Ce este hernia inghinală bilaterală?

Hernia inghinală bilaterală apare pe ambele părți ale abdomenului inferior, atunci când pereții musculaturii din zona inghinală devin mai slabi, permițând exteriorizarea unor organe abdominale. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratament chirurgical performant, minim invaziv, pentru orice tip de hernie abdominală.

Hernia inghinală bilaterală este mai frecventă la bărbați. La început, herniile pot să nu provoace dureri. Cu toate acestea, în absența tratamentului, zona slabă se poate extinde și activități banale precum tusea, strănutul sau ridicarea de greutăți pot deveni dureroase.

Tratamentul chirurgical este singura opțiune pentru a remedia o hernie. Operația implică corecția ambelor umflături ale herniei și consolidarea zonelor slăbite, cu ajutorul unei plase chirurgicale.

Cauze și factori de risc pentru hernia inghinală bilaterală

O cauză poate fi slăbiciunea peretelui abdominal, care este prezentă încă de la naștere. Dacă există un defect congenital al canalului inghinal, este posibil să apară hernii inghinale bilaterale.

Presiunea bruscă sau constantă asupra peretelui abdominal poate fi, de asemenea, un factor declanșator, cum ar fi activitățile fizice solicitante. În cazul herniilor bilaterale inghinale, slăbirea sau suprasolicitarea mușchilor din zona inghinală și a abdomenului inferior sunt factori principali. Dezvoltarea acestor hernii poate dura mai mult timp, depinzând de factorii care le determină apariția. Deși oricine poate fi afectat de herniile inghinale bilaterale, acestea sunt mai des întâlnite la bărbați.

Factorii de risc includ predispoziția genetică, excesul de greutate sau obezitatea, precum și perioadele prelungite de stat în picioare. Fumatul poate contribui la slăbirea țesutului conjunctiv, sporind riscul de hernie. De asemenea, sarcina poate exercita presiune suplimentară asupra peretelui abdominal.

Tusea excesivă și constipația pot exercita și ele o presiune adițională asupra peretelui abdominal. Ridicarea frecventă de greutăți mari și realizarea unor mișcări bruște în timpul exercițiilor fizice pot suprasolicita musculatura abdominală.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum se manifestă hernia inghinală bilaterală?

Hernia inghinală bilaterală se manifestă prin apariția unor umflături în zona inghinală, pe ambele părți ale corpului. Această umflătură apare sub pielea inghinală sau abdominală, provocând o îngroșare notabilă mai ales în timpul tușitului. Hernia ar trebui să scadă atunci când persoana se întinde sau se așază. În plus, se poate simți o senzație de greutate în regiunea abdominală și inghinală, care poate fi însoțită de probleme intestinale, precum constipația. În timp ce pacientul se apleacă, tușește sau ridică obiecte, este posibil să resimtă disconfort în zona inghinală sau abdominală.

De asemenea, persoana afectată poate simți o senzație de tracțiune sau de întindere în zona inghinală în timpul unei mișcări. În unele cazuri, pot apărea și dureri și presiune în zona inghinală, uneori însoțite de senzații de arsură. La bărbați, este posibil să apară și durere și edem în zona testiculelor.

Stabilirea diagnosticului de hernie inghinală bilaterală

De cele mai multe ori, examenul fizic efectuat de medic este suficient pentru a diagnostica o hernie inghinală. Pacientul va fi rugat să tușească, pentru a face hernia să fie mai ușor de observat. De asemenea, specialistul va analiza dacă hernia poate fi repusă în poziția sa normală prin manipulare manuală sau dacă este blocată într-o poziție anormală (încarcerată).

În situația în care hernia nu poate fi observată în mod direct, medicul poate recomanda efectuarea unui test de imagistică, pentru a investiga hernia în interiorul corpului. De obicei, o ecografie abdominală este suficientă, dar în anumite cazuri, poate fi necesară și realizarea unei tomografii computerizate (CT), pentru o evaluare mai detaliată.

Complicații ale herniei inghinale bilaterale

Herniile nu se vindecă de la sine și, dacă sunt ignorate, există riscul să se extindă și să devină mai dureroase. Pe măsură ce timpul trece și hernia rămâne netratată, crește riscul de a dezvolta complicații.

Obstrucția este cea mai frecventă complicație asociată cu herniile netratate și se întâmplă atunci când o porțiune a intestinului protruzionată prin hernie este blocată. Acest lucru poate provoca simptome precum greață și vărsături, dureri abdominale și o umflătură vizibilă în zona inghinală.

O complicație gravă este hernia strangulată, în care circulația sângelui către porțiunea de intestin care a fost prinsă sau către țesuturile din jur este blocată. Această complicație necesită intervenție medicală de urgență, pentru a preveni apariția gangrenei, a șocului sau perforației intestinale. Semnele și simptomele pot include creșterea temperaturii corporale, dureri în regiunea inghinală, care apar brusc și devin mai severe în timp, și dificultatea în eliminarea fecalelor sau a gazelor intestinale.

Tratamentul herniei inghinale bilaterale

Herniile inghinale bilaterale pot fi tratate în același timp. Procedura în cazul herniilor bilaterale este similară cu cea pentru o hernie unilaterală. Chirurgia minim invazivă, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică, este considerată cea mai sigură opțiune de tratament.  

În cazul operației minim invazive, sunt necesare doar trei mici incizii, indiferent dacă este vorba despre remedierea unei singure hernii sau a ambelor. Aceasta se datorează faptului că instrumentele folosite în timpul chirurgiei laparoscopice pot fi ușor manevrate între cele două zone afectate.

Dr. Teodor Buliga și dr. Răzvan Stavri efectuează o intervenție chirurgicală  laparoscopică pentru hernie inghinală, la Spitalul Clinic SANAOR:
La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile de hernie sunt realizate minim invaziv, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică, atunci când există indicație medicală în acest sens.

Dacă herniile bilaterale sunt abordate printr-o intervenție chirurgicală deschisă sau prin efectuarea unei incizii în zona inghinală, atunci este necesară practicarea a două incizii separate și mai mari pe fiecare parte. Această situație poate conduce la o perioadă de recuperare mai de durată.

Cum poate fi prevenită hernia inghinală bilaterală?

Riscul de a dezvolta o hernie inghinală bilaterală poate fi redus prin adoptarea unor măsuri preventive, care se concentrează pe reducerea presiunii și a stresului asupra peretelui abdominal inferior. De exemplu, atunci la ridicarea de obiecte grele, este recomandată folosirea forței picioarelor în locul mușchilor abdominali sau ai spatelui.

În plus, persoanele care efectuează exerciții fizice cu greutăți trebuie să respecte o tehnică corectă, pentru a evita suprasolicitarea mușchilor.

De asemenea, sunt indicate tratamentul în cazul constipației cronice și tratarea din timp a unor afecțiuni care provoacă tuse sau strănut pe termen lung. Reducerea greutății în zona abdominală și practicarea exercițiilor care întăresc mușchii abdominali pot ajuta, de asemenea, la protejarea peretelui abdominal inferior și la reducerea riscului de a dezvolta o hernie bilaterală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul herniei inghinale bilaterale la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de operație de hernie abdominală, inclusiv pentru hernia inghinală bilaterală, prin proceduri minim invazive – robotice sau laparoscopice – atunci când există indicație în acest sens. Intervențiile de chirurgie robotică sunt realizate cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în prezent. Datorită abordului minim invaziv, pacientul se recuperează mai repede, riscul de complicații este redus, iar durata de spitalizare mai scurtă.

Toate intervențiile chirurgicale se desfășoară în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară. Pentru o recuperare optimă, pacienții primesc asistență medicală de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I – cu nivel de competență extinsă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR