Ce este hernia femurală?
Hernia femurală apare prin exteriorizarea în canalul femural, la baza coapsei, a unui organ abdominal printr-un defect muscular al peretelui. Hernia se manifestă sub forma unei umflături care apare sub ligamentul inghinal. Conținutul herniat trece prin inelul femural și, mai departe, în canalul femural, un spațiu aproape gol, ce conține doar câțiva ganglioni limfatici și țesut conjunctiv.
Rolul acestui spațiu este de a permite creșterea diametrului venei femurale, care se află imediat lateral de acest canal, în condiții de creștere a presiunii abdominale. În general, prin acest orificiu femural pot hernia anse de intestin subțire, grăsime intraabdominală (preperitoneală) sau oment (epiplon).
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Herniile femurale, alături de herniile inghinale, fac parte din categoria herniilor orificiului miopectineal. Acest orificiu este o zonă de slăbiciune a pelvisului, ce apare încă din perioada embrionară și care se datorează coborârii din abdomen a testiculului, respectiv a ligamentului rotund uterin. Dintre acestea, herniile femurale sunt mult mai rare, însumând sub 5% dintre herniile orificiului miopectineal. În general, hernia femurală se prezintă ca o umflătură apărută sub piele, în regiunea situată inferior de ligamentul inghinal, pe fața anterioară a coapsei.
Hernia femurală este rar întâlnită la bărbați, fiind de 10 ori mai frecventă la femei, din cauza anatomiei acestora, ele prezentând un pelvis mai larg, care permite o deschidere mai mare la nivelul spațiului femural.
Aceste hernii prezintă cel mai mare risc pentru strangulare dintre toate tipurile de hernii abdominale, deoarece limitele spațiului femural sunt majoritatea osoase, deci dure și inextensibile. Această complicație gravă reprezintă o urgență chirurgicală și înseamnă blocarea conținutului herniar prin breșa (defectul parietal) de la nivel abdominal, ce asociază și compresia și oprirea fluxului de sânge către segmentul herniat.