Ce este hernia inghinală?

Hernia inghinală este o afecțiune medicală în care o parte din țesuturile abdominale pătrund în canalul inghinal. Canalul inghinal este o structură anatomică prin care trec vase sangvine și cordonul spermatic la bărbați sau ligamentul rotund la femei. În cazul herniei inghinale, acest canal permite și trecerea altor țesuturi, ceea ce duce la formarea unei umflături la nivel inghinal. Cel mai frecvent organ care poate pătrunde prin acest orificiu este intestinul, însă și țesutul grăsos poate să treacă prin orificiul format.

Watch on YouTube

Cine poate suferi de hernie inghinală?

Această patologie poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecventă la următorii pacienți:

  • Bărbați. Sexul masculin este mai frecvent afectat decât sexul feminin. După naștere, testiculele coboară prin canalul inghinal pentru a ajunge în scrot. Peretele rămâne slăbit după coborârea acestora, fapt care va favoriza apariția herniei inghinale.
  • Vârsta înaintată. Odată cu înaintarea în vârstă, apare slăbirea musculaturii de la nivel abdominal, ceea ce poate duce la formarea herniei inghinale.
  • Istoric familial. Există o predispoziție genetică pentru hernia inghinală. Pacienții care au în familie un membru cu hernie inghinală prezintă un risc mai crescut de a dezvolta această afecțiune.
  • Bebeluși. În cazul în care canalul inghinal nu se închide, orificiul rămas deschis va favoriza apariția herniei inghinale.
  • Femei însărcinate. Datorită creșterii presiunii asupra peretelui abdominal, sarcina favorizează apariția herniei inghinale.
  • Obezitatea. Aceasta favorizează formarea herniei prin același mecanism.
  • Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC). Pacienții cu tuse cronică pot să dezvolte hernie la nivel inghinal.
  • Istoric chirurgical. Operațiile chirurgicale de la nivel abdominal pot duce la slăbirea peretelui abdominal.
Watch on YouTube

Cauze și factori de risc pentru hernia inghinală

Cauzele apariției herniilor inghinale sunt:

  • Creșterea presiunii la nivel abdominal, din diferite cauze: sarcina, obezitatea, ridicarea de greutăți;
  • Slăbirea peretelui abdominal, factori de risc fiind sexul masculin, vârsta înaintată;
  • Tusea cronică cauzată de boli pulmonare, în special BPOC.

Măsuri de prevenție pentru hernia inghinală

Hernia inghinală nu poate să fie prevenită în totalitate, însă există câteva recomandări în acest sens:

  • Menținerea unei greutăți normale;
  • Folosirea unei tehnici corecte atunci când ridicăm greutăți;
  • Exerciții care să ajute la întărirea peretelui abdominal;
  • Renunțarea la fumat (duce la dispariția tusei);
  • Regim alimentar bogat în fibre care să reducă constipația;
  • Activitate fizică regulată;
  • Evitarea statului în picioare cât și în șezut pentru perioade lungi de timp.

Semne și simptome ale herniei inghinale

Tabloul clinic al herniei inghinale poate include:

  • Umflătură la nivel inghinal care devine mai evidentă atunci când pacientul stă în picioare, în timpul tusei sau în timpul efortului fizic;
  • Senzație de arsură la nivelul herniei;
  • Durere sau disconfort în zona inghinală, preponderent în timpul tusei, ridicării de greutăți sau în momentul aplecării în față;
  • Senzația de greutate, slăbiciune sau presiune la nivelul zonei inghinale;
  • Uneori durerea poate să coboare până la nivelul testiculelor, dacă intestinul pătrunde mai adânc prin canalul inghinal;
  • La copii se observă umflătura atunci când copilul tușește sau plânge. Copilul poate să fie agitat sau poate avea apetit scăzut.

Aceste simptome pot varia în intensitate și pot fi resimțite în mod diferit de către fiecare persoană afectată. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome sau suspectați o hernie inghinală, este recomandat să consultați un medic. Hernia inghinală poate să apară pe ambele părți ale abdomenului inferior, caz în care este vorba despre o hernie inghinală bilaterală.

Complicații posibile ale herniei inghinale

În cazul în care hernia nu poate să fie împinsă înapoi, atunci trebuie să ne gândim la hernia încarcerată sau strangulată. Aceasta apare atunci când fluxul de sânge în țesuturile strangulate din sacul hernial este oprit. În cazul herniei strangulate este necesar tratamentul imediat. Semnele și simptomele herniei strangulate sunt:

  • Grețuri și vărsături;
  • Febră;
  • Durere bruscă și intensă;
  • Culoarea umflăturii de la nivel inghinal devine roșie sau mov.

Creșterea în dimensiuni a herniei este o altă complicație posibilă. La sexul masculin, hernia poate să se extindă până la scrot, cauzând durere și inflamație.

Diagnosticarea herniei inghinale

  • Diagnosticarea precisă este esențială pentru tratament. Alege SANADOR!

Diagnosticul herniei inghinale implică o combinație între istoricul medical, examenul obiectiv și uneori explorări imagistice.

  • Istoricul medical. Medicul care vă examinează o să vă pună întrebări în legătură cu istoricul dumneavoastră medical, cât și întrebări despre simptomele actuale.
  • Examenul obiectiv. Examinarea fizică amănunțită prin observarea zonei inghinale în timpul tusei sau în picioare va adăuga încă un argument pentru hernia inghinală. Este posibil ca medicul să încerce să introducă umflătura înapoi în cavitatea abdominală (în termeni medicali această acțiune înseamnă reducerea herniei) pentru a observa dacă conținutul din sacul herniar poate să fie împins cu ușurință.
  • Imagistica. Uneori, sunt necesare teste imagistice pentru a evalua mărimea și severitatea herniei. Ecografia este un test non-invaziv, utilizat pentru a vizualiza hernia inghinală și conținutul ei. Computerul Tomograf (CT) oferă informații despre mărimea, locația și eventualele complicații ale herniei.

Diagnosticul unei hernii la nivel inghinal se bazează în principal pe examenul fizic și este important să consultați un medic atunci când umflătura provoacă disconfort sau prezintă riscul de a deveni încarcerată sau strangulată.  

Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul herniei inghinale variază de la modificarea stilului de viață până la intervenția chirurgicală. Metoda de tratament se alege în funcție de dimensiunea herniei, simptomele asociate cât și starea generală a pacientului. Principalele opțiuni de tratament includ:

  • Monitorizarea. În cazul în care hernia este de dimensiuni mici, nu prezintă simptome asociate și nu cauzează probleme semnificative, medicul poate alege să monitorizeze hernia în mod regulat pentru prevenția complicațiilor. Aceasta este opțiunea pentru persoanele care nu își doresc intervenția chirurgicală.
  • Modificarea stilului de viață. În același caz (hernii mici și asimptomatice) modificarea stilului de viață, cum ar fi evitarea ridicării de greutăți și menținerea unei greutăți normale, pot ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor.
  • Tratamentul non-chirurgical (hernie inghinală fără operație) poate să fie utilizat pentru persoanele care nu pot să fie supuse intervenției chirurgicale, din motive medicale. Utilizarea de centură pentru hernia inghinală poate să reducă simptomele și disconfortul.
  • Chirurgia de reparare a herniei inghinale. Dacă hernia este dureroasă, cauzează disconfort sau prezintă riscul de a deveni încarcerată sau strangulată, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Chirurgia de reparare a herniei implică reintroducerea țesutului sau a conținutului herniei înapoi în cavitatea abdominală și întărirea peretelui abdominal pentru a preveni un al 2-lea episod. Chirurgia deschisă se realizează sub anestezie generală sau locală, iar abordul se va face printr-o incizie la nivel inghinal. Chirurgia laparoscopică este o tehnică minim invazivă, cu multe beneficii pentru pacient: o recuperare mai rapidă, complicații reduse și cicatrici mai mici.

Tratamentul minim invaziv modern al herniei inghinale

În cazul în care este necesară o operație de hernie inghinală, ori de câte ori există indicație în acest sens, se poate utiliza chirurgia laparoscopică. Acesta este un tratament minim invaziv modern folosit pentru tratarea herniei. Sub anestezie generală se realizează mai multe incizii mici în jurul umflăturii, iar cu ajutorul unui instrument subțire cu o cameră video (laparoscop) se ghidează intervenția chirurgicală.

  • La SANADOR, hernia inghinală se tratează cu cele mai moderne tehnologii și proceduri. Programează-te!

Acest tratament este recomandat pacienților cu hernii recidivante sau pentru herniile bilaterale.

Herniile abdominale, inclusiv cea inghinală, se pot trata și cu robotul chirurgical. Chirurgia robotică permite realizarea de incizii de dimensiuni reduse, cu precizie maximă. Robotul are mobilitate superioară celei umane, iar camera tridimensională asigură imagini de înaltă calitate, în timp real. Chirurgul controlează robotul prin intermediul unei console, iar robotul le stabilizează și le transpune în câmpul operator. Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu cel mai performant sistem de chirurgie robotică, da Vinci Xi.

După intervenția chirurgicală minim invazivă, complicațiile sunt reduse, disconfortul este scăzut, iar cicatricile sunt de dimensiuni mai mici, comparativ cu cele specifice intervenției clasice. Astfel, pacientul poate reveni la activitățile zilnice mai rapid.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR