Tipuri de hepatite și cauze
Hepatitele virale, denumite și hepatite infecțioase, sunt infecții virale produse de virusurile hepatitice A, B, C, D și E, care pot determina forme acute sau cronice de boală. Restul hepatitelor sunt cauzate de alcool sau consumul anumitor medicamente (precum intoxicația cu paracetamol), situație în care este vorba de hepatita toxică, ori sunt autoimune.
Hepatita A
Virusul hepatitic A se transmite prin alimente sau băuturi contaminate, ori prin contactul cu secrețiile unei persoane deja bolnave. În general, hepatita A este cunoscută sub denumirea populară de „boala mâinilor murdare” deoarece se răspândește ușor pe cale fecal-orală. Evoluția bolii este limitată, aproape toți bolnavii se vindecă fără sechele, iar imunitatea se menține pe tot parcursul vieții.
Hepatita B
Infecția cu virusul hepatitic B poate duce atât la hepatită acută, cât și cronică, fiind o importantă cauză de ciroză, cancer hepatic și deces la nivel mondial. Virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul nașterii, prin contact cu sângele și secrețiile unei persoane purtătoare (inclusiv în timpul contactului sexual neprotejat) sau prin înțeparea accidentală în obiecte ascuțite contaminate (de exemplu ace în timpul consumului de droguri). Forma acută se manifestă prin apariția bruscă a icterului (îngălbenirea pielii și a ochilor), oboseală accentuată și greață și vărsături. Majoritatea bolnavilor care dezvoltă forma acută de hepatita B se vindecă, dar la o parte dintre ei infecția se cronicizează, iar virusul persistă în celulele hepatice și în sânge timp de mai mulți ani ducând în final la ciroză sau cancer hepatic. Există și situații în care infecția este silențioasă, iar bolnavul descoperă accidental prezența virusului (la analize de sânge).
Infecția cu virusul hepatitic B poate fi prevenită prin vaccinare (vaccinul fiind inclus în schema națională, gratuită de vaccinare a copiilor din România), care oferă o eficacitate de 100%.
Hepatita C
Spre deosebire de hepatita B, hepatita cauzată de infecția cu virusul hepatitic C are o fază acută asimptomatică motiv pentru care riscul de cronicizare este foarte ridicat. Virusul se transmite doar prin contactul cu sângele unei persoane infectate (care de multe ori nu știe că este purtătoare). Boala evoluează pe parcursul mai multor ani, timp în care determină simptome minime ce pot fi confundate cu alte afecțiuni (de exemplu, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, transpirații, confuzie). De obicei, bolnavul descoperă infecția accidental (la analize de sânge) sau se prezintă la medic în stadiul terminal (ciroză hepatică) atunci când apar mai multe simptome, iar tratamentul este mult mai complex.
Hepatita D
Virusul hepatitic D se poate replica doar în prezența virusului hepatitic B și poate pătrunde în corp fie simultan cu acesta (co-infecție), fie la distanță de câțiva ani de acesta (suprainfecție). Se estimează ca aproximativ 5% dintre bolnavii de hepatită B cronică prezintă și infecție cu virusul hepatitic D. Riscul de ciroză și carcinom hepatocelular este mult mai mare în cazul prezenței ambelor virusuri, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare anti-hepatita B.
Hepatita E
Heptatita E este o formă mai rară de hepatită în țara noastră, fiind întâlnită mai frecvent în sudul și estul Asiei. Virusul hepatitic E se transmite prin consumul de apă contaminată, iar boala are o evoluție limitată și se vindecă în 2-6 săptămâni, de obicei fără sechele.