Ce este hiperstimularea ovariană?

Sindromul de hiperstimulare ovariană apare ca efect secundar la tratamentele hormonale pentru fertilitate, efectuate în cursul ciclurilor de fertilizare in vitro. Tulburarea este caracterizată de umflarea ovarelor și acumularea de lichid în abdomen, ceea ce cauzează dureri și favorizează o serie de complicații amenințătoare de viață. Tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii, cazurile critice necesitând spitalizare. Alege SANADOR pentru tratarea și gestionarea sindromului de hiperstimulare ovariană!

Watch on YouTube

Hiperstimularea ovariană este o complicație iatrogenică serioasă a procedurilor de reproducere umană asistată, mai frecventă în cazul fertilizării in vitro. Aceasta apare ca un răspuns exagerat la medicamentele hormonale de fertilitate, administrate injectabil.

Sindromul de hiperstimulare ovariană este caracterizat de mărirea în volum a ovarelor și permeabilitate capilară crescută, asociată cu pierderi de lichid din vasele de sânge și acumularea fluidului în abdomen (ascită).

Hiperstimularea ovariană poate fi clasificată în funcție de severitate. Cele mai multe cazuri sunt ușoare. Formele severe sunt rare, însă amenințătoare de viață.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Cauzele sindromului de hiperstimulare ovariană

Sindromul de hiperstimulare ovariană apare din cauza administrării injectabile a unui hormon numit hCG (gonadotropina corionică umană). Tulburarea apare foarte rar din cauza altor medicamente care stimulează ovulația sau din cauze naturale.

În mod normal, în fiecare lună, un ovar eliberează un singur ovul. Administrarea hCG-ului injectabil are rolul de a declanșa maturarea și eliberarea mai multor ovocite din foliculii ovarieni, în vederea recoltării acestora pentru fecundare și obținerea embrionilor.

Dacă în cursul ciclului de fertilizare in vitro pacienta rămâne însărcinată, producția hormonului hCG crește și mai mult, exacerbând simptomele de hiperstimulare ovariană după embriotransfer.

Acest sindrom este mai frecvent întâlnit la femeile care:

  • Sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice;
  • Prezintă istoric medical de hiperstimulare ovariană;
  • Și-au administrat doze mari de hCG;
  • Au vârsta sub 35 de ani;
  • Au o greutate corporală prea mică;
  • Prezintă niveluri mari de estradiol (hormon estrogen) înainte de administrarea hCG;
  • Dezvoltă un număr mare de foliculi ovarieni pe durata tratamentului;
  • Au beneficiat de embriotransfer cu embrioni proaspeți, nu congelați – riscul de hiperstimulare ovariană este mai ridicat atunci când sarcina este obținută în timp ce ovarele sunt încă stimulate.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă sindromul de hiperstimulare ovariană?

Manifestările hiperstimulării ovariene debutează, de regulă, după o săptămână de la utilizarea medicamentelor injectabile pentru stimularea ovulației.

Forma ușoară-moderată produce următoarele semne și simptome:

  • Greață;
  • Balonare (distensie abdominală) și disconfort;
  • Vărsături;
  • Dispnee ușoară (dificultăți de respirație);
  • Durere abdominală ușoară-moderată;
  • Diaree;
  • Sensibilitate în zona ovarelor (acestea sunt mărite de volum, aspect decelabil la examinarea ecografică);
  • Ascită vizibilă ecografic.

În unele cazuri, aceste simptome dispar de la sine în aproximativ o săptămână. În alte cazuri, cum ar fi atunci când pacienta rămâne însărcinată, sindromul se poate agrava.

Forma severă se asociază cu următoarele manifestări:

  • Greață și vărsături puternice, persistente;
  • Semne clinice evidente de ascită – umflarea semnificativă a abdomenului, care se poate asocia cu senzația de abdomen încordat sau strâns;
  • Urinare redusă;
  • Dispnee severă.

În stadiul critic, pacienta prezintă o creștere în greutate rapidă (peste 1 kg în 24 de ore), dureri abdominale severe, sincopă (leșin) și dezvoltă complicații amenințătoare de viață, cum ar fi insuficiență multiplă de organ.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile sindromului de hiperstimulare ovariană

Forma severă a sindromului de hiperstimulare ovariană se asociază cu o serie de complicații serioase, cum ar fi:

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticul de hiperstimulare ovariană

Medicul efectuează un examen clinic, prin care verifică dacă există semne de ascită. Poate fi necesară cântărirea și măsurarea circumferinței abdominale. Ulterior, va efectua o ecografie abdominală și pelvină, pentru a evalua diametrul ovarelor și a detecta colecția anormală de fluid în abdomen. Radiografia toracică permite depistarea acumulărilor de fluid la nivelul plămânilor. De asemenea, pot fi necesare analize de sânge pentru determinarea nivelului unor hormoni și evaluarea funcției renale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru sindromul de hiperstimulare ovariană

Cazurile ușoare-moderate pot fi gestionate prin tratament conservator, deoarece ele se remit, de obicei, de la sine. Acesta implică un aport ridicat de lichide, administrarea de băuturi cu electroliți, conform recomandării specialistului, mișcare ușoară, evitarea efortului fizic intens, odihnă, evitarea alcoolului și cafeinei. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente antialgice (care ameliorează durerea) și anticoagulante (previn formarea cheagurilor).

Este importantă monitorizarea acasă, prin cântărire, măsurarea circumferinței abdominale, măsurarea cantității de urină eliminate și observarea simptomelor. Pot fi recomandate analize de sânge și ecografii repetate pentru monitorizarea evoluției. De asemenea, poate fi necesară paracenteza, procedură care presupune inserarea unui ac în abdomen pentru extragerea fluidului acumulat.

Cazurile severe necesită spitalizare. Pacienta trebuie să rămână sub monitorizare medicală și să beneficieze de un tratament intensiv, care să includă:

  • Paracenteză;
  • Administrare intravenoasă de fluide;
  • Anticoagulante;
  • Medicamente care suprimă activitatea ovariană, cum ar fi antagoniști de hormoni eliberatori de gonadotropină;
  • Alte substanțe farmaceutice care ameliorează simptomele.

În general, cu un tratament corect, afecțiunea se remite complet în 10-14 zile de la debut. Chirurgia nu este recomandată decât în situații extreme. Rar, atunci când sunt prezente complicații serioase, cum ar fi torsiune ovariană, chist rupt, afecțiuni pulmonare sau hemoragie internă, poate fi indicată o intervenție chirurgicală.

Cum poate fi prevenită hiperstimularea ovariană?

Dacă medicul a stabilit că există un risc ridicat de sindrom de hiperstimulare ovariană, poate lua următoarele măsuri de precauție:

  • Ajustarea medicației – medicul poate prescrie cele mai mici doze posibile de medicamente hormonale. De asemenea, specialistul poate adăuga în schema terapeutică alte substanțe farmaceutice care reduc riscul de hiperstimulare ovariană. Medicul va personaliza tratamentul conform caracteristicilor individuale;
  • Strategia „coasting” – presupune întreruperea tratamentului injectabil și amânarea administrării injecției cu hCG timp de câteva zile, în cazul în care nivelul de estrogen este crescut sau dacă s-au dezvoltat foliculi într-un număr mare. Această strategie favorizează echilibrarea hormonilor înainte de a continua procedura de fertilizare;
  • Evitarea injecției cu hCG și găsirea unei alternative – medicul poate recomanda alte tratamente, în locul injecției cu hCG, cum ar fi agoniști de GnRh (hormoni eliberatori de gonadotropină);
  • Embriotransfer cu embrioni congelați – o altă metodă de prevenție constă în crioconservarea embrionilor și transferul acestora, după ce activitatea ovarelor a revenit la normal.

Cu toate acestea, hiperstimularea ovariană nu poate fi prevenită în toate cazurile. Acest sindrom se poate asocia cu o serie de complicații severe, fiind necesar un management corect și prompt. De aceea, dacă apar simptomele acestei afecțiuni, trebuie contactat cât mai repede medicul care monitorizează tratamentul hormonal.

  • La Centrul FIV SANADOR, medicii realizează proceduri moderne de reproducere umană asistată. Alege SANADOR!

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu hiperstimulare ovariană beneficiază de tratament asigurat de medici foarte bine pregătiți, pregătiți să intervină inclusiv în cazurile care prezintă complicații grave.

Cuplurile care vor să beneficieze de servicii medicale performante de fertilizare in vitro se pot adresa specialiștilor în reproducere umană asistată de la Centrul FIV SANADOR. Pacientele beneficiază de investigații și analize amănunțite și diferite proceduri de reproducere umană asistată, în funcție de indicația medicilor. Experiența medicilor de la Centrul FIV SANADOR și dotările excepționale asigură realizarea tuturor etapelor procesului de fertilizare în cele mai bune condiții. Pacientele sunt atent monitorizate, astfel încât, în cazul în care apare hiperstimularea ovariană sau alte probleme de sănătate, acestea să fie tratate corespunzător.

Centrul FIV SANADOR este unitate parteneră a Programului Social pentru Creșterea Natalității, astfel încât pacienții pot solicita decontarea de servicii complete prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Centrul FIV SANADOR asigură servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate, fiind dotat cu tehnologii de ultimă generație și cu o echipă medicală de elită.

  • Vino la SANADOR pentru investigații de ultimă generație și tratament modern!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR