Hernia ombilicală este exteriorizarea pe sub piele, în zona buricului, a unui segment intestinal, printr-un defect de la nivelul mușchilor abdominali. Acest tip de hernie ventrală apare ca o umflătură proeminentă, nedureroasă, mai frecventă la bebeluși și la copiii mici, când defectul peretelui abdominal este congenital, dar este întâlnită și la adulți.
În cazul adulților, hernia ombilicală poate fi provocată de un efort fizic intens, cum ar fi ridicarea de greutăți, și poate duce la complicații severe, fiind necesar de obicei tratament chirurgical. În prezent, sunt disponibile intervențiile de chirurgie robotică pentru tratamentul herniilor abdominale, care asigură numeroase avantaje pentru pacienți – incizii de mici dimensiuni, recuperare rapidă și risc redus de complicații.
Nu aștepta apariția complicațiilor! Programează-te la SANADOR!
Cauze și factori de risc
În timpul vieții intrauterine, fătul primește substanțe nutritive și oxigen de la mamă, prin cordonul ombilical care trece printr-un spațiu de la nivelul pereților abdominali. După naștere, cordonul ombilical nu mai este necesar, deschiderea urmând să se închidă pe măsură ce bebelușul crește, dar, în anumite cazuri, se închide defectuos, rămânând astfel un gol, prin care poate protruziona un segment intestinal sau țesut gras abdominal.
Riscul de hernie ombilicală la bebeluși este corelat cu vârsta acestuia la naștere, astfel încât cei născuți prematur prezintă un risc mai mare de a avea acest tip de hernie abdominală.
Factorii de risc pentru hernia ombilicală la adulți sunt:
Hernia ombilicală se prezintă ca o umflătură la nivel abdominal. La bebeluși și la copii poate fi mai evidentă atunci când aceștia râd, plâng, tușesc sau se încordează. Medicul pediatru trebuie se verifice dacă hernia se micșorează sau dispare atunci când copilul stă pe spate sau este relaxat, indicând că hernia este reductibilă.
În general, hernia ombilicală la bebeluși nu provoacă durere, se vindecă singură până la vârsta de 4-5 ani și nu necesită tratament. Spre deosebire de hernia ombilicală la copii, la adulți aceasta creează disconfort, progresează în timp, determinând apariția complicațiilor și necesitând în majoritatea cazurilor tratament chirurgical pentru repararea defectelor peretelui abdominal.
Este important ca un pacient cu hernie ombilicală să se adreseze cât mai repede medicului dacă prezintă următoarele simptome:
În majoritatea cazurilor, un examen clinic este suficient pentru a putea stabili diagnosticul de hernie ombilicală. Dacă există complicații, este posibil ca și alte investigații să fie necesare, dar acestea vor fi stabilite de medic, pentru fiecare pacient în parte.
Dacă se suspectează o infecție, se pot efectua analize de sânge, iar dacă hernia este nereductibilă, medicul poate solicita examinări imagistice, precum ecografia abdominală, radiografia cu bariu, tomografie computerizată sau examen RMN, pentru a vizualiza în detaliu ansele intestinale.
Complicațiile herniei ombilicale netratate
O hernie ombilicală la copii produce complicații foarte rare, din acest motiv nu se recomandă intervenția chirurgicală decât dacă hernia nu se vindecă de la sine după vârsta de 4-5 ani. În cazul adulților, lucrurile stau diferit. În lipsa tratamentului, hernia ombilicală se va complica în timp.
O hernie ombilicală încarcerată este o complicație frecventă și apare atunci când intestinul devine „blocat” la nivelul coletului herniar, nemaiputând fi împins înapoi în cavitatea abdominală. În acest caz circulația sanguină devine deficitară, cauzând durere abdominală, greață, vărsături și leziuni tisulare. Dacă circulația sanguină este complet întreruptă, hernia devine strangulată și se infectează, devenind o urgență medicală ce necesită intervenție imediată, pentru a preveni ocluzia intestinală și septicemia.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Tratamentul pentru hernia ombilicală
Tratamentul herniilor ombilicale se realizează printr-o intervenție chirurgicală. În cazul copiilor, se intervine doar dacă hernia este dureroasă, măsoară peste 2 cm, dimensiunile sale nu scad pe parcursul primilor 2 ani de viață, nu se vindecă de la sine până la 5 ani sau dacă determină apariția complicațiilor.
Pentru a evita încarcerarea sau strangularea sacului herniar, adulților li se recomandă operația de reducere a herniei în special dacă aceasta crește în volum sau devine dureroasă. Există două metode chirurgicale prin care se poate repara o hernie ombilicală - intervenție minim invazivă și operație clasică, deschisă.
Intervenție chirugicală minim invazivă – prin chirurgie robotică sau prin chirurgie laparoscopică – intervenție în care defectul este reparat din interiorul cavitații abdominale, pacientul rămânând cu cicatrici mici.
În cazul laparoscopiei, medicul face 2-4 incizii mici la nivelul abdomenului, la distanță de ombilic. Una este folosită pentru introducerea laparoscopului (o sondă specială, dotată cu un dispozitiv video), cu ajutorul căruia echipa poate vedea în interiorul cavității abdominale. Celelalte incizii sunt folosite pentru a introduce instrumentele chirurgicale speciale, de dimensiuni mici, pentru realizarea intervenției. Abdomenul va fi destins folosind un gaz inert, cu scopul de a crea un spațiu adecvat pentru manevrarea în siguranță a instrumentelor. La final, inciziile vor fi închise cu fir resorbabil și acoperite cu pansament.
Un beneficiu semnificativ este că recuperarea în urma unei astfel de operații este una rapidă, pacientul putând pleca acasă în ziua următoare, sau după o perioada scurtă de observație.
Chirurgia deschisă, clasică, lasă o cicatrice mai mare decât, dar în anumite cazuri poate fi singura soluție posibilă. De asemenea, în unele situații, când cazul este mai dificil sau când în timpul abordului minim invaziv apar complicații, se va face conversia către chirurgia clasică.
Indiferent de tipul de abord folosit, în timpul curei chirurgicale a herniei abdominale la nivel ombilical poate fi necesară introducerea unei plase de susținere, care se fixează la nivelul zonei afectate, pentru a întării țesutul afectat și pentru a preveni reapariția herniei.
Tratamentul herniilor ombilicale la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care necesită tratament chirurgical pentru repararea herniilor ombilicale beneficiază de proceduri minim invazive, prin abord laparoscopic sau robotic, operațiile robotice fiind realizate cu ajutorul sistemului de ultimă generație da Vinci Xi. Datorită sistemului robotic, chirurgul poate realiza disecții complexe mult mai precise, cu protejarea țesuturilor sănătoase, chiar și a structurilor minuscule, cum sunt unele vase de sânge sau filetele nervoase.
De asemenea, plasa chirurgicală folosită este de cea mai bună calitate, din polimeri sintetici, ușor de tolerat de organism. Cu ajutorul acestor plase speciale și a abordului robotic, pacienții operații de hernie ombilicală la Spitalul Clinic SANADOR se recuperează rapid, se pot da jos din pat la doar câteva ore după intervenție, iar de doua zi își pot relua activitatea normală.
Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!