Ce este hemoragia epidurală?
Hemoragia epidurală sau hematomul epidural este o colecție de sânge situată între craniu și dura mater, una dintre cele 3 foițe care alcătuiesc meningele cerebral, ce apare cel mai adesea ca o consecință a unui traumatism cranio-cerebral. I se mai spune și hemoragie extradurală sau hematom extradural, deoarece colecția de sânge este situată în afara foiței durale meningeale. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!
Creierul și măduva spinării sunt învelite și protejate de o membrană specială, numită meninge. Acesta este format, la rândul său, din 3 foițe dinspre exterior spre interior: dura mater, arahnoidă și pia mater. Printre aceste foițe se regăsesc vase de sânge, precum și lichid cefalorahidian și se delimitează anumite spații. Spațiul extradural (epidural) cerebral se regășește între dura mater și craniu și este în mod normal o cavitate virtuală, dura mater fiind aderentă oaselor cutiei craniene. Acesta poate deveni o cavitate reală în mod patologic, prin acumularea de sânge la acest nivel.
Apariția unui hematom epidural de dimensiuni mari poate reprezenta o urgență medicală, întrucât acesta poate exercita presiune asupra creierului, determinând hernierea (deplasarea acestuia), ceea ce poate culmina prin pierderea conștienței, comă și, în aproximativ 15% dintre cazuri, chiar și deces. Prognosticul pacienților cu această patologie poate fi unul favorabil atunci când acestora li se asigură un diagnostic prompt și tratament prin evacuarea pe cale chirurgicală a colecțiilor sanguine, mai ales a celor de dimensiuni crescute.
-
021 9699 Apelează la SANADOR!