Ce este heterocromia ochilor

Heterocromia ochilor este o afecțiune rară, în care o persoană are ochi de culori diferite. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de oftalmologie și de investigațiile necesare pentru diagnostic și tratament adecvat.

Un om cu heterocromie, denumit popular ceacâr, poate avea ochi diferiți la culoare între ei sau cu variații de culoare în cadrul aceluiași ochi. Irisul este partea colorată a ochiului, acesta putând avea culori de la albastru deschis sau gri până la maro închis. În mod obișnuit, ambii ochi au irisul de aceeași culoare.

La persoanele cu heterocromie, există culori diferite ale irisului, un ochi poate avea o culoare complet diferită de irisul celuilalt ochi, de exemplu o persoană poate avea un ochi albastru și un ochi căprui. O altă situație este reprezentată de un iris care conține două sau mai multe culori diferite, de exemplu, un ochi căprui care are o secțiune albastră.

Heterocromia ochilor se datorează de obicei unor mutații genetice inofensive, fără a avea alte probleme de sănătate subiacente. În cazuri rare, existența de diferență în culoarea ochilor poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale congenitale sau dobândite sau poate apărea din cauza unor leziuni oculare sau a unor picături pentru ochi.

Tipuri de heterocromie

Heterocromia ochilor poate fi de mai multe tipuri în funcție de modelul vizual, precum:

  • heterocromie completă, denumită și heterochromia iridum, este cea mai puțin comună formă de heterocromie în care un ochi are o culoare complet diferită de celălalt, de exemplu, un ochi este albastru și celălalt ochi este căprui;
  • heterocromie sectorială sau parțială, denumită și heterochromia iridis, în care un iris are o secțiune care este de o culoare diferită de restul și poate apărea la unul sau la ambii ochi;
  • heterocromie centrală în care un iris are un inel interior, în jurul pupilei, care este de o culoare diferită de restul și afectează de obicei ambii ochi.

De asemenea, heterocromia poate fi clasificată în două tipuri, în funcție de momentul apariției, și anume:

  • heterocromie congenitală, când există diferență în culoarea ochilor încă de la naștere;
  • heterocromie dobândită, când apar ochi de culori diferite după copilărie.

Cum apar diferențe în culoarea ochilor

La momentul actual este cunoscut faptul că mai multe gene joacă un rol în determinarea culorii ochilor. Aceste gene sunt responsabile de cantitatea și distribuția melaninei, un pigment natural, la nivelul irisului. Aceasta determină culoarea ochilor, astfel ochii căprui au mai multă melanină decât ochii albaștri. Însă, în copilărie culoarea ochilor se poate schimba, iar mulți copii se nasc cu ochi albaștri, care în cele din urmă devin o culoare diferită pe măsură ce melanina se dezvoltă în iris. Culoarea ochilor devine de obicei permanentă în jurul vârstei de un an.

Diferențe în culoarea ochilor pot apărea din cauza unor mutații genetice care afectează doar culoarea ochilor și care sunt inofensive. Aceste mutații afectează genele care sunt responsabile de producția, transportul și stocarea melaninei. Unii oameni se nasc cu aceste mutații care afectează culoarea ochilor fără un motiv cunoscut, în timp ce alții moștenesc mutația de la părinți. Dar în cele mai multe cazuri, aceste mutații nu afectează sănătatea ochilor.

Există, pe de altă parte, și multe afecțiuni diferite care pot afecta melanocitele, celulele specializate care produc melanină. Un exemplu este sindromul Horner, cu care unii copii se nasc sau care se dezvoltă mai târziu în viață, la vârstă adultă. Persoanele cu sindrom Horner au leziuni nervoase care le afectează o parte a feței. Această afectare influențează și culoarea ochilor, deoarece celulele care produc melanină se bazează pe stimularea sistemului nervos pentru a funcționa.

Astfel, odată cu afectarea căii nervoase a feței, melanocitele produc mai puțină melanină și irisul de pe partea afectată a feței are mai puțină melanină și pare mai deschis la culoare. Pe lângă sindromul Horner, există multe alte afecțiuni care pot afecta melanocitele sau pot provoca modificări care duc la heterocromie.

Cauze și factori de risc pentru ochi de culori diferite

Cauzele și factorii de risc pentru heterocromia ochilor pot fi împărțite în funcție de momentul de apariție al acesteia. Astfel, heterocromia congenitală poate fi provocată de:

  • sindromul Horner congenital;
  • boala Hirschsprung;
  • neurofibromatoza tip 1;
  • boala Von Recklinghausen;
  • boala Bourneville;
  • piebaldismul;
  • melanoza oculară;
  • hipomelanoza lui Ito;
  • sindromul Bloch-Sulzberger;
  • sindromul Waardenburg;
  • sindromul Sturge-Weber;
  • sindromul Parry-Romberg.

Cauzele posibile de heterocromie dobândită includ:

  • leziunile oculare;
  • glaucomul - acumularea de lichid intraocular care crește presiunea din ochi și poate provoca pierderea vederii;
  • edemul - cauzat de inflamația irisului (irită);
  • anumite medicamente, inclusiv medicamente pentru glaucom;
  • neuroblastomul - cancer al celulelor nervoase care afectează de obicei copiii sub 10 ani;
  • cancerul la ochi - melanomul poate afecta ochiul în cazuri rare, apărând o pată întunecată pe iris;
  • sindromul Horner dobândit.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Investigații recomandate pentru persoanele cu ochi diferiți la culoare

Când un bebeluș se naște cu culori diferite ale irisului, medicul neonatolog poate recomanda un control la un medic oftalmolog. Acesta poate analiza ochii nou-născutului și poate efectua diferite analize de sânge sau teste genetice dacă există și alte semne, pentru a exclude orice afecțiuni rare.

Dacă heterocromia apare mai târziu în viață, un medic oftalmolog va trebui să efectueze un examen oftalmologic cuprinzător. De asemenea, va căuta și prezența altor semne și simptome, iar în cazul în care există suspiciunea unor afecțiuni, va efectua și teste de sânge și investigații imagistice pentru a putea să identifice cauza.

Este necesar tratament pentru heterocromia ochilor?

Heterocromia ochilor este, în cele mai multe cazuri, o caracteristică inofensivă, care nu necesită tratament. Cu toate acestea, persoanele afectate pot alege să poarte lentile de contact colorate dacă doresc ca ambii ochi să fie de aceeași culoare. Aceasta este o alegere doar cosmetică care nu este necesară din punct de vedere medical.

Atunci când există o afecțiune de bază care cauzează diferență în culoarea ochilor, poate fi necesar un tratament specific. Unele cauze, cum ar fi neuroblastomul, necesită diagnostic și tratament rapid pentru a salva vederea, nu doar culoarea ochiului respectiv. Din acest motiv, este foarte important ca persoana care prezintă culori diferite ale irisului să se prezinte la un medic oftalmolog, pentru un diagnostic corect.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații oferite medici oftalmologi cu foarte multă experiență, la analize și opțiuni terapeutice personalizate, în funcție de specificul fiecărui caz în parte. În cazul în care un bebeluș se naște cu heterocromie, micuțul beneficiază de consultații de oftalmologie și de abordare multidisciplinară, în funcție de indicația stabilită.

De asemenea, pacienții cu heterocromie completă au acces la investigații și la examinări oftalmologice performante, pentru un diagnostic precis și pentru stabilirea tratamentului potrivit, atunci când acesta este necesar.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR