Ce este hiperhidroza

Hiperhidroza sau hipersudorația este o tulburare medicală care cauzează episoade repetate de transpirație excesivă, pe fondul unei disfuncții de termoreglare a corpului. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la investigații avansate și la tratamente performante, în funcție de indicația stabilită.

În mod normal, transpirația este secretată de către glandele sudoripare cu scopul de a regla temperatura organismului, prevenind supraîncălzirea, în anumite condiții, precum activitatea fizică intensă, stresul sau mediile calde.

Transpirația excesivă poate afecta întregul corp sau se poate localiza numai în regiunile anatomice cu multe glande sudoripare, de obicei, de ambele părți ale corpului. Aceste pot fi:

  • Axilă (hiperhidroza axilară sau transpirație excesivă la subraț);
  • Frunte, față și scalp (hiperhidroză cefalică sau transpirație excesivă la cap);
  • Palme (hiperhidroză palmară);
  • Picioare (hiperhidroza plantară);
  • Zona inferioară a spatelui;
  • Zona inghinală.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de hiperhidroză

Hiperhidroza poate fi de două tipuri:

  • Hiperhidroză primară – nu este asociată cu prezența unei afecțiuni, ci are cauze genetice. Este cea mai frecventă formă de hipersudorație și apare, de regulă, înainte de vârsta de 25 de ani. Este cronică și afectează localizat zona axilei, fața, palmele sau tălpile;
  • Hiperhidroză secundară – apare din cauza unei afecțiuni subiacente sau ca urmare a unui tratament medicamentos. Este generalizată, adică afectează întregul corp (cum ar fi transpirație abundentă la cap și piept, în zona axilei, spatelui, palmelor și tălpilor, în regiunea inghinală). Se poate manifesta în timpul somnului.

Cauze și factori de risc pentru transpirație excesivă

Transpirația excesivă apare atunci când glandele sudoripare sunt hiperactive și încep să producă sudorație în cantități mari, chiar și atunci când nu există un factor declanșator (cum ar fi căldura sau emoțiile).

Hiperhidroza primară nu are cauze medicale și poate fi ereditară, însă poate apărea și secundar unor afecțiuni sau tratamente. În schimb, hiperhidroza secundară poate fi cauzată de:

Factorii care pot exacerba simptomele hiperhidrozei sunt:

  • Evenimentele stresante, frica, anxietatea;
  • Sportul;
  • Temperaturile ridicate;
  • Anumite alimente și băuturi, cum ar fi mâncarea iute, alcoolul și cafeaua.

Totuși, transpirația în exces poate să apară independent de acești factori.

Alte manifestări clinice ale transpirației în exces

Hiperhidroza poate cauza diferite manifestări, precum:

  • Transpirație urât mirositoare, din cauza reacției dintre aceasta și bacteriile de pe piele;
  • Iritația pielii, asociată cu mâncărimi;
  • Descuamarea tegumentelor de pe picioare sau fisuri ale pielii la acest nivel.

Diagnosticul de hiperhidroză

Medicul va adresa întrebări pacientului cu privire la simptomatologie, la severitatea acestora și localizare. În general, când vine vorba de transpirație excesivă, această problemă poate fi depistată ușor, printr-un examen clinic.

Totuși, uneori poate fi necesar testul iod-amidon, care facilitează identificarea zonelor afectate. Acesta presupune aplicarea tincturii de iod pe piele. După uscare, este împrăștiată pudra de amidon, iar regiunile afectate de hipersudorație devin închise la culoare.

Medicul poate recomanda, de asemenea, alte analize și investigații, pentru a diferenția forma primară de cea secundară, cum ar fi teste de sânge pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile transpirației excesive

Umiditatea ridicată prelungită la nivelul pielii poate favoriza infecții cutanate, cum ar fi cele micotice (provocate de ciuperci). De asemenea, pielea poate dezvolta și alte modificări anormale, cum ar fi tegumente neobișnuit de moi și umede, paloare, riduri, fisuri, modificări de pigment.

Pe de altă parte, hiperhidroza poate produce complicații de ordin psiho-emoțional, deoarece afectează încrederea de sine, iar pacienții se simt inconfortabil în context social.

Tratamentul pentru hiperhidroză

Tratamentul pentru transpirație în exces implică, în primul rând, tratamentul cauzei, atunci când aceasta apare secundar unor afecțiuni, sau modificarea schemei terapeutice, atunci când medicația este factorul incriminat.

Dacă nu este identificată o cauză, terapia are ca obiectiv menținerea simptomelor sub control. Medicul poate recomanda un tratament topic, cum ar fi un antiperspirant cu clorură de aluminiu, o cremă sau șervețele umede speciale, cu glicopirolat în compoziție.

De asemenea, medicul poate prescrie și medicamente cu administrare orală, cum ar fi anticolinergice pentru blocarea semnalului nervos către glandele sudoripare. Unele tipuri de antidepresive pot avea ca efect reducerea transpirației, dar și ameliorarea anxietății, unul dintre factorii declanșatori. Alteori, medicul poate prescrie beta-blocante.

Există și alte tipuri de proceduri care pot fi recomandate, cum ar fi iontoforeza. Aceasta presupune scufundarea mâinilor sau picioarelor într-un vas special, în timp ce un dispozitiv transmite un curent electric slab, care are ca efect blocarea activității nervilor implicați în declanșara transpirației.

Rareori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru chiuretajul glandelor sudoripare – spre exemplu, atunci când există hiperhidroză axilară severă.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Cum poate fi prevenită transpirația în exces

Atunci când are cauze ereditare, hiperhidroza nu poate fi prevenită. Unele afecțiuni care cauzează forma secundară ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viață și pot fi gestionate cu ajutorul tratamentelor.

Sunt recomandate următoarele măsuri, pentru a ține sub control hiperhidroza și pentru a preveni exacerbarea simptomelor:

  • Poartă încălțăminte și haine din materiale naturale, precum pantofii de piele și hainele de lână, bumbac sau mătase, care permit pielii să respire, evitându-le pe cele sintetice (cum ar fi nailon);
  • Folosește șlapi sau sandale ori de câte ori ai posibilitatea;
  • Pentru a menține picioarele uscate, este indicată schimbarea șosetelor de mai multe ori pe zi;
  • Utilizează branțuri anti-transpirație și pudră pentru picioare;
  • În timpul activităților sportive, optează pentru șosete care absorb umezeala;
  • Alege haine lejere, nu strâmte;
  • Fă dușuri în mod regulat;
  • Folosește un antiperspirant pe bază de aluminiu;
  • Evită consumul de alcool și de alimente picante.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu transpirație excesivă beneficiază de consultații de specialitate, de analize performante și de investigații imagistice performante, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

Printr-o abordare integrată și multidisciplinară, SANADOR oferă acces la soluții personalizate, utilizând tehnici moderne pentru diagnosticul prompt și stabilirea tratamentului adecvat, asigurând astfel confortul pacienților. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici cu experiență în dermatologie, endocrinologie și medicină internă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR