Ce este hiperpotasemia

Hiperpotasemia sau hiperkaliemia desemnează un nivel crescut de potasiu în sânge. De cele mai multe ori, această tulburare poate evolua fără simptome evidente sau cu manifestări care trec neobservate de către pacient. SANADOR asigură acces la consultații de specialitate și la analize de laborator performante, pentru diagnosticul unor tulburări electrolitice.

Potasiul este un electrolit pozitiv, necesar pentru funcționarea organismului. Contribuie la transmiterea impulsurilor electrice și ajută la mișcarea mușchilor, la comunicarea dintre creier și restul organismului, la eliminarea deșeurilor din celule și la absorbția nutrienților. De asemenea, potasiul ajută la reglarea efectelor sodiului asupra tensiunii arteriale.

Hiperpotasemia poate duce la complicații severe dacă nu este tratată la scurt timp după stabilirea diagnosticului.

În mod normal, potasiul provine din aportul alimentar, iar rinichii elimină surplusul de potasiu din organism prin urină. Totuși, dacă nivelul de potasiu crește prea mult, rinichii pot să nu fie capabili să elimine tot excesul, ceea ce conduce la acumularea acestuia în sânge. Creșterea concentrației de potasiu din sânge poate afecta funcția inimii, provocând bătăi neregulate ale inimii și, în cazuri severe, chiar un infarct miocardic.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Grade de hiperkaliemie

Nivelul normal de potasiu la adulți este între 3,5 și 5,0 milimoli pe litru (mmol/L). Hiperkaliemia este clasificată în funcție de severitate astfel:

  • hiperkaliemia ușoară cu valori între 5,5 și 5,9 mmol/L,
  • hiperkaliemia moderată situată între 6 și 6,4 mmol/L,
  • hiperkaliemia severă - definită printr-un nivel de potasiu de 6,5 mmol/L sau mai mare.

Hiperkaliemia ușoară este, de obicei, asimptomatică, dar creșterea nivelului de potasiu peste 6,5 mmol/L poate provoca complicații cardiace ce necesită intervenție medicală promptă.

Cauze și factori de risc pentru creșterea nivelului de potasiu în sânge

Nivelul ridicat de potasiu apare cel mai frecvent din cauza bolii renale, care reduce capacitatea rinichilor de a elimina potasiul din sânge. Alți factori care pot duce la hiperkaliemie includ un aport ridicat de potasiu, inclusiv suplimente, și anumite medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii, care pot împiedica eliminarea potasiului de către rinichi.

Creșterea anormală a potasemiei poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii. Totuși, riscul este mai ridicat în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi boala Addison, insuficiența cardiacă cronică, diabet zaharat și infecția cu HIV. De asemenea, hiperkaliemia poate apărea și la persoanele care consumă alcool în mod excesiv sau au suferit arsuri extinse pe corp.

Persoanele cu boală renală cronică sau cu antecedente familiale de această boală sunt mai predispuse la hiperpotasemie. De asemenea, o malformație renală poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune. În cazuri foarte rare, anomaliile genetice pot provoca un nivel crescut de potasiu în sânge.

Semne și simptome provocate de potasiu seric crescut

În cazul hiperkaliemiei ușoare, pacienții nu prezintă de obicei simptome. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea simptome care variază în intensitate. Printre semnele caracteristice ale hiperkaliemiei ușoare sunt disconfortul abdominal, scaunele frecvente și lichide, precum și senzațiile de greață și vărsături.

Pe de altă parte, nivelurile foarte mari de potasiu pot afecta funcționarea inimii și pot provoca complicații acute, care pot pune viața în pericol. Simptomele hiperpotasemiei severe includ dureri în piept, tahicardie, aritmii, precum și slăbiciune la nivelul mușchilor și senzația de amorțeală în brațe și picioare.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile unui nivel ridicat de potasiu în sânge

Complicațiile potasiului seric crescut pot apărea brusc și, dacă nu sunt tratate, pot avea consecințe grave. Una dintre complicațiile frecvente este afectarea ritmului cardiac, care poate varia de la palpitații ușoare la aritmii severe.

De asemenea, pacienții pot să își piardă forța musculară și pot suferi de paralizie, afectând astfel capacitatea de a controla mușchii. În situații severe, hiperpotasemia poate duce la infarct miocardic și la stop cardiac.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul de hiperpotasemie

Persoanele cu potasiu crescut rareori prezintă simptome, astfel încât un nivel ridicat de potasiu poate trece neobservat. Acesta poate fi descoperit doar în urma unei analize pentru hiperpotasemie. Această analiză de sânge măsoară cantitatea de potasiu din sânge, confirmând astfel diagnosticul.

De asemenea, medicul poate recomanda o electrocardiogramă (EKG) pentru a monitoriza ritmul cardiac. Primele semne de potasiu crescut în sânge pe un EKG sunt undele T înalte.

În cazurile de hiperkaliemie acută, medicii vor evalua funcția rinichilor, a inimii și a sistemului urinar, precum și starea de hidratare a pacientului.

Tratamentul pentru potasiu seric mărit

Tratamentul pentru scăderea potasiului depinde de nivelul de potasiu din organism și poate include diverse opțiuni. Diureticele sunt utilizate frecvent deoarece ajută la eliminarea potasiului din organism prin urină.

Modificarea tratamentului este, de asemenea, importantă, deoarece anumite medicamente antihipertensive pot duce la creșterea nivelului de potasiu. În aceste situații, ajustarea sau întreruperea acestor medicamente poate contribui la scăderea nivelului de potasiu.

Când nivelul de potasiu este foarte ridicat, medicul poate recomanda terapia intravenoasă. Aceasta implică administrarea de gluconat de calciu pentru a proteja inima. După aceea, poate fi utilizată insulină intravenoasă pentru a ajuta la transportul potasiului în celulele sanguine. De asemenea, poate fi folosit un medicament pentru astm bronșic, pentru a reduce nivelul de potasiu.

Dacă tratamentele anterioare nu scad nivelul de potasiu sau dacă există insuficiență renală, hemodializa devine necesară. Aceasta ajută rinichii la eliminarea excesul de potasiu din sânge. Pentru pacienții cu potasiu seric mărit pe termen lung, tratamentele pot include evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și limitarea alimentelor bogate în potasiu.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poate fi menținut un nivel normal de potasiu în sânge

Menținerea unui nivel normal de potasiu în sânge este importantă pentru sănătate. O modalitate eficientă de a realiza acest lucru este prin efectuarea de analize de sânge periodice, care verifică atât nivelul de potasiu cât și funcția rinichilor. Reducerea consumului de alimente bogate în potasiu și alegerea celor cu conținut scăzut sunt, de asemenea, măsuri utile.

Este recomandat ca pacientul să discute cu medicul despre medicamentele care pot influența nivelul de potasiu, în special pentru persoanele care urmează un tratament antihipertensiv. În plus, menținerea unei hidratări adecvate ajută rinichii să funcționeze corect și să regleze nivelul de potasiu din organism.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR oferă pacienților acces la servicii medicale complete pentru diagnosticarea tulburărilor electrolitice cum este hiperpotasemia. Consultațiile realizate de medici dedicați sunt completate cu analize de laborator precise, efectuate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne.

Abordarea terapeutică este multidisciplinară, prin consultații de medicină internă, nefrologie și cardiologie, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Tratamentul este personalizat, pentru prevenirea complicațiilor și asigurarea echilibrului electrolitic. Urgențele medicale provocate de dezechilibrele electrolitice sunt gestionate cu promptitudine în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR