Cum se realizează testarea pentru hemoragii oculte din materiile fecale
Procedura pentru realizarea unui test pentru hemoragii oculte din materiile fecale variază în funcție de tipul de test utilizat. Pentru testele guaiac și imunochimice, pacientul recoltează mostre de scaun, de obicei în trei zile diferite, pentru a crește șansele de detectare a sângelui. Este important ca recoltarea scaunului pentru hemoragii oculte să fie efectuată conform instrucțiunilor specifice ale kitului de testare, pentru a asigura acuratețea rezultatului.
În cazul testului guaiac, mostrele de scaun sunt aplicate pe un card de testare, care este apoi trimis la laborator. Unele teste bazate pe guaiac utilizează niște dischete care își schimbă culoarea în cazul în care sângele este prezent în scaun. Discheta este așezată în vasul de toaletă după ce pacientul a avut scaun. Dacă sângele este prezent, va produce o schimbare de culoare.
Pentru testele imunochimice, mostrele sunt adesea plasate într-un recipient special și trimise pentru analiză. Laboratorul analizează proba pentru a detecta prezența hemoglobinei sau a altor markeri specifici. Rezultatul este disponibil în câteva zile, iar pacientul este informat despre prezența sau absența hemoragiei oculte. Testul imunochimic fecal este preferat datorită sensibilității sale mai mari. În plus, nu sunt necesare restricții dietetice înainte de efectuarea lui. Pentru testul guaiac, pot fi necesare modificări ale dietei și medicamentelor, datorit riscului unui rezultat fals pozitiv.
Este importantă discuția pacientului cu medicului înainte de a întrerupe orice medicament și adresarea întrebărilor dacă există alimente sau medicamente care ar trebui evitate și pentru cât timp. În zilele dinaintea testului guaiac, pacientul ar trebui să crească aportul de fibre și să reducă medicamentele care subțiază sângele (doar după consultarea medicului), medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), carnea roșie și suplimentele de vitamine, cum ar fi fierul și vitamina C.
Nu este recomandată efectuarea testelor care detectează hemoragii oculte în scaun în perioada menstruației, la pacienții cu hematurie (sânge în urină), ulcer gastric sau gastrită.
Există și posibilitatea procurării de la farmacie, fără rețetă, a unui test rapid pentru hemoragii oculte și efectuarea acestuia la domiciliu, urmând ca rezultatele să fie comunicate medicului.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!