Ce este hidrocelul?

Hidrocelul reste o afecțiune a testiculului care se manifestă prin o acumulare anormală de lichid în jurul acestuia. Deși poate apărea la orice vârstă, afecțiunea este mai des întâlnită la copii și nou-născuți. De obicei, problema dispare de la sine fără tratament. În caz contrar, poate fi necesară intervenția chirurgicală. În cazul bebelușilor cu hidrocel congenital, afecțiunea se remite până la vârsta de 1-2 ani.

  • Alege serviciile SANADOR, pentru diagnostic rapid și tratament minim invaziv! Programează-te!

Tipuri de hidrocel

Există mai multe tipuri de hidrocel, în funcție de mecanismele prin care acesta se dezvoltă. Clasificarea de bază a hidrocelului împarte afecțiunea în următoarele tipuri:

  • Hidrocel primar: În general, acesta are origini congenitale (este prezent încă de la naștere). Acumularea anormală de lichid în scrot apare fie din cauza unei comunicări anormale între tunica vaginală și cavitatea peritoneală (abdominală), care permite scurgerea fluidului peritoneal, fie din cauza unui dezechilibru între secreția și resorbția fluidului în tunica vaginală. Resorbția are loc atunci când lichidul dispare treptat,  în urma absorbției sale de către țesuturi.
  • Hidrocel secundar: Apare în urma unor infecții (cum ar fi orhita, epididimită), leziuni la nivelul scrotului (traumatisme, intervenții chirurgicale anterioare) sau afecțiuni maligne (cancer testicular).

De asemenea, hidrocelul mai poate avea următoarele forme:

  • Hidrocelul comunicant: Se dezvoltă atunci când procesul vaginal dintre peritoneu și tunica vaginală rămâne deschis parțial sau total, ceea ce permite comunicarea între cele două. Astfel, lichidul peritoneal se acumulează în scrot și se poate întoarce în abdomen.
  • Hidrocelul non-comunicant: Apare atunci când procesul vaginal este închis. În acest caz, acumularea de lichid la testicule este cauzată de tulburările de resorbție a fluidului rămas în tunica vaginală.
  • Hidrocelul Nuck: Este o formă rară de hidrocel, care apare la femei, la nivelul peretelui pelvin, cauzând umflarea ganglionilor limfatici din zona inghinală (adenopatie).

De ce apare hidrocelul?

Deși poate apărea la orice vârstă, hidrocelul la copii este mai des întâlnit. În perioada gestațională, spre finalul sarcinii, testiculele fătului coboară din abdomen în scrot. În timpul dezvoltării intrauterine, tunica vaginală a fiecărui testicul conține lichid. În mod normal, țesutul se închide, iar organismul bebelușului absoarbe fluidul până la vârsta de 1 an. Hidrocelul la bebeluși apare fie atunci când procesul vaginal nu se închide (hidrocel comunicant), fie atunci când lichidul din tunica vaginală nu se resoarbe (hidrocel non-comunicant). Afecțiunea este mai frecvent întâlnită la nou-născuții prematuri.

Hidrocelul la adulți este adesea de tip secundar și apare mai des la bărbații cu vârste peste 40 de ani. Acesta se dezvoltă în urma unei inflamații, leziuni sau infecții (cum ar fi epididimita). Totuși, poate apărea și din cauza unui dezechilibru între producția de lichid și resorbția acestuia în tunica vaginală – celulele epiteliale de la acest nivel produc și resorb fluid în mod constant, iar disfuncția lor produce acumularea excesivă.

Semnele și simptomele de hidrocel

Poți recunoaște hidrocelul pe baza următoarelor manifestări:

  • Scrot inflamat (testicule umflate) – inflamația poate crește în timpul zilei și poate afecta unul sau ambele testicule;
  • Disconfort și senzație de greutate la nivelul scrotului;
  • Durere testiculară – apare doar în cazurile severe. De obicei, inflamația produsă de hidrocel nu este dureroasă.

Dacă aceste simptome apar în câteva ore sau după un traumatism în zona genitală, pot anunța prezența unei afecțiuni grave, cum ar fi torsiunea testiculară – răsucirea cordonului spermatic și întreruperea fluxului sanguin în testicul. În acest caz, este indicată prezentarea de urgență la un medic urolog, pentru consultație.

Diagnosticul de hidrocel

Examenul clinic și investigațiile imagistice vor ajuta medicul să stabilească dacă este vorba despre hidrocel sau despre o altă afecțiune a testiculelor, cum ar fi epididimita (infecția și inflamația tubului care transportă lichidul seminal), varicocelul (dilatarea vaselor de sânge de la nivelul testiculelor) sau chistul epididimal (formațiune plină cu lichid). De asemenea, diagnosticul diferențial permite excluderea herniei inghinale (protruzia unei porțiuni de intestin printr-un orificiu în peretele abdominal).

Examenul clinic presupune examinarea vizuală și palparea scrotului, a zonei inghinale și a abdomenului. De asemenea, medicul poate evidenția acumularea de fluid printr-o procedură numită transiluminare, cu ajutorul unui dispozitiv prevăzut cu o sursă de lumină. Dacă lichidul este prezent în testicul, lumina trece prin scrot, ceea ce nu se întâmplă și în cazul unei tumori.

Ulterior, specialistul poate recomanda investigații adiționale:

  • Ecografie testiculară (scrotală) – presupune utilizarea unui aparat cu ultrasunete și unui gel special pentru a prelua imagini ale țesuturilor din interiorul testiculelor;
  • Analize de sânge și de urină – pentru depistarea infecțiilor.
  • La Spitalul Clinic SANADOR ai acces la intervenții chirurgicale minim invazive, realizate prin chirurgie robotică și laparoscopică. Programează-te!

Posibile complicații

Hidrocelul testicular nu pune viața în pericol. De asemenea, în general, nu afectează fertilitatea. Totuși, acesta poate apărea secundar unor afecțiuni care se pot asocia cu diferite complicații, cum ar fi infecțiile și tumorile testiculare, care afectează producția de spermă și funcția testiculelor, astfel încât poate duce la infertilitate.

Rar, hernia inghinală se poate dezvolta prin deschiderea anormală a procesului vaginal. Afecțiunea poate provoca strangularea porțiunii de intestin afectate, ceea ce întrerupe fluxul sangvin la acest nivel și se asociază cu moartea țesutului. Această complicație este amenințătoare de viață și necesită îngrijiri medicale prompte, într-un Compartiment de Primiri Urgențe.

Tratamentul pentru hidrocel

În urma stabiliri diagnosticului, medicul va alege cea mai bună conduită terapeutică. Poate fi nevoie doar de monitorizarea evoluției, fără tratament. Dacă hidrocelul a apărut secundar altor afecțiuni, cum ar fi infecții sau leziuni testiculare, atunci este necesară tratarea cauzelor.

În cazurile severe sau atunci când hidrocelul nu dispare de la sine, specialistul va recomanda un tratament personalizat:

  • Intervenție chirurgicală - implică efectuarea unei incizii la nivelul scrotului sau abdomenului (în funcție de localizarea hidrocelului), urmată de îndepărtarea colecției de fluid. Medicul poate insera un tub de drenaj, care rămâne fixat în leziunea chirurgicală timp de câteva zile, pentru a elimina lichidul ce se acumulează în urma intervenției.
  • Aspirație trans-scrotală cu ac - este o metodă de tratament fără bisturiu și implică aspirarea lichidului din scrot cu ajutorul unui ac introdus prin piele. Această procedură este recomandată în special în cazul în care pacientul prezintă risc ridicat de complicații în timpul intervenției chirurgicale.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul hidrocelului la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de urologie asigurate de medici empatici, cu experiență îndelungată, care vor recomanda toate analizele și investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticarea hidrocelului.

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, aceasta se poate realiza în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, prin metoda clasică, deschis, dar și minim invaziv, prin laparoscopie sau printr-o intervenție de chirurgie robotică în urologie. Operațiile asistate robotic sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem disponibil în prezent. Procedurile chirurgicale minim invazive oferă numeroase avantaje pacienților – recuperare rapidă, risc redus de complicații, durată scurtă de spitalizare, cicatrici de mici dimensiuni.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR