Ce este herpangina

Herpangina este o infecție virală care afectează preponderent copiii cu vârste între trei și zece ani. La SANADOR, micuții au acces la consultații de pediatrie, la analize și investigații performante și la tratament personalizat, în funcție de caz, pentru o vindecare rapidă.

Angina herpetică se manifestă prin febră și dureri în gât. Fiind o boală contagioasă, herpangina se transmite în special în colectivitățile de copii, însă este autolimitată. Herpangina la adulți apare rar, în special la pacienți ce au funcția imună compromisă, la adolescenți și adulți tineri.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru herpangina

Herpangina virală este cauzată de un enterovirus, din familia Coxsackie, de tip A sau B. Alte virusuri ce pot determina herpangină sunt echovirusurile sau enterovirusul 71.

Herpangina la copii apare în general înaintea vârstei de zece ani. Unul dintre cei mai importanți factori de risc este frecventarea colectivităților de tipul creșei sau grădiniței deoarece boala se transmite ușor, în special în timp de vară sau toamnă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se transmite herpangina

Herpangina este o boală contagioasă care se transmite prin secreții respiratorii contaminate în special, salivă, urină sau materii fecale. Transmiterea virusului se face ușor prin tuse sau strănut, în contact cu persoane bolnave.

Perioada de incubație pentru herpangină

Perioada de incubație pentru herpangină este scurtă, între trei și cinci zile. Virusul se transmite în medie timp de două săptămâni, chiar și atunci când copiii sunt asimptomatici. După perioada de incubație, apare febra și durerea în gât.

Semnele și simptomele herpanginei virale

Boala poate fi complet asimptomatică, însă herpangina se manifestă prin febră și durere în gât. Durerea este dată de prezența veziculelor la nivelul faringelui posterior și cavității bucale. Alte simptome ce pot fi resimțite în angina herpetică sunt durerea de cap sau lipsa poftei de mâncare. În general, simptomele sunt ușoare, dar durerea dată de prezența veziculelor din cavitatea bucală poate duce la imposibilitatea hidratării orale.

Herpangina la bebeluși se manifestă prin febră, agitație și refuzul alimentației. Sugarii cu herpangină prezintă de obicei sialoree (salivație excesivă). Părinții trebuie să monitorizeze cât mănâncă sugarul și câte scutece schimbă pe zi pentru a evita deschidratarea copilului.

Diferențe între herpangină și boala gura-mână-picior

Herpangina și boala gură-mână-picior sunt determinate de virusuri Coxsackie. Diferența dintre cele două boli este că în herpangină veziculele afectează doar gâtul, în timp ce în boala gură-mână-picior acestea se regăsesc în plus față de cavitatea orală și pe mâini (în palme) și picioare (în plante). Ambele boli apar de obicei la copiii și se însoțesc de febră.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Posibile complicații provocate de angina herpetică

Herpangina în sarcină, în special în primul trimestru, poate duce la complicații, precum avortul spontan, naștere prematură, greutate mică la naștere sau malformații cardiace. Unele cazuri de herpangină determinate de enterovirusul 71 se pot complica rar cu meningită sau encefalită. Afectarea sistemului nervos central este o complicație severă care necesită spitalizare.

Deshidratarea este o altă complicație provocată de angina herpetică. Aceasta poate să apară pe de-o parte datorită febrei, dar și prin imposibilitatea hidratării orale datorită durerii cauzate de vezicule. Semnele de deshidratare sunt uscarea buzelor, fața încercănată, diureza scăzută (în cazul sugarilor se schimbă mai puține scutece pe zi decât în mod normal), somnolența sau la sugari deprimarea fontanelei anterioare. Dacă copilul este mic, riscul de deshidratare este mai mare și necesită perfuzii endovenoase cu glucoză și electroliți în spital.

Diagnosticul de herpangină

Diagnosticul de herapangină se pune în urma unei consultații efectuate de medicul pediatru sau medicul de familie care va realiza inspecția faringelui, în cadrul unui examen clinic general. Dacă gâtul este roșu cu vezicule, iar copilul face febră și acuză durere în gât, este pus diagnosticul de herpangină fără alte investigații necesare. Analizele de sânge-hemoleucograma și proteina C reactivă pot fi modificate ușor, nespecific, ca în orice altă infecție virală.

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților unui copil cu simptome de herpangină este cât durează herpangina la copii. În medie, această boală se vindecă între șapte și zece zile. O altă întrebare frecventă adresată medicului pediatru este cât durează febra la herpangină. Febra în herpangina în gât durează trei-cinci zile. Dacă aceasta se prelungește peste o săptămână, este indicat un control la medic.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul pentru herpangină

Tratamentul pentru herpangină este simptomatic. În herpangină nu se administrează antibiotice, deoarece acestea sunt ineficiente, cauza bolii fiind un virus. Antitermicele sunt indicate sunt acetaminofen sau ibuprofen (la sugari peste trei luni), pentru a controla febra. În plus, este indicată abordarea unor metode fizice de scădere a temperaturii, precum dezbrăcarea copilului și împachetări hipotermizante. Deoarece durerea din herpangină poate să afecteze capacitatea de alimentare orală sunt indicate anestezice locale.

Tratamentul local pentru herpangina la copil include pastile sau spray-uri orale cu antiseptice și lidocaină sau soluții preparate în farmacie cu anestezină. Pentru clătirea gurii se poate utiliza apă cu sare sau apă cu bicarbonat de sodiu. Un regim alimentar pentru persoanele cu herpangină ar trebui să fie alcătuit preponderent din lichide, cu evitarea alimentelor acide, picante sau sărate. Regimul este stabilit în funcție de toleranța pacientului la diferite alimente și durerea determinată de prezența inflamației.

Măsuri de prevenție pentru herpangină

Pentru a preveni transmiterea herpanginei este indicată adoptarea unei igiene bune, spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea suprafețelor și acoperirea nasului și gurii în mod corespunzător în timpul strănutului sau tusei. Deoarece boala se transmite cu ușurință în cadrul grădinițelor, este indicat ca orice copil cu simptome de herpangină (febră, durere în gât, vezicule în cavitatea bucală sau în gât) să rămână acasă până se însănătoșește.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, realizate de medici de familie sau de medici pediatri cu experiență, în funcție de indicație. Pentru stabilirea diagnosticului, consultul este urmat de analize de laborator, care permit identificarea rapidă a infecției, pentru stabilirea tratamentului adecvat.

În cazul unor complicații provocate de herpangină sau de alte infecții, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care oferă acces la servicii medicale de urgență pentru copii și adulți, asigurând intervenții rapide și eficiente.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR