Ce este hemoragia epidurală?

Hemoragia epidurală sau hematomul epidural este o colecție de sânge situată între craniu și dura mater, una dintre cele 3 foițe care alcătuiesc meningele cerebral, ce apare cel mai adesea ca o consecință a unui traumatism cranio-cerebral. I se mai spune și hemoragie extradurală sau hematom extradural, deoarece colecția de sânge este situată în afara foiței durale meningeale. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Creierul și măduva spinării sunt învelite și protejate de o membrană specială, numită meninge. Acesta este format, la rândul său, din 3 foițe dinspre exterior spre interior: dura mater, arahnoidă și pia mater. Printre aceste foițe se regăsesc vase de sânge, precum și lichid cefalorahidian și se delimitează anumite spații. Spațiul extradural (epidural) cerebral se regășește între dura mater și craniu și este în mod normal o cavitate virtuală, dura mater fiind aderentă oaselor cutiei craniene. Acesta poate deveni o cavitate reală în mod patologic, prin acumularea de sânge la acest nivel.

Apariția unui hematom epidural de dimensiuni mari poate reprezenta o urgență medicală, întrucât acesta poate exercita presiune asupra creierului, determinând hernierea (deplasarea acestuia), ceea ce poate culmina prin pierderea conștienței, comă și, în aproximativ 15% dintre cazuri, chiar și deces. Prognosticul pacienților cu această patologie poate fi unul favorabil atunci când acestora li se asigură un diagnostic prompt și tratament prin evacuarea pe cale chirurgicală a colecțiilor sanguine, mai ales a celor de dimensiuni crescute.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru hemoragia extradurală

Hematoamele extradurale sunt în general cauzate de traumatismele cranio-cerebrale în regiunea pterionului (popular denumit „tâmplă)”, fiind asociate cu fracturi de craniu în aproape 75% dintre cazuri. Această regiune osoasă este mai subțire și mai vulnerabilă la fracturi, întrucât la acest nivel se intersectează oasele frontal, parietal, sfenoid și temporal. Totodată, la nivelul spațiului extradural din regiunea pterionului se regăsește artera meningeană medie, împreună cu ramurile sale terminale. Prin urmare, traumatismele la acest nivel se pot solda cu leziuni ale arterei meningeene medii, care se poate rupe, determinând acumularea rapidă, sub presiune a sângelui și formarea unui hematom epidural.

Hematoamele extradurale apar cel mai adesea ca urmare unor accidente rutiere (cu autoturismul sau de motocicletă), agresiuni sau în cazul accidentelor sportive. Acestea apar cu predilecție la pacienții tineri, fiind de 4 ori mai frecvente în rândul indivizilor de sex masculin.

De asemenea, acest tip de sângerare poate fi datorată și unor cauze non-traumatice, de tipul:

  • 021 966 Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament prompt!

Semne și simptome de hemoragie epidurală

Pacienții cu hemoragie epidurală cauzată de un traumatism cranio-cerebral pot prezenta un scurt episod de pierdere a conștienței imediat după accidentare, urmat de o perioadă de ameliorare, în care pacientul devine lucid. După această etapă de luciditate, care poate dura până la câteva ore, apare un declin rapid al funcțiilor cerebrale iar pacientul poate să-și piardă din nou conștiența și să devină chiar comatos. Acest tablou clinic poate fi prezent în majoritatea cazurilor, însă nu este obligatoriu pentru toate hemoragiile extradurale.     

Alte semne și simptome de hemoragie epidurală, ce pot apărea la câteva minute sau ore după injuria cerebrală, pot fi reprezentate de:

  • Cefalee (durere de cap) severă, cauzată de acumularea de sânge ce determină dezlipirea durei mater de osul cranian;
  • Greață și vărsături;
  • Confuzie;
  • Slăbiciune la nivelul unui membru;
  • Dificultăți de vorbire;
  • Convulsii;
  • Midriază unilaterală (dilatarea asimetrică a pupilei).

La examenul clinic, pacienții cu hemoragie extradurală pot prezenta o valoare scăzută a scorului Glasgow (scala de comă Glasgow), deficite motorii și senzitive ale membrelor, precum și ale nervilor cranieni. De asemenea, unii pacienți pot prezenta o triadă caracteristică, numită triadă Cushing, ce include hipertensiune arterială, bradicardie (scăderea frecvenței bătăilor cardiace) și respirație neregulată, modificări ce apar ca un răspuns fiziologic la creșterea presiunii intracraniene determinate de expansiunea hematomului extradural.

Complicații în hemoragia extradurală

În lipsa unui diagnostic și a unui tratament insituit rapid, hematomul extradural se expansionează progresiv, determinând creșterea consecutivă a presiunii intracraniene și înrăutățirea simptomatologiei. Posibile complicații pot fi reprezentate de:

  • Hernierea (deplasarea) țesutului cerebral spre partea opusă hematomului din cauza compresiei exercitate de acesta; hernia cerebrală poate fi de mai multe tipuri (subfalcină, uncală, cerebeloasă etc.), fiecare având complicații specifice și prognostic nefast;
  • Apariția unor crize convulsive;
  • Infecție la locul traumatismului – infecția meningelui (meningită) sau a osului fracturat (osteomielită);
  • Edem cerebral (tumefierea țesutului cerebral);
  • Hidrocefalie – hematomul extradural poate determina blocarea circulației lichidului cefalorahidian, cu creșterea consecutivă în dimensiuni a ventriculilor cerebrali;
  • Afectarea funcției respiratorii, din cauza compresiei țesutului cerebral asupra trunchiului cerebral, la nivelul căruia se regăsesc centrii de comandă cardio-respiratorie;
  • Comă;
  • Deces.

Diagnosticul de hemoragie epidurală

Orice pacient cu suspiciune de leziune traumatică cerebrală va fi supus unei serii de investigații, începând cu recoltarea unor analize de sânge uzuale. Acestea trebuie să includa hemoleucograma completă, teste de coagulare sanguină și grupa sanguin al pacientului, pentru cazurile în care sunt necesare transfuzii sanguine.

Din categoria investigațiilor imagistice, examenul de tomografie computerizată (CT cerebral) este cea mai utilizată datorită disponibilității sale imediate în urgență. Acesta permite vizualizarea hematomului extradural, care se prezintă ca o leziune hiperdensă (albă), biconvexă (în formă de „lămâie”), limitată de inserțiile durei mater la nivelul suturilor oaselor cerebrale și acompaniată de o fractură osoasă craniană de vecinătate. Hematoamele de dimensiuni mari pot determina și un efect de compresie asupra țesutului cerebral, care determină migrarea (hernierea) acestuia spre partea contralaterală (opusă părții în care s-a format hematomul).

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) este mai sensibilă decât CT-ul cerebral pentru detectarea hematoamelor de dimensiuni mici. Acestea pot fi vizualizate în hipersemnal (apar mai albe) pe secvențele T1, datorită conținutului de methemoglobină din sânge. Cu toate acestea, din cauza disponibilității limitate, această investigație este mai rar utilizată pentru diagnosticul hemoragiilor extradurale.

  • 021 9699 Sună la SANADOR pentru servicii medicale la cel mai înalt nivel!

Tratamentul pentru hemoragia epidurală

Prezența cefaleei severe, afectarea severă a conștienței pacientului, cu un scor Glasgow mai mic de 9 și un volum crescut al hematomului (de peste 30 de ml) sunt semne de gravitate, care indică necesitatea unui tratamentul neurochirurgical instituit rapid. Acesta vizează reducerea presiunii intracraniene prin evacuarea hematomului. Intervenția preferată este craniotomia, care implică tăierea și deschiderea cutiei craniene, urmată de evacuarea sângelui acumulat sub structura osoasă și de ligatura (închiderea) vasului sângerând. Ulterior, bucata de craniu tăiată va fi reatașată și stabilizată prin introducerea unor șuruburi mici la nivelul tăbliei osoase.

O altă variantă de evacuare pe cale neurochirurgicală a hematomului extradural este prin efectuarea uneia sau a mai multor găuri mici de trepan la nivelul cutiei craniene. Acestea permit evacuarea sângelui și reducerea presiunii intracraniene și pot fi menținute pentru câteva zile, pentru a asigura evacuarea continuă a hematomului.

Tratamentul chirurgical al pacienților cu hemoragie extradurală trebuie să fie însoțit de un tratament medicamentos adecvat, bazat pe terapie antihipertensivă, antiedematoasă și anticonvulsivantă. De asemenea, acești pacienți vor primi și profilaxie (terapie de prevenție) antiinfecțioasă, iar tulburările de coagulare ale acestora vor fi corectate (de exemplu, prin administrarea de vitamină K sau de plasmă proaspătă congelată bogată în factori de coagulare).

Hematoamele extradurale de mici dimensiuni, care nu determină o simptomatologie severă, pot fi tratate conservator, prin simpla monitorizare imagistică (repetarea CT-ului cerebral) și prin examene neurologice repetate. Astfel de hematoame se pot resorbi înapoi în circulația sanguină în perioada următoare (de obicei în câteva luni).

  • 021 9699 La SANADOR hemoragia epidurală este tratată de medici foarte bine pregătiți. Sună acum!

Măsuri de prevenție

Traumatismele cranio-cerebrale, care reprezintă principalul factor cauzator al hemoragiilor extradurale nu pot fi evitate, însă impactul acestora poate fi ameliorat prin respectarea unor măsuri generale de protecție și de prevenție. De exemplu, purtarea căștilor de protecție în timpul practicării unor sporturi de contact, în timpul ciclismului și, mai ales, în timpul conducerii de motociclete poate ameliora semnificativ impactul în cazul unor traumatisme. De asemenea, purtarea centurii de siguranță poate fi salvatoare atât în cazul șoferilor de autoturisme, cât și în cazul pasagerilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu manifestări de hemoragie epidurală au acces la consultații complete și investigații avansate, efectuate cu echipamente ultraperformante, așa cum sunt computerele tomograf cu 128 slice-uri, capabile să surprindă imagini de mare detaliu ale structurilor cerebrale. Echipamentele RMN cu putere 3 T ale SANADOR furnizează, de asemenea, imagini de mare claritate, într-un interval scurt.

Pentru că hemoragiile extradurale sunt deseori asociate unor traumatisme care impun deplasarea de urgență la medic, este recomandată deplasarea la un compartiment de primiri urgențe care oferă servicii medicale prompt.

Pentru urgențele medicale, Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR asigură acces rapid la investigații și la tratament, datorită organizării foarte bune, dotărilor excelente și echipei medicale specializate.

Atunci când este necesar tratamentul chirurgical, acesta este realizat de neurochirurgi experimentați, în blocul cu dotări ultramoderne al Spitalului Clinic SANADOR. Pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri, datorită Secției ATI certificată la categoria I, cel mai înalt nivel de competență.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Programează-te acum!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR