Tratamentul pentru hemoroizi inflamați
Măsuri igienico-dietetice
La momentul apariției unei crize hemoroidale, care în limbaj medical se numește tromboză hemoroidală, există o serie de măsuri simple ce pot ameliora simptomatologia: toaleta locală cu apă și săpun, cu evitarea ștergerii cu hârtie igienică, aport crescut de lichide și dietă bogată în fibre, pentru a evita constipația, baie caldă de șezut. Este indicată evitarea sedentarismului, a consumului de alcool și a condimentelor iuți, dar și a medicației antiinflamatoare, atunci când este posibil.
Tratamentul medicamentos
Tromboza hemoroidală, în marea majoritate a cazurilor, se tratează conservator, fără să fie necesară intervenția chirurgicală. Pe lângă măsurile igieno-dietetice amintite, se mai recomandă și tratament local cu creme și supozitoare care ameliorează durerea, produse care conțin ingrediente precum hamamelis sau hidrocortizon și lidocaină, care pot ameliora temporar durerea și mâncărimea.
De asemenea, se mai pot recomanda flebotonice, medicamente care scad presiunea sângelui din plexurile hemoroidale și grăbesc vindecarea. În cazurile cu predominanța constipației, se poate administra chiar și medicație laxativă. În anumite situații este necesară reintroducerea manuală a hemoroizilor inflamați înapoi în canalul anal.
Tratamentul chirurgical
În situația în care pacientul se prezintă la medic în primele 12–24 de ore de la debut, se poate efectua trombectomie sub anestezie locală, adică o mică incizie prin care se evacuează cheagul de sânge. Însă după 24–48 de ore de la debut, riscurile intervenției chirurgicale depășesc beneficiile.
Evaluarea clinică a prolapsului hemoroidal se face în mod corect la 4–6 săptămâni după episodul de tromboză. În funcție de gradul de prolaps, se pot propune modalități de tratament non-chirurgicale, minim invazive, sau, mai rar, chirurgicale.
Procedurile minim invazive sunt indicate pentru gradele I–II și includ:
- ligatura cu benzi elastice, când medicul plasează una sau două benzi de cauciuc minuscule în jurul bazei unui hemoroid pentru a-i opri circulația, iar acesta se usucă în decurs de o săptămână;
- scleroterapia, când chirurgul injectează o soluție în țesutul hemoroidal pentru a-l micșora;
- electroterapia, care implică plasarea unui proctoscop în anus pentru a localiza hemoroizii, a unei sonde la baza acestuia și administrarea de curent electric folosind o piese de mână conectată la sondă;
- coagularea, când se folosește laser sau lumină infraroșie sau căldură, iar hemoroizii se întăresc; metoda are puține efecte secundare și produce un disconfort minim.
Printre intervențiile chirurgicale pentru gradele III–IV se numără:
- Hemoroidectomie – când chirurgul îndepărtează țesutul excesiv care provoacă sângerare și reprezintă cea mai eficientă și completă metodă de tratare a hemoroizilor severi sau recurenți;
- Ligatura arterelor hemoroidale (HAL) – întreruperea fluxului sanguin în vasele hemoroidale prin ligaturi;
- Mucosectomia circumferențială mecanică Longo / PPH – implică excizia unei benzi de mucoasă de la nivelul rectului inferior, prin care se întrerupe fluxul de sânge de la nivelul hemoroizilor și se reduce prolapsul.
-
Hemoroidectomia este cea mai eficientă metodă de tratare a hemoroizilor severi sau recurenți. Ai un astfel de diagnostic?
Vino la SANADOR!
Informațiile pentru acest material au fost oferite de Dr. Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.