Ce este hiperplazia de endometru?

Hiperplazia de endometru este o afecțiune care se manifestă prin îngroșarea anormală a mucoasei uterine și crește riscul de apariție a cancerului endometrial. În mod normal, în prima parte a ciclului menstrual, endometrul (mucoasa care căptușește interiorul uterului) se îngroașă sub acțiunea estrogenului, pregătind uterul pentru o eventuală sarcină.

După ovulație, este secretat un alt hormon, numit progesteron, care continuă pregătirea uterului pentru a primi și a hrăni un ovul fecundat. Dacă nidația (pătrunderea embrionului în mucoasa uterină) nu are loc, estrogenul și progesteronul scad, ceea ce declanșează menstruația, în timpul căreia stratul superficial al endometrului este eliminat. Îngroșarea endometrului prezentă și după menstruație se datorează unui exces de estrogen, asociat unui deficit relativ de progesteron.

Watch on YouTube

Tipuri de hiperplazie de endometru

Hiperplazia de endometru se clasifică în funcție de modificările suferite de celulele endometriale. Astfel, există mai multe tipuri:

  • Hipertrofie endometrială fără atipii – celulele au aspect normal și risc scăzut de malignizare.
  • Hipertrofie endometrială cu atipii – celulele prezintă anumite modificări și un risc crescut de a se transforma în celule maligne.

Hiperplaziile endometriale se mai pot mai pot clasifica în simple și complexe, în funcție de tiparele observate microscopic.

Cauze și factori de risc pentru endometru îngroșat

Factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea hiperplaziei endometriale sunt:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații ale endometrului îngroșat

Este foarte important ca pacientele care prezintă factori de risc și simptomatologie specifice hiperplaziei de endometru să se prezintă cât mai repede la medicul ginecolog, în vederea stabilirii diagnosticului corect și instituirii unui tratament eficient, pentru a preveni posibilele complicații. Pentru că îngroșarea endometrului este însoțită de pierderi semnificative de sânge, este adesea asociată cu anemie (lipsa fierului în sânge).

O complicație foarte serioasă este cancerul uterin. Se estimează că aproximativ 30% din femeile cu hiperplazie endometrială cu atipii, care nu primesc tratament, dezvoltă cancer uterin pe parcursul vieții.

Semne și simptome în hiperplazia de endometru

Femeile care prezintă endometru îngroșat au ca simptom principal anomalii ale sângerărilor menstruale. Acestea pot fi mai abundente sau pot avea o durată mai mare decât în mod obișnuit, pot apărea în afara perioadei menstruale (metroragie) sau după instalarea menopauzei, pot apărea cicluri menstruale mai scurte de 21 de zile sau chiar lipsa completă a menstruației.

La acestea se pot adăuga semnele și simptomele posibilelor complicații, precum slăbiciune sau stări de oboseală, extremități reci, tegumente palide, cefalee (durere de cap) și dispnee (respirație dificilă), sângerări anormale, schimbări ale secreților vaginale, disurie (micțiuni dureroase), hematurie (sânge în urină), dureri pelvine apărute spontan sau în timpul actului sexual.

Diagnosticarea endometrului îngroșat

Pentru a face diagnosticul diferențial cu alte boli care se manifestă prin sângerări anormale, sunt necesare anumite teste. Pentru început, medicul ginecolog poate recomanda:

  • Ecografie transvaginală – permite măsurarea grosimii endometrului, cu ajutorul unei sonde ecografice speciale, introduse în vagin. Este o metodă non-invazivă, nedureroasă, care nu necesită pregătire prealabilă și nu prezintă riscuri. Dacă grosimea endometrului depășește ecografic limitele normale, procedura poate continua cu o biopsie.
  • Biopsia – constă în prelevarea unor probe de țesut din endometru, pentru a fi analizate anatomo-patologic, în vederea clasificării, fiind căutate modificări celulare.
  • Histeroscopie – o procedură minim invazivă, prin care poate fi vizualizată în detaliu cavitatea uterină. Poate fi însoțită de prelevarea de biopsii sau de chiuretaj endometrial.  

Tratamentul hiperplaziei de endometru

Tratamentul hiperplaziei de endometru diferă în funcție de prezența sau de absența anomaliilor la nivelul celulelor examinate. Dacă acestea nu sunt prezente și riscul de a dezvolta cancer endometrial este scăzută, atunci medicul poate recomanda un tratament cu progesteron. Acesta se poate administra oral, injectabil, intravaginal  (sterilet cu hormoni) sau sub formă de geluri sau creme vaginale. Printre efectele secundare ale acestui tratament se numără și sângerări similare cu cele menstruale.

Dacă tratamentul hormonal nu funcționează sau celulele endometriale prezintă atipii și riscul ca acestea să progreseze malign este mare, se recomandă efectuarea unei histerectomii (intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează uterul).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul hiperplaziei de endometru la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele au acces la consultații ginecologice asigurate de medici empatici și bine pregătiți, care vor recomanda toate analizele și investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul hiperplaziei de endometru. Tratamentul stabilit va fi unul personalizat, în funcție de simptomele pacientei, vârsta acesteia și de alte posibile afecțiuni asociate.

Dacă este necesar tratament chirurgical prin histerectomia, intervenția se poate realiza în cele mai bune condiții de siguranță și confort la Spitalul Clinic SANADOR. De cele mai multe ori, procedura se realizează minim invaziv - transvaginal, prin laparoscopie sau printr-o intervenție de chirurgie robotică în ginecologie, în funcție de indicația medicală existentă.

La Spitalul Clinic SANADOR, histerectomiile asistate robotic sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical de ultimă generație da Vinci Xi. Pacientele se pot bucura astfel de o recuperare rapidă, de o durată scurtă de spitalizare și vor rămâne cu cicatrici de mici dimensiuni.

Metode de prevenție

Există câteva metode prin care poate fi redus riscul apariției hiperplaziei endometriale:

  • Administrarea contraceptivelor orale, în cazul femeilor care au menstruații neregulate. Decizia de a urma un tratament cu pilule care conțin exclusiv progesteron sau o combinație de estrogen și progesteron va fi luată împreună cu medicul ginecolog.
  • În cazul femeilor care urmează un tratament hormonal post-menopauză, se recomandă evitarea administrării exclusive a estrogenului și alegerea unei terapii de substituție hormonală în care este asociat și progesteronul.
  • Pierderea în greutate este recomandată femeilor a căror IMC (indice de masă corporală) este mai mare de 25 și care intră astfel în categoria de supraponderabilitate sau obezitate.
  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR