Diagnosticul de hidrocel
Examenul clinic și investigațiile imagistice vor ajuta medicul să stabilească dacă este vorba despre hidrocel sau despre o altă afecțiune a testiculelor, cum ar fi epididimita (infecția și inflamația tubului care transportă lichidul seminal), varicocelul (dilatarea vaselor de sânge de la nivelul testiculelor) sau chistul epididimal (formațiune plină cu lichid). De asemenea, diagnosticul diferențial permite excluderea herniei inghinale (protruzia unei porțiuni de intestin printr-un orificiu în peretele abdominal).
Examenul clinic presupune examinarea vizuală și palparea scrotului, a zonei inghinale și a abdomenului. De asemenea, medicul poate evidenția acumularea de fluid printr-o procedură numită transiluminare, cu ajutorul unui dispozitiv prevăzut cu o sursă de lumină. Dacă lichidul este prezent în testicul, lumina trece prin scrot, ceea ce nu se întâmplă și în cazul unei tumori.
Ulterior, specialistul poate recomanda investigații adiționale:
- Ecografie testiculară (scrotală) – presupune utilizarea unui aparat cu ultrasunete și unui gel special pentru a prelua imagini ale țesuturilor din interiorul testiculelor;
- Analize de sânge și de urină – pentru depistarea infecțiilor.
-
La Spitalul Clinic SANADOR ai acces la intervenții chirurgicale minim invazive, realizate prin chirurgie robotică și laparoscopică.
Programează-te!