Ce este hepatita alcoolică?

Hepatita alcoolică este cauzată de alcool și apare atunci când ficatul este afectat de toxinele rezultate în urma descompunerii alcoolului. Ficatul, responsabil pentru procesarea substanțelor nutritive și eliminarea toxinelor, devine suprasolicitat în cazul consumului cronic și excesiv de alcool sau al tulburărilor legate de acesta. Atunci când alcoolul ajunge la ficat pentru a fi metabolizat, acesta devine o substanță toxică fără valoare nutritivă. Consumul constant și excesiv de alcool determină acumularea de grăsimi și toxine în ficat, depășind capacitatea sa de procesare. Astfel, toxinele și grăsimile se acumulează, dăunând ficatului și declanșând o reacție inflamatorie în încercarea de a vindeca și preveni leziuni ulterioare.

Hepatita alcoolică acută poate reprezenta doar o reacție temporară la consumul excesiv de alcool, iar în această fază, ficatul poate reveni la normal dacă se reduce sau elimină complet consumul de alcool. Hepatita cronică alcoolică reprezintă o formă a bolii care se dezvoltă în timp în urma consumului cronic și excesiv de alcool. Aceasta are consecințe mai grave și poate cauza leziuni permanente ficatului.

Watch on YouTube
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Hepatita alcoolică este cauzată de consumul de alcool. Procesul de descompunere a alcoolului în organism generează substanțe chimice toxice, care declanșează inflamația distrugând astfel celulele hepatice. Pe parcurs, țesutul sănătos al ficatului este înlocuit cu țesut cicatricial. Acest proces de cicatrizare, numit ciroză, constituie stadiul final al bolii hepatice alcoolice și este ireversibil.

În plus, hepatita alcoolică poate agrava alte afecțiuni hepatice cronice, cum ar fi în cazul pacienților cu hepatită C. Aceștia au un risc mai mare de a dezvolta cicatrizare hepatică.

De asemenea, lipsa nutrienților joacă un rol important. Consumul excesiv de alcool adesea duce la o alimentație precară, iar alcoolul împiedică organismul să utilizeze corespunzător nutrienții. Deficitul de nutrienți contribuie la deteriorarea celulelor hepatice.

Există un risc crescut de a dezvolta hepatită alcoolică în cazul consumului de cantități mari de alcool pe parcursul multor ani. Există și persoane care pot consuma cantități mai mari de alcool fără a dezvolta ficat alcoolic. Hepatita etanolică poate apărea și în rândul celor care consumă cantități mai mici de alcool, având în același timp și alți factori de risc.

Incidența hepatitei alcoolice pare să fie mai mare în rândul femeilor. Obezitatea contribuie, de asemenea, la riscul de hepatită alcoolică, mai ales în cazul persoanelor supraponderale care consumă alcool în exces. Factorii genetici par să aibă un impact asupra evoluției bolii hepatice induse de alcool, conform concluziilor studiilor efectuate. Rasa și etnia sunt, de asemenea, factori relevanți, cu persoanele de origine afro-americană și hispanică având un risc mai mare de a dezvolta hepatită alcoolică.

  • La SANADOR funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Programează-te!

Semne și simptome de hepatită alcoolică

Pacienții cu forme ușoare de hepatită alcoolică pot să nu prezinte semne sau simptome. Pe măsură ce boală progresează, pot să apară manifestări precum discomfort sau durere în partea dreaptă a abdomenului, mărire a ficatului, iar abdomenul poate să devină mai voluminos din cauza acumulării de lichid. Alte simptome pot include scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, greață și scaune de culoare deschisă.

Febra, frecvența accelerată a bătăilor inimii, icterul (colorarea galbenă a sclerelor ochilor), sângerările minore și vânătăile ușoare, confuzia, oboseala și starea generală de rău pot fi semne ale complicațiilor cirozei hepatice alcoolice. Este important ca persoana care experimentează astfel de simptome să consulte imediat un medic, deoarece ciroza hepatică reprezintă o afecțiune serioasă care necesită evaluare și gestionare medicală adecvată.

Complicații

Complicațiile hepatitei alcoolice includ ciroza, sângerarea, malnutriția, ascita, infecțiile, cancerul hepatic și insuficiența organică. Ciroza este o afecțiune în care țesutul cicatricial înlocuiește progresiv celule ficatului, afectându-le funcționarea normală. Leziunile hepatice pot crește presiunea sângelui în vena portală, ducând la hipertensiune portală. Ficatul nu mai poate filtra eficient sângele, crescând presiunea și exercitând o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, ceea ce poate duce la apariția varicelor esofagiene și la sângerări interne. Problemele nutriționale sunt frecvente în cazul hepatitei alcoolice, afectând pofta de mâncare și absorbția alimentelor.

Ascita reprezintă acumularea de lichid în abdomen, putând provoca dificultăți în respirație în cazul afectării funcției ficatului. Pacienții cu ciroză alcoolică sunt predispusi la infecții, precum peritonita, și pot dezvolta encefalopatia hepatică, o afecțiune în care toxinele din sânge ajung în creier. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cancer hepatic, alcoolul fiind clasificat ca un carcinogen. Pe lângă afectarea ficatului, hepatita alcoolică poate perturba fluxul sanguin către rinichi, fenomen cunoscut și sub denumirea de sindrom hepatorenal. Fără tratament, aceste organe nu își mai îndeplinesc eficient funcțiile esențiale și pot evolua către stadiul de insuficiență organică.

Diagnosticul hepatitei alcoolice

Prima etapă în diagnosticul hepatitei alcoolice implică evaluarea istoricului medical al pacientului, iar medicul va acorda o atenție deosebită informațiilor legate de modul în care pacientul a consumat alcool în trecut și în prezent. În cazul în care există suspiciuni cu privire la o tulburare legată de consumul de alcool, se vor efectua evaluări pentru a identifica semnele leziunilor organice asociate. Evaluările includ diverse teste, precum analize de sânge pentru a verifica funcția hepatică și prezența alcoolului, imagistică medicală pentru a examina starea ficatului, și, în anumite cazuri, biopsia hepatică, care implică prelevarea unei mostre de țesut hepatic pentru analize detaliate în laborator.

Printre analizele de sânge se numără hemograma completă care furnizează informații despre componentele sângelui și enzimele hepatice. Aceste enzime hepatice sunt esențiale pentru evaluarea stării ficatului, iar nivelurile lor crescute pot indica leziuni sau disfuncții hepatice. Testele de imagistică care pot fi efectuate sunt ecografia, Fibroscan, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

Watch on YouTube
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru hepatita alcoolică

Renunțarea definitivă la alcool este esențială, fiind singura modalitate prin care se poate inversa deteriorarea ficatului sau se poate preveni agravarea afecțiunii. Persoanele care nu renunță la consumul de alcool prezintă un risc crescut de probleme grave de sănătate.

În hepatita alcoolică pot să apară deficiențe nutritive, iar acestea trebuie tratate prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, pentru a compensa necesarul de vitamine și nutrienți. Alimentația în hepatita alcoolică joacă un rol important în gestionarea acestei afecțiuni hepatice, contribuind la susținerea funcției hepatice și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Tratamentul pentru reducerea inflamației hepatice în cazul hepatitei alcoolice severe poate include utilizarea anumitor medicamente, precum corticosteroizii, care au potențialul de a prelungi supraviețuirea în unele cazuri, dar prezintă și efecte secundare serioase, limitându-i utilizarea în situații specifice, cum ar fi insuficiența renală sau sângerarea gastrică.

Pentru pacienții cu hepatită alcoolică severă, care prezintă un risc crescut de deces, transplantul de ficat poate reprezenta o opțiune vitală, cu condiția ca aceștia să nu mai consume alcool după transplant.

Măsuri de prevenție

Prevenirea riscului de hepatită alcoolică poate fi realizată prin limitarea sau evitarea consumului de alcool. O altă măsură importantă este protejarea împotriva hepatitei C, o afecțiune hepatică cauzată de un virus. Consumul de alcool în cazul persoanelor cu hepatită C poate crește semnificativ riscul de dezvoltare a cirozei, o complicație gravă a bolii. În plus, se recomandă evitarea consumului de alcool asociat cu administrarea de medicamente. Având în vedere că obezitatea poate crește riscul de hepatită alcoolică, este importantă dieta echilibrată.

  • Medicii SANADOR îți oferă recomandări esențiale pentru managementul bolilor hepatice. Programează-te!

Tratament la SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, care funcționează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, echipa medicală experimentată realizează investigații moderne pentru diagnosticarea bolilor ficatului. Pe lângă testele de sânge, aceasta efectuează teste imagistice, printre care și elastografia Fibroscan, o investigație avansată, neinvazivă, care utilizează ultrasunetele. Tehnologiile ultraperformante și medicii foarte bine pregătiți asigură o abordare modernă, multidisciplinară a hepatitei alcoolice și a altor afecțiuni de la nivelul acestui organ, inclusiv a cancerelor hepatice.

Fiecare pacient beneficiază de un plan de tratament personalizat, adaptat la particularitățile sale și la stadiul și manifestările bolii. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, efectuează proceduri terapeutice la standarde internaționale, inclusiv intervenții chirurgicale hepatice de mare complexitate, așa cum este transplantul hepatic. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții sunt îngrijiți cu atenție și dedicare pe toată durata tratamentului și primesc recomandări referitoare la nutriție și stil de viață, care au o importantă foarte mare în managementul bolilor care afectează ficatul.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR