Tratamentul în hemoragia intracerebrală
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos poate fi luat în considerare la pacienții cu:
- simptome reduse;
- șanse minime de rezultat favorabil (hemoragie mare, stare neurologică precară, vârstă avansată, prezența unor tulburări de coagulare);
- localizarea hemoragiei la nivelul ganglionilor bazali sau talamusului, unde intervenția chirurgicală nu este mai bună decât tratamentul medicamentos:
La pacienții cu hemoragie cerebrală se pot administra:
- medicamente antihipertensive pentru a scădea tensiunea arterială;
- medicamente pentru a scădea hipertensiunea intracraniană: diuretice (manitol, furosemid) sau inducerea comei cu barbiturice cu thiopental sau pentobarbital;
- medicamente antiepileptice la pacienții cu crize epileptice;
- medicamente analgezice pentru a combate durerile de cap puternice;
- medicamente pentru a corecta deficitul unor factori de coagulare sau pentru a opri acțiunea anticoagulantă a unor medicamente (factor VIIa recombinant, plasmă proaspătă congelată, transfuzii cu trombocite, vitamină K, protamină).
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical este indicat la pacienții cu:
- vârstă sub 50 de ani (pacienții mai tineri tolerează mai bine o intervenție chirurgicală decât cei în vârstă);
- hemoragie localizată într-o zonă accesibilă chirurgical.
Tratamentul chirurgical se poate face prin intervenție chirurgicală clasică sau prin intervenție chirurgicală minim invazivă.
Intervenția chirurgicală clasică se numește craniotomie. Aceasta presupune îndepărtarea unei porțiuni din osul cranian și expunerea creierului pentru a extrage cheagul de sânge. Din cauza riscului crescut de afectare a creierului, această intervenție se face numai atunci când cheagul de sânge este situat aproape de suprafața creierului sau dacă este asociat cu o anomalie vasculară sau o tumoră care trebuie îndepărtată.
Aspirația stereotactică a cheagurilor este o intervenție chirurgicală minim invazivă care se efectuează pentru hematoamele situate în profunzimea creierului. Examenul CT ajută la identificarea celei mai bune traiectorii pentru abordarea hematomului. Medicul neurochirurg face o mică gaură la nivelul craniului. O canulă este trecută prin gaură până la nivelul hematomului. Canula este atașată la o seringă pentru a aspira porțiunea lichidă a hematomului. Apoi, un cateter mai mic este introdus pentru a continua drenajul cheagului în următoarele zile. De asemenea, prin intermediul canulei pot fi administrate medicamente trombolitice, care distrug cheagul de sânge în fragmente mai mici, care vor fi apoi aspirate mai ușor.
În cazul pacienților cu anevrism vascular, intervenția se poate face prin prin două modalități:
- clipare: plasarea unui clip metalic la baza anevrismului, pentru a opri sângerarea;
- embolizare endovasculară: se introduce un cateter printr-o arteră de la nivel inghinal, care este avansat până la nivelul anevrismului cerebral, apoi se introduc mici spirale din metal care blochează circulația sângelui.
O malformație arterio-venoasă poate fi tratată prin îndepărtare chirurgicală, prin utilizarea de radiații pentru a închide anomalia sau prin utilizarea unui material special de umplere pentru a bloca trecerea sângelui din vasele mai mici spre malformația arterio-venoasă.
O altă intervenție chirurgicală care poate fi necesară la pacienții cu hemoragie intracraniană constă în plasarea unui tub de drenaj ventricular extern sau realizarea unui drenaj ventriculo-peritoneal în caz de hidrocefalie și hipertensiune intracraniană.