Ce este hiperostoza scheletică idiopatică
Hiperostoza scheletică idiopatică este o afecțiune caracterizată de o creștere patologică și aberantă a țesutului osos, care determină formarea de punți osoase masive și îngroșări spontane ale scheletului. SANADOR asigură acces la consultații de reumatologie și la investigații imagistice avansate, pentru diagnosticul afecțiunilor osoase și stabilirea tratamentului necesar.
Predominantă la bărbații de peste 50 de ani, această afecțiune determină rigiditate articulară, durere și limitări de mișcare, fiind asociată uneori cu factori precum obezitatea și diabetul zaharat.
Hiperostoza scheletică idiopatică difuză (boala Forestier sau DISH) a fost descrisă pentru prima dată de Forestier și Rotes-Querol în 1948, în urma studierii a nouă pacienți, cu vârste între 50 și 73 ani. Aceștia sufereau de anchiloză la nivel vertebral și prezentau modificări radiologice, exprimate prin osteofite (ciocuri) abundente. Noua entitate medicală a fost numită hiperostoză vertebrală senilă anchilozantă.
DISH este caracterizată prin tipare specifice de calcificări la nivel vertebral dar și periferic, în zona de inserție osoasă a tendoanelor (enteze). Entezopatia periferică apare la nivelul calcaneului, genunchiului, umărului și cotului. La nivelul coloanei vertebrale, calcificările au aspect continuu, curgător, similar „picăturilor de ceară”. Se extind la cel puțin trei nivele vertebrale succesive sau patru vertebre învecinate, în regiunea anterolaterală. Apare frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracale, pe partea dreaptă.
Din punct de vedere epidemiologic, DISH este întâlnit frecvent la persoanele cu vârste peste 50 de ani, la aproximativ 25% dintre bărbați și 15% dintre femei. În populația generală, incidența globală este de 6-12%. Evoluția bolii începe între a treia și a cincea decadă de viață, însă clinic poate fi manifestată la o vârstă înaintată.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!