Tratamentul pentru himen septat
Uneori, himenul septat nu necesită tratament. Acesta se poate întinde și rupe de la sine în timpul actului sexual, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală.
Totuși, forțarea himenului septat poate provoca dureri și sângerări severe, iar tratamentul poate preveni aceste complicații. În urma consultației, medicul va stabili dacă există indicație pentru chirurgie.
Himenectomia reprezintă o intervenție chirurgicală minoră, prin care excesul de țesut al himenului este îndepărtat cu ajutorul unui bisturiu. Marginile himenului sunt, apoi, suturate cu ajutorul unor fire resorbabile. Procedura este efectuată sub anestezie generală sau anestezie locală, în zona vaginului. De asemenea, poate fi administrat un sedativ.
În general, pacienta poate merge acasă la câteva ore după intervenție, care se realizează în ambulator, fără internare. Activitatea sexuală poate fi reluată în 2-4 săptămâni după procedură. Este contraindicată, de asemenea, activitatea fizică și ridicarea de greutăți în perioada de recuperare.
Medicul poate prescrie medicamente antialgice și un unguent pentru îngrijirea inciziei. Zona intimă trebuie spălată și uscată cu grijă, pentru a preveni sângerările și alte complicații post-intervenție. De asemenea, băile de șezut pot fi utile pentru grăbirea recuperării. Chiar dacă este posibilă revenirea la activitățile normale după câteva săptămâni, vindecarea completă poate dura câteva luni.
Datorită corecției himenului, himenectomia are ca rezultat reducerea durerilor și disconfortului în timpul contactului sexual. De asemenea, tratarea himenului septat permite utilizarea tampoanelor intravaginale pe durata menstruației, fără experimentarea unor simptome neplăcute sau dificultăți în ceea ce privește extragerea acestora.