Ce este hernia ventrală?

Hernia ventrală constă în exteriorizarea conținutului cavității abdominale printr-un defect al structurilor musculare și fasciale de la nivelul peretelui abdominal anterior. Atunci când structurile ce alcătuiesc peretele abdominal anterior devin mai slabe, sub acțiunea unor factori predispozanți, acestea se pot fisura, creând anumite orificii prin care organele intraabdominale pot hernia cu ușurință. Printr-o hernie ventrală protruzionează, cel mai adesea, anse de intestin sau porțiuni din oment, acel țesut grăsos care acoperă organele intraabdominale. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Hernia ventrală poate fi congenitală (prezentă de la naștere), fiind cauzată de închiderea incompletă a peretelui abdominal anterior, sau dobândită pe parcursul vieții, de exemplu la nivelul unei incizii efectuate printr-o intervenție chirurgicală abdominală anterioară, care s-a vindecat deficitar.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri

Principalele tipuri de hernii ventrale sunt:

  • Hernia epigastrică – este un tip de hernie ce apare în regiunea epigastrică, în porțiunea superioară a abdomenului, între stern și ombilic;
  • Hernia ombilicală – această hernie este, în general, prezentă de la naștere și implică protruzia conținutului abdominal la nivelul ombilicului (buricului), o zonă naturală de slăbiciune a peretelui abdominal;
  • Hernia paraombilicală – se poate forma de o parte și de alta a ombilicului și este mai frecventă în rândul femeilor supraponderale;
  • Hernia incizională – se mai numește și eventrație; acest tip de hernie apare prin scăderea rezistenței țesutului peretelui abdominal la nivelul unor incizii anterioare, ca o complicație a intervențiilor chirurgicale abdominale; aproximativ o treime dintre pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului pot dezvolta o hernie incizională, la câteva luni sau chiar ani de la momentul intervenției;
  • Hernia Spiegel – este un tip particular de hernie, care apare la nivelul cadranul inferior drept sau stâng al abdomenului, inferior și lateral de ombilic; aceasta se dezvoltă la nivelul unei zone de rezistență scăzută a abdomenului și nu implică toate straturile musculare ale abdomenului, motiv pentru care diagnosticul său este unul dificil, întrucât hernia poate să nu fie vizibilă sau palpabilă; ecografia și tomografia computerizată sunt, de regulă, recomandate atunci când este suspectată o astfel de hernie.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Hernia ventrală apare în regiuni în care structurile musculo-fasciale sunt mai slabe sau se rup, creând anumite orificii prin care organele intraabdominale pot protruziona. Aceste zone pot fi prezente de la naștere, dar mai adesea sunt dobândite în urma unor traumatisme abdominale, intervenții chirurgicale anterioare sau din cauza presiunii intraabdominale crescute.

Factorii care pot determina o creșterea presiunii intraabdominale și slăbirea structurilor ce alcătuiesc peretele abdominal anterior sunt:

Alți factori care pot crește riscul apariției unei hernii ventrale pot fi:

  • Îmbătrânirea;
  • Diabetul zaharat – scade capacitatea de vindecare a țesuturilor după intervenții și predispune la apariția infecțiilor;
  • Fumatul;
  • Intervențiile chirurgicale abdominale anterioare;
  • Joburile care necesită ridicarea unor greutăți sau statul prelungit în ortostatism (în picioare).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de hernie ventrală

Primul semn al unei hernii ventrale poate fi reprezentat de apariția unei umflături sub pielea de la nivelul abdomenului, care poate să se reducă (să dispară) în poziție culcată sau prin simpla apăsare a acesteia. Hernia poate să fie evidentă, în stadiile incipiente, atunci când pacientul stă în picioare sau atunci când presiunea intraabdominală este crescută, de exemplu prin efortul de tuse, defecație sau prin ridicarea unor obiecte grele.

În timp, hernia ventrală poate determina durere abdominală, care se poate resimți local sau difuz, sub formă de crampe. Durerea poate fi exacerbată de efortul fizic sau de statul prelungit în picioare. Creșterea în intensitate a durerii sau imposibilitatea de reducere manuală a acesteia poate indica dezvoltarea unei complicații, moment în care devine necesară prezentarea imediată la medic. Alte semne și simptome ale unei hernii complicate pot fi:

  • Eritem (roșeață) la nivelul herniei;
  • Creșterea în dimensiuni a sacului herniar;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Febră;
  • Tahicardie (accelerarea pulsului).

Complicații posibile

Protruzia intermitentă a conținutului abdominal la nivelul orificiului herniar poate determina slăbirea suplimentară a țesutului peretelui abdominal și creșterea în dimensiuni a orificiului herniar. Astfel, o porțiune tot mai mare a organelor intraabdominale vor putea hernia la acest nivel. Acest lucru poate crește riscul de complicații, precum:

  • Încarcerarea herniei – reprezintă blocarea conținutului herniar și imposibilitatea reducerii acesteia; organele herniate nu mai pot reveni în abdomen, acest lucru crescând șansele dezvoltării unei obstrucții intestinale; ocluzia se va manifesta prin constipație (absența tranzitului intestinal), durere severă, greață, vărsături și creștere în dimensiuni a abdomenului;
  • Strangularea herniei – organele încarcerate la nivelul sacului herniar se pot edemația, din cauza presiunii crescute, ceea ce poate determina compresia vaselor nutritive ale intestinului și întreruperea bruscă a aportului vascular (ischemie intestinală); această complicație este o urgență chirurgicală, întrucât blocarea fluxului de sânge către organele herniate poate determina necroza (moartea) acestora și necesită intervenție imediată.

Diagnosticul de hernie ventrală

Diagnosticul unei hernii ventrale se stabilește în urma examinării atente a abdomenului de către medicul de chirurgie generală. Dacă hernia nu este evidentă atunci când pacientul stă în picioare, medicul îl poate ruga să efectueze anumite manevre de creștere a presiunii intraabdominale pentru a evidenția hernia, precum tusea sau manevra Valsalva (expirul forțat cu gura închisă și nările blocate).

Pentru o descriere mai detaliată a sacului herniar, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice suplimentare, precum ecografie abdominală sau tomografie computerizată (CT) a abdomenului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru hernia ventrală

Herniile ventrale sunt tratate prin intervenție chirurgicală, însă nu neapărat la momentul diagnosticului, dacă hernia este reductibilă și nu produce durere. Cu timpul, există riscul de creștere în dimensiuni a acesteia și de apariție a unor complicații, moment în care hernia devine dificil de tratat.

Intervenția chirurgicală pentru hernia abdominală de acest tip se poate realiza atât pe cale clasică, cât și laparoscopic. Chirurgia clasică presupune efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului, reintroducerea organului herniat înapoi în abdomen și sutura (coaserea) defectului abdominal. Această intervenție poartă denumirea de herniorafie. Suplimentar, pentru consolidarea peretelui abdominal, se poate utiliza o plasă (proteză) chirurgicală. Astfel, după plasarea protezei, țesutul peretelui abdominal se va dezvolta prin porii acesteia și va fi, astfel, încorporată la nivelul peretelui.

Chirurgia laparoscopică a unei hernii ventrale este o variantă minim invazivă de tratament, ce presupune un risc mai mic de complicații și o recuperare mai rapidă. Aceasta constă în efectuarea unor incizii mici la nivelul abdomenului, prin care se introduc laparoscopul și diversele instrumente chirurgicale. Laparoscopul este un tub prevăzut cu o sursă de lumină și cu o cameră video, ce permite transmiterea imaginilor video din interiorul abdomenului în timp real, pe un monitor. Această metodă presupune, de asemenea, repararea defectului parietal și întărirea acestuia prin montarea unei plase la suprafața sau în profunzimea musculaturii abdominale.

O altă variantă de tratament minim invaziv al herniilor ventrale este cea efectuată cu ajutorul chirurgiei robotice. Brațele chirurgicale sunt manevrate de la distanță de către chirurg, prin intermediul unei console, cu ajutorul brațelor articulate ale robotolui, care prezintă avantajul unei precizii superioare de operare.

Măsuri de prevenție

Cea mai eficientă măsură pentru a evita apariția unei hernii ventrale în urma unor intervenții chirurgicale abdominale este prin prevenția infecției la locul de incizie. Oprirea fumatului și tratarea afecțiunilor asociate, precum diabetul zaharat, favorizează capacitatea de vindecare a plăgilor și reduce riscul unor infecții la acel nivel. De asemenea, evitarea balonării și a constipației printr-o dietă bogată în fibre, precum și scăderea în greutate a pacienților supraponderali poate scădea presiunea intraabdominală și poate preveni scăderea rezistenței tisulare a peretelui abdominal anterior. Ridicarea unor obiecte foarte grele, precum și statul pe perioade îndelungate în ortostatism (în picioare) trebuie, de asemenea, evitate.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu suspiciune de hernie ventrală sunt consultate de medici experimentați, care au la dispoziție echipamente moderne pentru realizarea investigațiilor necesare. Tratamentul chirurgical este realizat, de fiecare dată când specificul cazului permite, minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică. Spitalul Clinic SANADOR deține cel mai performant sistem robotic chirurgical disponibil în acest moment, da Vinci Xi, care permite realizarea unor incizii foarte fine, chiar și la nivelul structurilor minuscule, cu precizie imposibil de egalat de brațul uman.

Pentru pacient, operația minim invazivă înseamnă un risc scăzut de complicații, mai puțină durere și recuperare rapidă. Dacă medicul consideră necesară utilizarea unei plase pentru susținerea peretelui abdominal, alege întotdeauna cele mai bune materiale, ușor de tolerat de organism. Siguranța intervenției chirurgicale este garantată de dotările și pregătirea Secției ATI, care este certificată la nivelul maxim de competență.

Când hernia ventrală este o urgență medicală, persoanele afectate pot apela la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, care este disponibil non-stop, 7 zile din 7. Dotat cu dispecerat propriu și flotă de ambulanțe echipate complet, CPU SANADOR asigură servicii medicale rapid, la cele mai înalte standarde, inclusiv pentru urgențele chirurgicale complexe.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR