi la nivelul venei porte, pentru a o deschide, îmbunătățind circulația sangvină.

Tratamentul medicamentos folosește medicamente vasoconstrictoare, betablocante sau vasodilatatoare. Terapia endoscopică are ca scop tratarea hemoragiilor gastrointestinale, prin mai multe procedee, printre care se numără ligatura vaselor esofagiene. De regulă, ligatura se efectuează în timpul unui episod hemoragic și reprezintă o urgență chirurgicală, însă poate fi efectuată și în scop profilactic, pentru prevenirea complicațiilor. De asemenea, prin endoscopia intervențională superioară se realizează și hemostaza (oprirea sângerării) cu ajutorul soluțiilor hemostatice, prin electrocoagulare sau electroclipare. Mulțumită acestei proceduri, se poate evita intervenția chirurgicală de urgență.

Diagnosticul și tratamentul hipertensiunii portale la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hepatice, inclusiv pentru complicațiile acestora, printre care se numără și hipertensiunea portală. La Centrul integrat de excelență în boli hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de analize și investigații imagistice performante, inclusiv de elastografie hepatică tip Fibroscan și de biopsie hepatică.

Datorită abordării multidisciplinare a afecțiunilor hepatice, de care pacienții pot beneficia la Centrul integrat de excelență în boli hepatice SANADOR, bolile de ficat pot fi descoperite și tratate din timp, astfel încât să nu apară complicații, precum hipertensiunea portală.

Dacă apare totuși această afecțiune, tratamentul se poate realiza cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, unde echipa specializată în chirurgie hepatică poate realiza intervenții extrem de complexe, cu rezultate bune pe termen lung. De altfel, la Spitalul Clinic SANADOR a fost efectuat în februarie 2020 primul transplant hepatic cu hemificat de la un donator viu, în premieră pentru sistemul medical privat din România.

De asemenea, pentru urgențele medicale și chirurgicale, cum este hemoragia digestivă provocată de varicele esofagiene, pacienții au acces la cele mai bune îngrijiri medicale în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, unde echipa medicală specializată în medicină de urgență va asigura un tratament prompt și eficient.

Prevenirea tensiunii crescute în vena portă

Menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase și păstrarea unui stil de viață echilibrat ajută la prevenirea creșterii tensiunii în vena portă. Pentru îmbunătățirea și protejarea funcției hepatice este esențial să nu consumăm alcool decât ocazional, să evităm drogurile recreative, dar și suplimentele alimentare care nu au fost recomandate de un medic, pentru a nu risca interacțiuni neprevăzute.

Dieta trebuie să fie recomandată de un medic specializat în nutriție și, ca regulă generală, trebuie evitate carnea grasă, condimentele, excesul de sare și prăjelile. Alimentele vor fi gătite prin fierbere sau coacere. Cantitatea de sare nu trebuie să depășească 2 grame pe zi, iar pacienții care experimentează stări de confuzie sunt sfătuiți să reducă aportul de proteine.

Cel mai bun mod de a preveni hipertensiunea portală este prin încercarea de a opri progresul bolii cronice de ficat, atunci când este posibil, și prevenirea dezvoltării unor noi varice sau complicarea celor existente deja.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR