Tratamentul herniei abdominale
Majoritatea herniilor abdominale va fi tratată chirurgical, însă nu neapărat în momentul diagnosticării. Dacă hernia este mică și nu deranjează pacientul, se poate aștepta și urmări evoluția în timp a acesteia, în cadrul unor controale programate. Totuși, acestea nu vor dispărea niciodată fără intervenție chirurgicală.
O operație de hernie deschisă presupune o intervenție ușoară, ce constă în reintroducerea organului herniat la locul său în abdomen, sutura (cusătura) defectului de perete abdominal și întărirea suplimentară a acestuia cu o plasă chirurgicală. Atunci când hernia este complicată prin strangulare, în timpul intervenției vor fi eliminate (excizate) și porțiunile de intestin necrozate.
-
Scapă de hernie cu cele mai avansate metode de diagnostic și tratament!
Programează-te!
Plasa este o proteză ce funcționează ca o barieră suplimentară ce previne recidiva herniei. Acestea pot fi de două tipuri: absorbabile sau non-absorbabile. În cazul celor absorbabile, peretele abdominal se va vindeca printre porii plasei, încorporând-o astfel în structura țesutului.
Watch on YouTube
Hernia poate fi reparată și prin chirurgie laparoscopică. Aceasta presupune introducerea în cavitatea abdominală unui tub lung (laparoscop), prin care se introduc instrumentele chirurgicale, și care prezintă o sursă de lumină în capăt, care facilitează vizualizarea cavității abdominale. Această variantă are avantajul unor incizii mici, este mai puțin dureroasă decât intervenția clasică și implică o recuperare mai rapidă.
Cea mai avansată formă de chirurgie pentru repararea herniei abdominale este chirurgia robotică. Aceasta aduce un plus de control și siguranță în câmpul operator, permițând realizarea de operații la un nivel de finețe și precizie neegalat de niciun sistem laparoscopic. Mobilitatea robotului chirurgical depășește limitele mobilității umane, iar camera tridimensională asigură acces vizual în spații altfel inaccesibile, furnizând imagini la rezoluție înaltă.
Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu robotul chirurgical de ultimă generație Da Vinci Xi, care se utilizează și pentru operațiile de hernie abdominală. Inciziile extrem de precise și de dimensiuni mici limitează sângerarea intraoperatorie, reduc durerea și perioada de recuperare. Astfel, pacientul își poate relua activitățile în cel mai scurt timp posibil.