Ce este hernia de disc?

Te confrunți cu dureri intense de spate? Ai putea suferi de hernie de disc. Programează o consultație la SANADOR, pentru diagnostic avansat și tratament modern, cu recuperare rapidă!

Hernia de disc apare atunci când unul sau mai multe discuri intervertebrale se deteriorează. Coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre, unite prin intermediul discurilor intervertebrale. Aceste discuri au un centru moale, învelit într-o membrană mai dură, numită inel fibros, care acționează ca un tampon cu rol de amortizare între oase, oferind ușurință în mișcare.

Watch on YouTube

De cele mai multe ori, hernia de disc apare în zona cervicală (hernie de disc cervicală), zona lombară (hernie de disc lombară) și, mai rar, în porțiunea toracică a coloanei vertebrale (hernie toracică). Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, durerilor cervicale și de picioare.

Cauze și factori de risc

Hernia de disc este de cele mai multe ori rezultatul unei uzuri treptate, provocate de îmbătrânire, numită degenerare a discului - discopatie lombară. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile vertebrale devin mai puțin flexibile și mai predispuse la rupere, chiar și după o încordare sau răsucire minoră. De asemenea, înaintarea în vârstă și scăderea densității osoase (osteopenia sau osteoporoza) pot duce la apariția herniei de disc.

Leziunile vertebrale pot să apară însă și în alte situații, din cauza unor traumatisme sau a suprasolicitării coloanei. Uneori, folosirea mușchilor spatelui în locul mușchilor picioarelor și coapsei pentru a ridica obiecte grele poate duce la hernie de disc, la fel ca și răsucirea și întoarcerea în timpul ridicării. Mai rar, un eveniment traumatic, precum o cădere sau o lovitură la spate, poate fi cauza problemei.

Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani reprezintă categoria cea mai predispusă la hernie de disc, iar incidența este de două ori mai mare la bărbați față de femei.

Alți factori de risc includ:

  • Statul în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp;
  • Ridicarea, tragerea, împingerea repetitivă a unor obiecte grele;
  • Mișcări repetitive de îndoire sau răsucire;
  • Excesul ponderal, care provoacă un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioară a spatelui;
  • Fumatul, care poate scădea aportul de oxigen către discuri, determinându-le să se descompună mai repede;
  • Sedentarismul;
  • Predispoziția genetică.  

Simptomele herniei de disc

Semnele și simptomele variază în funcție de localizarea herniei și pot include, în afară de durere, parestezii sau slăbiciune musculară.   

Atunci când hernia de disc este localizată în zona lombară, pe lângă durerea de spate (lumbago), simptomatologia este marcată și de durere în fese, coapse și gambe, cu iradiere pe fața anterioară sau posterioară a coapsei (sciatică). Alte simptome includ parestezii sau amorțeli la nivelul picioarelor ori slăbiciune musculară. Netratată, afecțiunea poate duce la complicații serioase, precum afectarea mobilității și leziuni permanente ale măduvei spinării - sindromul coadă de cal.

În cazul unei hernii în zona cervicală, durerea este pregnantă la nivelul cefei și în zona omoplaților, cu iradiere în umăr, braț, mână și degete, în funcție de localizarea herniei. Durerea este adesea descrisă ca fiind intensă și provoacă o ușoară impotență funcțională în caz de acutizare și parestezii.  

Complicațiile herniei de disc

O hernie de disc netratată se poate agrava, mai ales dacă sunt continuate activitățile care au provocat-o, și se manifestă prin durere cronică, amorțeală sau slăbiciune. Hernia de disc împiedică buna desfășurare a activităților zilnice, poate duce la pierderea calității vieții sau chiar la dizabilitate. Odată cu compresia anumitor nervi spinali, pacientul poate ajunge să se confrunte cu impotență funcțională, dificultăți la mers, sau chiar cu paralizia membrelor inferioare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice performante pentru diagnosticul herniei de disc!

În anumite situații, se produce compresia nervilor spinali din partea inferioară a coloanei, acolo unde măduva spinării se ramifică într-un grup de rădăcini numit cauda equina, sindrom cunoscut drept „coadă de cal”. Sindromul cauda equina poate provoca incontinență sau dificultăți la urinare, reflexe reduse la nivelul picioarelor sau deficit senzitiv în zona inferioară a spatelui ori la nivelul membrelor inferioare. În cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență, pentru a evita slăbiciunea sau paralizia permanentă prin lezarea măduvei.

Investigații pentru diagnostic

În vederea stabilirii diagnosticului de certitudine al herniei, medicul neurolog va realiza un examen clinic amănunțit, în timpul căruia va evalua durerea, reflexele musculare, sensibilitatea și integritatea sistemului muscular. De asemenea, medicul va recomanda efectuarea unor investigații specifice, în scopul stabilirii diagnosticului:

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul herniei de disc este întotdeauna personalizat, pentru fiecare caz în parte. În cazurile severe, activitatea fizică este limitată, însă este recomandată efectuarea de exerciții fizice și de recuperare medicală, pentru întărirea musculaturii și ameliorarea simptomatologiei.

  • În stadii avansate, hernia de disc necesită tratament chirurgical. Vino la SANADOR pentru o consultație!

Dacă durerea nu cedează astfel, medicul poate recomanda, după caz, o schemă de tratament medicamentos, care țintește ameliorarea procesului inflamator local, sau fiziokinetoterapia. Fizioterapia poate fi realizată prin electroterapie, hidroterapie sau balneoterapie, metode foarte eficiente în ameliorarea durerilor și relaxarea mușchilor din zona afectată.

Activitățile recomandate în cazul herniilor de disc, sub îndrumarea specialistului, pot include:

  • Înotul;
  • Gimnastica medicală;
  • Bicicleta medicinală;
  • Kinetoterapia.

Kinetoterapia constă într-un program de exerciții fizice personalizate, ce are drept scop scăderea presiunii pe care discul o exercită asupra nervului. Tonifierea mușchilor spatelui conduce la stabilizarea coloanei și, în consecință, la dispariția durerilor.

Elongația este un procedeu de decompresie vertebrală, în cadrul căruia pacientul este conectat la un aparat care trage de coloana vertebrală, pentru ca segmentele ei sa fie realiniate. Metoda este non-invazivă, diminuează durerea, reduce inflamația și grăbește procesul de vindecare.

În cazul în care simptomatologia herniei de disc persistă și este refractară la tratament, punând în pericol mobilitatea și integritatea sistemului locomotor, medicul specialist poate recomanda operație pentru hernie de disc.

Intervenția chirurgicală pentru hernia de disc poate fi necesară în următoarele situații:

  • Simptomele nu scad în intensitate sau frecvență după patru până la șase săptămâni de tratament conservator;
  • Simptomele se agravează;
  • Apare incontinența urinară;
  • Pacientul suferă de parestezii persistente, impotență funcțională și slăbiciune musculară;
  • Pacientul se confruntă cu dificultăți în menținerea ortostatismului sau a deplasării.
Watch on YouTube

Dacă simptomele nu dispar de la sine, se impune tratament de specialitate. Intervențiile chirurgicale spinale, precum fuziunea spinală, pentru tratamentul herniei de disc sunt recomandate în cazuri atent selecționate, atunci când există un deficit motor, iminență de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator.

Datorită dezvoltării tehnicilor de chirurgie minim invazivă spinală și a microchirurgiei spinale, pacienții care necesită intervenții neurochirurgicale pentru tratarea herniei de disc beneficiază de incizii mici, prezervarea țesuturilor din jur și o recuperare postoperatorie rapidă.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa specializată în Neurochirurgie folosește tehnici performante și inovative, care permit pacientului să se recupereze rapid și să își păstreze mobilitatea coloanei vertebrale după tratament. Intervențiile neurochirurgicale minim invazive se realizează cu ajutorul unui microscop de ultima generație – Zeiss Kinevo 900, echipament ultraperformant, care oferă o capacitate de mărire a câmpului vizual operator și o detaliere precisă a structurilor anatomice, în vederea realizării intervențiilor chirurgicale extrem de minuțioase.

Prevenția herniei de disc

Hernia de disc nu poate fi prevenită întotdeauna, dar poate fi redus riscul apariției acestei probleme, prin respectarea unor reguli simple:

  • Programează-te pentru o consultație la neurochirurgie și medicul va stabili care este metoda de tratament potrivită pentru hernia de disc!
  • Folosește mișcări corecte de ridicare. Nu te îndoi din talie, îndoaie genunchii menținând spatele drept și folosește-ți mușchii picioarelor pentru a sprijini sarcina.
  • Menține-ți greutatea în parametri normali, deoarece excesul ponderal pune presiune pe partea inferioară a spatelui.
  • Învață cum să-ți îmbunătățești poziția atunci când mergi, stai jos, în picioare sau dormi. O postură corectă reduce tensiunea asupra coloanei vertebrale.
  • Este important să iei pauze de întindere dacă stai în șezut pentru perioade îndelungate.
  • Evită purtarea pantofilor cu toc înalt.
  • Fă exerciții fizice regulat, pentru că astfel se întăresc mușchii spatelui și abdomenului, care susțin și stabilizează coloana vertebrală.
  • Renunță la fumat, pentru că acest obicei nociv poate slăbi discurile, făcându-le vulnerabile la rupere.

Un stil de viață sănătos te poate ajuta să previi apariția herniei de disc.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR