Ce este hemoglobina glicozilată

Hemoglobina glicozilată sau hemoglobina glicată (HbA1c) este o formă de hemoglobină utilizată pe scară largă, pentru a identifica nivelurile medii de glucoză din sânge ale unei persoane, în ultimele două-trei luni. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la o gamă completă de analize pentru verificarea și monitorizarea glicemiei, inclusiv la testarea hemoglobinei glicate, realizată în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante.

Mai exact, analiza hemoglobinei glicozilate măsoară procentul de proteine de hemoglobină din sânge care sunt acoperite cu glucoză (glicate), oferind o estimare a stării glicemice pe termen lung. Glicarea este un proces non-enzimatic în care glucoza se leagă ireversibil de lanțul beta al hemoglobinei A, care apare continuu pe toată durata de viață a celulelor roșii din sânge (aproximativ 120 de zile).

La SANADOR, recoltarea pentru analizele de laborator este realizată în cele mai bune condiții.

Deoarece nivelul HbA1c reflectă nivelurile medii de glucoză din sânge în timp, aceasta este un indicator semnificativ atât pentru diagnosticarea prediabetului și a diabetului zaharat de tip 1 și 2, cât și pentru monitorizarea controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat. Valoarea HbA1c este direct legată de concentrația medie a glucozei în plasmă din ultimele luni, nivelurile recente de glucoză având cea mai mare influență asupra valorii sale. Totuși, este important de reținut că valoarea hemoglobinei glicozilate poate fi influențată de diverși factori, cum ar fi hemoglobinopatiile, boli care afectează durata de viață a celulelor roșii din sânge, precum și alte afecțiuni.

Indicațiile testului de hemoglobină glicată

Testul hemoglobinei glicate este utilizat pentru:

  • diagnosticarea prediabetului: dacă o persoană are prediabet, prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat și boli cardiovasculare;
  • diagnosticarea diabetului zaharat de tip 1 și de tip 2: pentru a confirma un diagnostic de diabet zaharat, medicul va analiza rezultatele a două teste de sânge efectuate în zile diferite – fie două teste pentru HbA1c, fie un test pentru hemoglobină glicată plus un alt test, cum ar fi glicemia à jeun, adică măsurarea nivelului de glucoză din sânge după o perioadă de cel puțin opt ore în care persoana testată nu a mâncat și nu a băut nimic;
  • monitorizarea planului de tratament al diabetului zaharat: rezultatul unui test de HbA1c inițial ajută, de asemenea, la stabilirea nivelului de bază al hemoglobinei glicozilate. Testul se repetă apoi în mod regulat, pentru a monitoriza planul de tratament. Frecvența cu care este necesară testarea depinde de tipul de diabet zaharat, de planul de tratament, de cât de bine îndeplinește o persoană obiectivele de tratament și de evaluarea clinică a medicului. De pildă, testul de HbA1c poate fi recomandat o dată pe an, dacă o persoană are prediabet și de două ori pe an, dacă o persoană nu folosește insulină, iar nivelul glucozei din sânge se situează în mod constant în intervalul țintă. Pacientul va fi testat de patru ori pe an dacă ia insulină sau are dificultăți în a menține nivelul zahărului din sânge în intervalul țintă. De asemenea, este posibil să fie necesară o testare mai frecventă, dacă medicul modifică planul de tratament sau o dacă o persoană începe să ia un nou medicament pentru diabet zaharat.

Pregătirea pentru analiza de hemoglobina glicozilată

Determinarea hemoglobinei glicate constă într-o simplă analiză de sânge, care nu necesită restricții alimentare prealabile, permițând consumul normal de alimente și lichide înainte de efectuarea testului.

Cum se realizează testul de hemoglobină glicozilată

Procedura presupune recoltarea unei probe de sânge fie prin puncționarea unei vene de la nivelul brațului, fie prin înțeparea vârfului degetului cu o lancetă fină. În cazul recoltării dintr-o venă, proba este transmisă unui laborator specializat pentru analiză.

Dacă sângele este prelevat prin înțepătura degetului, analiza poate fi realizată direct în cabinetul medical, oferind rezultatul în aceeași zi. Totuși, această metodă este adecvată exclusiv pentru monitorizarea tratamentului, nefiind recomandată pentru diagnostic sau screening.

Valorile hemoglobinei glicozilate

Valorile recomandate ale hemoglobinei glicozilate pentru pacienții cu diabet zaharat variază în funcție de ghidurile internaționale. De exemplu, Federația Internațională de Diabet (IDF) indică menținerea HbA1c sub 6,5%, în timp ce Colegiul American de Endocrinologie (ACE) stabilește acest prag sub 7%.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Asociația Americană de Diabet (ADA) consideră o valoare a HbA1c peste 6,5% drept criteriu diagnostic pentru diabet zaharat, iar un interval cuprins între 5,7% și 6,4% ca fiind sugestiv pentru prediabet. În cazul unui rezultat care indică prediabet sau diabet zaharat, este recomandată repetarea testului, în ziua următoare.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Rezultatele analizei de hemoglobină glicozilată

Nivelurile hemoglobinei glicozilate reflectă controlul mediu al glicemiei pe o perioadă de 2-3 luni în urmă. Interpretarea cât mai precisă a acestora este următoarea:

  • valori normale ale hemoglobinei glicozilate (sub 5,7%): indică un nivel optim al glicemiei, fără risc de diabet zaharat sau a prediabet;
  • valori crescute (5,7% - 6,4%): se încadrează în intervalul prediabetului, sugerând un risc ridicat de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. În această situație, sunt recomandate ajustări ale stilului de viață, precum adoptarea unei alimentații echilibrate și creșterea activității fizice, pentru a preveni evoluția către diabet zaharat;
  • valori egale sau mai mari de 6,5% – sugerează prezența diabetului zaharat. De obicei, diagnosticul este stabilit de medic pe baza acestei valori, coroborată cu alte investigații.

Pentru majoritatea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat, obiectivele terapeutice sunt de menținere a hemoglobinei glicozilate sub pragul de 7%. Obiectivul are ca scop reducerea riscului de apariție a complicațiilor. Totuși, obiectivele individuale pot varia în funcție de factori precum vârsta sau existența unor afecțiuni asociate.

Nivel scăzut de hemoglobină glicolizată

Precizia testului poate fi influențată de diverși factori, determinând variații ale valorilor hemoglobinei glicozilate, fără a reflecta fidel controlul glicemic real. Astfel, o hemoglobină glicozilată mică poate fi observată în timpul sarcinii, ca urmare a modificărilor hormonale și metabolice specifice acestei perioade, precum și în cazul pierderilor recente sau abundente de sânge, care reduc nivelul hemoglobinei și pot altera rezultatul testului.

De asemenea, transfuziile de sânge recente pot modifica compoziția sângelui, afectând acuratețea măsurătorilor, iar anumite afecțiuni, precum anemia hemolitică, hemoglobinopatiile sau pierderile cronice de sânge, pot determina scăderi ale valorilor HbA1c.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Nivel ridicat de hemoglobină glicolizată

Hemoglobina glicozilată mare poate surveni nu doar în contextul diabetului zaharat, ci și în:

Rolul analizei HbA1c în stabilirea diagnosticului

Un test de hemoglobină glicozilată (HbA1c) reprezintă un indice al mediei estimate a glicemiei din ultimele două, trei luni, oferind o evaluare a stării glicemice pe termen lung. Valoarea sa este utilă atât pentru diagnosticarea, cât și pentru monitorizarea controlului glicemiei pacienților cu diabet zaharat. Deși este un instrument folosit frecvent, valoarea HbA1c este influențată de diverși factori care, dacă nu sunt luați în considerare de medic, pot conduce la un diagnostic eronat sau la o falsă senzație de control a diabetului zaharat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Testarea hemoglobinei glicozilate la SANADOR

Pentru măsurarea nivelului de hemoglobină glicozilată, pacienții au acces la testare performantă, realizată în laboratoarele SANADOR, cu echipamente de ultimă generație. Probele de sânge sunt recoltate în cele mai bune condiții, în orice clinică sau punct de lucru SANADOR.

Rezultatele sunt interpretate de medici cu experiență în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care pot recomanda teste sau investigații suplimentare, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului potrivit. Abordarea terapeutică este individualizată, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de consiliere nutrițională de specialitate și de toate recomandările necesare pentru un stil de viață sănătos.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR