Ce este hipernatremia

Hipernatremia este termenul medical folosit pentru a descrie un nivel crescut de sodiu în sânge. Sodiul este un electrolit care joacă un rol foarte important în reglarea nivelului de apă din organism. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la analize de laborator, investigații avansate și îngrijire medicală completă.

Rinichii și glandele suprarenale sunt organele principale responsabile pentru reglarea nivelului de sodiu din corp. La oamenii sănătoși, senzația de sete și concentrația de urină sunt reglate de anumiți receptori specifici din creier care recunosc nevoia de corecție cu lichide sau sodiu. Acest lucru are ca rezultat, în mod normal, creșterea aportului de apă sau modificări ale cantității de sodiu eliminate în urină.

Hipernatremia este diagnosticată printr-o analiză de sânge.

Creșterea concentrației de sodiu în sânge poate apărea atunci când există o pierdere prea mare de apă sau un câștig prea mare de sodiu în organism. Astfel, un exces de sodiu în sânge apare de cele mai multe ori în deshidratare, diaree, disfuncție renală și în urma administrării de diuretice.

Diagnosticul de hipernatremie poate fi pus atunci când există creșterea nivelului de sodiu în sânge peste 145 milimoli pe litru (mmol/l). În multe cazuri, hipernatremia este ușoară și nu provoacă probleme grave, dar dacă se agravează, poate apărea confuzie sau chiar convulsii. Un sodiu seric crescut se tratează în cele mai multe situații cu lichide administrate intravenos pentru a reduce lent nivelul de sodiu din sânge.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri și grade de hipernatremie

Hipernatremia poate fi clasificată pe baza pierderii concomitente de apă sau a câștigului de electroliți în 3 tipuri, după cum urmează:

  1. hipernatremie hipovolemică - apare cu pierdere de sodiu însoțită de o pierdere relativ mai mare de apă din organism; cele mai frecvente cauze sunt tratamentul cu diuretice, hiperglicemia la pacienții cu diabet zaharat sau boala renală cronică;
  2. hipernatremie izovolemică - este o scădere a apei din organism cu sodiu total aproape normal; cauzele frecvente sunt transpirația excesivă și diabetul insipid;
  3. hipernatremie hipervolemică - apare în cazuri rare asociată cu supraîncărcare de volum și un aport de sodiu extrem de crescut asociat cu accesul limitat la apă.

Creșterea sodiului din organism poate fi clasificat în trei grade în funcție de următoarele valori ale hipernatremiei:

  • ușoară, între 146 și 149 mmol/L
  • moderată, între 150 și 169 mmol/L
  • severă, la peste 170 mmol/L

Hipernatremia poate fi din punct de vedere al duratei de apariție, acută sau cronică. Hipernatremie acută se dezvoltă într-un interval de timp mai scurt de 48 ore, iar simptomatologia este mai pronunțată decât în cazul pacienților cu hipernatremie cronică. Hipernatremia cronică, care apare într-un interval mai mare de 48 de ore, este adesea bine tolerată și asimptomatică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cauze și factori de risc pentru hipernatremie

Cauzele primare pentru un nivel crescut de sodiu în sânge sunt aportul insuficient de lichide sau pierderea prea mare de lichide, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de lichid în sânge. Principalele afecțiuni care pot cauza hipernatremie includ:

Anumite persoane prezintă un risc suplimentar de a dezvolta hipernatremie, inclusiv:

  • bebelușii - hipernatremia la nou-născuți și sugari apare din cauza pierderilor mai mari insensibile și a incapacității de a comunica nevoia de lichide;
  • vârstnicii - hipernatremia la adulții în vârstă apare din cauză că, pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele au o senzație de sete scăzută și sunt mai predispuși la boli care afectează echilibrul de apă sau de sodiu;
  • persoanele cu o stare mentală alterată;
  • persoanele care primesc tratamente administrate intravenos;
  • persoanele alimentate prin sondă nazogastrică (un tub care trece prin nas și ajunge în stomac).
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Semne și simptome provocate de excesul de sodiu în sânge

Creșterea nivelului de sodiu în sânge poate să nu provoace semne și simptome clinice în cazurile ușoare. Atunci când apar manifestări clinice, principalul simptom al hipernatremiei este setea excesivă.

Alte simptome sunt senzația de oboseală extremă, fatigabilitatea și confuzia. Cazurile avansate de exces de sodiu în sânge pot provoca, de asemenea, spasme musculare. Simptomele grave sunt rare și de obicei apar în cazurile de hipernatremie acută severă și pot cuprinde delir, convulsii și comă.

Complicațiile unui nivel ridicat de sodiu în sânge

Fără tratament, un nivel crescut de sodiu în sânge poate duce la complicații grave. Una dintre cele mai periculoase este hemoragia cerebrală, care provine din ruperea venelor din creier, denumită hemoragie subarahnoidiană sau subdurală. Această sângerare poate provoca leziuni permanente ale creierului, convulsii sau deces.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de hipernatremie

Diagnosticul de hipernatremie este pus în urma unor investigații paraclinice. Specific specialistul recomandă efectuarea unei analize pentru hipernatremie și anume dozarea sodiului din sânge. Analiza de urină poate fi, de asemenea, utilizată pentru a identifica o urină concentrată cu niveluri ridicate de sodiu.

Din cauza faptului că hipernatremia se dezvoltă în general ca urmare a afecțiunilor subiacente, diagnosticul complet cuprinde și identificarea factorilor cauzatori. Astfel, medicul va întreba despre istoricul medical al persoanei și va efectua un examen fizic complet, în urma cărora va indica alte investigații specifice.

Tratamentul pentru sodiu seric crescut

Tratamentul pentru nivelul crescut de sodiu în sânge se bazează pe corectarea echilibrului de lichide și de sodiu din organism. Hipernatremia acută are un tratament mai agresiv decât hipernatremia cronică. Pentru cazurile ușoare este posibil tratament doar prin creșterea aportului de lichide.

Pentru cazuri mai severe în schimb specialiștii recomandă administrarea intravenoasă de lichide. De asemenea, medicii recomandă monitorizarea în dinamică a valorii sodiului din sânge pentru a vedea dacă se îmbunătățește și pentru a ajusta eventual concentrația de lichide administrate. Nivelul de sodiu din sânge este redus lent, deoarece reducerea prea rapidă poate provoca leziuni permanente ale creierului.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum poate fi menținut un nivel normal de sodiu în sânge

Pentru a menține un nivel normal de sodiu în sânge o persoană poate:

  • bea suficientă apă pentru a fi hidratat - în medie, un adult ar trebui să consume 6 pahare de apă în fiecare zi, dar în anumite situații, de exemplu la administrarea anumitor medicamente, la persoanele foarte active sau la temperaturi ridicate ar trebui crescut consumul de apă;
  • consuma o dietă echilibrată, sănătoasă, cu o limită de 1,5 g de sodiu pe zi
  • gestiona corect problemele de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile de rinichi.

Măsurarea nivelului de sodiu în sânge la SANADOR

SANADOR asigură acces pacienților la un pachet complet de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea dezechilibrelor electrolitice, prin analize de laborator efectuate cu tehnologii avansate. Rezultatele analizelor sunt interpretate de medici experimentați, care pot recomandă investigații suplimentare, precum ionograma serică, sau alte teste, în funcție de indicație. Analizele sunt efectuate în Laboratoarele SANADOR, în cele mai bune condiții.   

În cazul unei urgențe medicale provocate de excesul de sodiu în sânge, pacienții beneficiază de servicii de urgență și suport medical 24/7 în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care asigură monitorizare continuă și tratamente personalizate pentru restabilirea echilibrului electrolitic.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR