Himenul septat este una dintre anomaliile congenitale ale himenului. Aceste anomalii sunt foarte rare și sunt prezente încă de la naștere. Pentru diagnosticarea oricărei malformații congenitale, alege SANADOR!

Himenul septat poate afecta relațiile intime și poate cauza complicații în timpul menstruației, scăzând astfel calitatea vieții. Tratamentul anomaliei implică o intervenție chirurgicală minoră, numită himenectomie.

  • 021 9699 Alege SANADOR!

Ce este himenul septat?

Himenul este o membrană de țesut elastic prezentă la deschiderea vaginului. Aceasta se dezvoltă încă din viața intrauterină. La naștere, himenul este mai gros, însă se subțiază odată cu înaintarea în vârstă, sub acțiunea unor factori. Efortul fizic (cum ar fi gimnastica), utilizarea tampoanelor intrauterine și activitatea sexuală sunt principalii factori care produc uzura treptată a himenului.

Forma himenului este unică, pentru fiecare femeie în parte. În mod tipic, această membrană poate avea forma unui inel, înconjurând orificiul vaginal sau poate arăta ca o semilună, acoperind doar partea de jos a vaginului. Acesta nu acoperă complet orificiul vaginal, decât în cazuri foarte rare.

Himenul septat este o anomalie congenitală caracterizată de prezența unei benzi de țesut suplimentare, care trece vertical prin mijlocul deschiderii vaginale. Astfel, acesta creează două orificii mai mici în loc de unul, iar vaginul pare să aibă două himene.

Alte anomalii ale himenului sunt himenul neperforat (acoperă complet orificiul vaginal), himenul microperforat (acoperă vaginul, însă prezintă un orificiu mic) și himenul cribriform (prezintă mai multe orificii mici). Unele dintre ele pot împiedica eliminarea sângelui menstrual.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Ce manifestări clinice provoacă himenul septat?

Majoritatea pacientelor nu știu că au un himen septat până când încearcă să folosească un tampon intravaginal sau să aibă contact sexual. În general, problema este descoperită la vârsta adolescenței sau în cadrul primei consultații de ginecologie.

Apare suspiciunea acestei anomalii dacă:

  • Sunt dificultăți și durere la inserarea sau extragerea tamponului intravaginal – există, totuși, cazuri în care orificiile sunt destul de mari pentru a permite folosirea tamponului;
  • Apar dureri în timpul contactului sexual (dispareunie);
  • Apar sângerări sau dureri în timpul sau după contactul sexual (dacă membrana de țesut din mijloc se rupe sau este lezată).

Cu toate acestea, e bine de știut că manifestările enumerate pot fi cauzate și de alte afecțiuni. Spre exemplu, dispareunia poate fi provocată de infecții genitale, fibrom uterin, endometrioză, vaginism sau, pur și simplu, de lipsa lubrifierii. Prin urmare, consultația ginecologică este esențială pentru un diagnostic corect, medicul ginecolog fiind singurul care poate confirma prezența unei anomalii la nivelul himenului.

Cum este diagnosticat himenul septat?

Diagnosticul himenului septat necesită efectuarea unei consultații ginecologice, care constă în examinarea vizuală, la exterior, a vaginului. Medicul poate observa membrana suplimentară de țesut care traversează vertical mijlocul orificiului vaginal.

Nu sunt necesare teste suplimentare pentru diagnosticul himenului septat. Analizele și investigațiile sunt indicate doar dacă himenul arată normal, iar medicul suspectează prezența altor patologii pe baza semnelor clinice și simptomelor acuzate de pacientă. De exemplu, specialistul poate recomanda efectuarea unei ecografii pelvine.

În cazul pacientelor care și-au început viața sexuală, examenul ginecologic implică și examinarea colului uterin și a organelor genitale interne, prin tușeu vaginal, cu ajutorul unui speculum (instrument utilizat pentru deschiderea orificiului vaginal).

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații provocate de un himen septat

Himenul septat poate afecta viața sexuală, provocând dureri și sângerări în timpul relațiilor intime sau imediat după.

Totodată, această anomalie poate provoca dificultăți în ceea ce privește utilizarea tamponului intravaginal în timpul menstruației. Țesutul din mijloc poate acționa precum o barieră care împiedică inserarea sau extragerea acestuia după ce volumul său s-a mărit.

De asemenea, afecțiunea crește riscul de infecții vaginale recurente, deoarece septul de membrană poate acumula microorganisme. Himenul septat asociat cu aceste complicații necesită corecție chirurgicală, pentru îmbunătățirea calității vieții.

Tratamentul pentru himen septat

Uneori, himenul septat nu necesită tratament. Acesta se poate întinde și rupe de la sine în timpul actului sexual, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală.

Totuși, forțarea himenului septat poate provoca dureri și sângerări severe, iar tratamentul poate preveni aceste complicații. În urma consultației, medicul va stabili dacă există indicație pentru chirurgie.

Himenectomia reprezintă o intervenție chirurgicală minoră, prin care excesul de țesut al himenului este îndepărtat cu ajutorul unui bisturiu. Marginile himenului sunt, apoi, suturate cu ajutorul unor fire resorbabile. Procedura este efectuată sub anestezie generală sau anestezie locală, în zona vaginului. De asemenea, poate fi administrat un sedativ.

În general, pacienta poate merge acasă la câteva ore după intervenție, care se realizează în ambulator, fără internare. Activitatea sexuală poate fi reluată în 2-4 săptămâni după procedură. Este contraindicată, de asemenea, activitatea fizică și ridicarea de greutăți în perioada de recuperare.

Medicul poate prescrie medicamente antialgice și un unguent pentru îngrijirea inciziei. Zona intimă trebuie spălată și uscată cu grijă, pentru a preveni sângerările și alte complicații post-intervenție. De asemenea, băile de șezut pot fi utile pentru grăbirea recuperării. Chiar dacă este posibilă revenirea la activitățile normale după câteva săptămâni, vindecarea completă poate dura câteva luni.

Datorită corecției himenului, himenectomia are ca rezultat reducerea durerilor și disconfortului în timpul contactului sexual. De asemenea, tratarea himenului septat permite utilizarea tampoanelor intravaginale pe durata menstruației, fără experimentarea unor simptome neplăcute sau dificultăți în ceea ce privește extragerea acestora.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii Departamentului de Obstetrică-Ginecologie diagnostichează și tratează o mare varietate de patologii din sfera genitală, inclusiv himenul septat. Pacientele beneficiază de experiența și empatia unei echipe medicale bine pregătite, care utilizează o gamă largă de investigații de ultimă generație, ca analize de laborator, ecografii transvaginale, colposcopie, histeroscopie.

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, medicii realizează himenectomia și alte intervenții chirurgicale clasice sau minim invazive necesare pentru afecțiuni genitale, în condiții de siguranță deplină, într-un bloc operator modern.

În cazul în carepacientele au nevoie de asistență medicală de urgență, se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat românesc. Acesta își desfășoară activitatea nonstop, cu o echipă formată din medici urgentiști experimentați și asistenți medicali specializați în urgențe medicale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR