Stabilirea diagnosticului pentru hernia de disc cervicală
Hernia de disc cervicală este diagnosticată printr-un algoritm ce cuprinde mai multe etape.
Inițial, este evaluat istoricul medical al pacientului. Medicul neurochirurg efectuează o anamneză completă, întrebând despre factori de risc, traumatisme la nivelul coloanei, precum și perioada în care au început să apară primele simptome.
Urmează examinarea medicală, ce include atât palparea gâtului, pentru a căuta posibile semne de inflamație, rigiditate locală sau durere, cât și examinarea gradelor de mobilitate ale gâtului și căutarea posibilelor deficite motorii la nivelul membrelor superioare (reflexe osteo-tendinoase, forța musculară).
Examenele imagistice sunt utilizate pentru a stabili exact gradul de afectare al discului intervertebral. Scanarea RMN de gât este metoda preferată pentru examinarea imagistică, deoarece permite vizualizarea detaliată atât a structurilor osoase, cât și a părților moi.
Dacă RMN-ul nu este disponibil, medicul poate recomanda metode alternative, precum scanarea prin computer tomograf (CT) sau mielograma. Mielograma are avantajul că identifică stenoze ale canalului vertebral și poate localiza exact procesul patologic.
Radiografiile simple pot fi utilizate pentru diagnosticul diferențial, în vederea excluderii altor afecțiuni ce pot avea aceeași simptomatologie.
Electromiografiile (EMG) presupun inserarea unor electrozi mici la nivelul mușchilor, pentru a evalua funcția de conducere nervoasă și a identifica nivelul leziunii din coloana cervicală.
Tratamentul bazat pe istoricul medical și examenul obiectiv al persoanei afectate poate fi inițiat și în absența diagnosticului de certitudine care, de regulă, necesită suplimentar și studii imagistice, uneori cu substanță de contrast.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!